25/7/12

Κομισιόν: Το Σεπτέμβριο η τελική αξιολόγηση της τρόικας

Κλιμακώνονται οι διεθνείς πιέσεις
Οι διεθνείς ελεγκτές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το Διεθνές Νομισματικό ΤαμείοΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασαν χθες στην Αθήνα και αναμένεται να ολοκληρώσουν την τρέχουσα αποστολή τους στις αρχές Αυγούστου.
Το Σεπτέμβριο θα επιστρέψει στην Αθήνα το κλιμάκιο της τρόικας προκειμένου να ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για την πορεία υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι διεθνείς ελεγκτές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έφτασαν χθες στην Αθήνα και αναμένεται να ολοκληρώσουν την τρέχουσα αποστολή τους στις αρχές Αυγούστου.
«Η τρόικα θα επιστρέψει στην Αθήνα το Σεπτέμβριο και μόνο τότε θα προετοιμάσει την τελική αξιολόγηση για την υλοποίηση του προγράμματος. Είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα πιο πριν», είπε σήμερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Αντουάν Κολομπανί.
Μέχρι τότε, πρόσθεσε, η ευρωζώνη και η Ελλάδα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μήνα Αύγουστο.
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Dow Jones [.DJI]  Newswires ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Χοακίν Αλμούνια υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να είναι έτοιμες να στηρίξουν την Ελλάδα με περισσότερα χρήματα, αν χρειαστεί.
Όπως λέει ο κ. Αλμούνια, οι εταίροι της χώρας πρέπει να τη βοηθήσουν περισσότερο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.
«Έχουν τεράστια προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν», ανέφερε ο ευρωπαίος αξιωματούχος, τονίζοντας πως η Ελλάδα δεν μπορεί να επιλύσει αυτά τα προβλήματα μόνη της. «Αν κάνουν όσα έχουν υποσχεθεί, τότε οι ευρωπαϊκοί θεσμοί και τα άλλα μέλη της ΕΕ θα πρέπει να στηρίξουν την Ελλάδα», είπε ο κ. Αλμούνια.

Κλιμακώνονται οι πιέσεις προς την Ελλάδα
Πάντως, σφίγγει ο κλοιός για την Ελλάδα δύο 24ωρα πριν ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών και ενώ από το εξωτερικό διαμορφώνεται ένα δυσμενές κλίμα όσον αφορά το ευρωπαϊκό μέλλον της χώρας και τις επιδόσεις της στην υλοποίηση του μνημονίου.
Εν μέσω αλλεπάλληλων αρνητικών μηνυμάτων από την Ευρώπη, καταφθάνει αύριο στην Αθήνα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον κ. Σαμαρά στις 17.30 στο Μέγαρο Μαξίμου.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα δέχθηκε μέσα σε 48 ώρες «ομοβροντία» προειδοποιήσεων και απειλών από τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, και τους Γερμανούς υπουργούς Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε, και Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίσκεψη Μπαρόζο αποτελεί κίνηση στήριξης της ελληνικής προσπάθειας. «Βοηθήστε με για να σας βοηθήσω» θα είναι το πολιτικό μήνυμα που θα φέρει ο κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ. Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική, μόλις 48 ώρες μετά την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα, ο πρόεδρος της Επιτροπής έρχεται να ενημερώσει, αλλά και να προειδοποιήσει την κυβέρνηση, καθιστώντας σαφώς ότι ο ίδιος προσωπικά θα «βάλει πλάτη» προκειμένου να ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει προηγουμένως έργο. Θα ζητήσει απτά αποτελέσματα, δηλαδή δείγματα γραφής μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε όλα τα μέτωπα, το δημοσιονομικό, τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Οι νουθεσίες από τον κ. Μπαρόζο αναμένεται να διαδεχθούν σειρά αρνητικών μηνυμάτων που έρχονται στο εσωτερικό από την Ευρώπη. Το τελευταίο ήλθε σήμερα δια στόματος του Φίλιπ Ρέσλερ που υπεραμύνθηκε των διαφιλονικούμενων δηλώσεών του σχετικά με το εάν η Αθήνα έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος και περί μιας ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Rheinische Post ο Γερμανός αντικαγκελάριος εκφράζει την απογοήτευσή του για τις έως τώρα προσπάθειες στην Ελλάδα. «Λέγαμε πάντα ότι δεν υπάρχει παροχή χωρίς αντιπαροχή. Οι συνέπειες ήταν πάντα ξεκάθαρες. Ως εκ τούτου οι δηλώσεις μου δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν», επισημαίνει.
Τα προβλήματα της Αθήνας στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι άλλωστε γνωστά και στις χρηματαγορές, λέει ο κ. Ρέσλερ και συμπληρώνει πως εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να υπάρξει άλλη βοήθεια. «Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα θα κήρυττε στάση πληρωμών και θα έπρεπε να αποφασίσει η ίδια για την παραμονή της στην ευρωζώνη», σημειώνει.
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος υποστηρίζει, μάλιστα, ότι σε κεντρικά πρότζεκτ, όπως στην οικοδόμηση μιας λειτουργικής φορολογικής διοίκησης, στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και στην ίδρυση μιας επενδυτικής τράπεζας στην Ελλάδα, υπάρχει ελάχιστη πρόοδος.
Σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι ARD την Κυριακή, ο κ. Ρέσλερ είχε εκφράσει αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της Αθήνας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη έχει πλέον πάψει να τρομάζει».
Εξάλλου, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters τρεις αξιωματούχοι της ΕΕ, υποστηρίζουν πως αναμένεται να αποδειχθεί αναγκαία νέα απομείωση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι το κόστος μιας τέτοιας διαδικασίας αναμένεται να κληθεί να το καλύψει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ευρωζώνης χωρίς την συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου .
Οι αξιωματούχοι φέρεται να είπαν ότι οι επιθεωρητές της τρόικας αναμένεται να αναφέρουν στην ανάλυσή τους για την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα, ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ραγδαία.

Φορτωμένο το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Δεδομένου ότι μέχρι το βράδυ της Τρίτης παρέμενε η εκκρεμότητα των περίπου 3,5 δισ. ευρώ που λείπουν από τη λίστα των περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, ο αγώνας δρόμου για την κυβέρνηση συνεχίζεται, με το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού να είναι ιδιαίτερα φορτωμένο.
Το τελικό πακέτο ενδέχεται να παραδοθεί το βράδυ στους πολιτικούς αρχηγούς, πριν φθάσει στα χέρια της τρόικας αύριο το πρωί. Το ραντεβού του κ. Σαμαρά με τους κ.κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ορίστηκε για την Πέμπτη στις 14.00. Θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων του Πρωθυπουργού με τους υπουργούς Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, Εργασίας Γ. Βρούτση και Υγείας Ανδ. Λυκουρέντζο. Οι συνομιλίες του Πρωθυπουργού με την τρόικα είναι προγραμματισμένες για τις 11 το πρωί της Παρασκευής.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.