11/7/12

«Απειλές» και μη επενδύσεις

Tου Αθανασιου Ελλις
Οι απειλές του ΣΥΡΙΖΑ για όσους από το εσωτερικό ή το εξωτερικό εξετάζουν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στην Ελλάδα αγοράζοντας δημόσια περιουσία ή συμμετέχοντας σε σχήματα αξιοποίησής της, «πιάνουν τόπο». Μιλούσα με φίλο, επιτυχημένο Ελληνα δικηγόρο, που ζει εδώ και δεκαετίες στο εξωτερικό -αρχικά στην Ουάσιγκτον, τώρα μεταξύ Λονδίνου και Τόκιο- και μου έλεγε πόσο «δύσκολη» χώρα είμαστε για επενδύσεις και πόσο δεν (!) ενδιαφέρονται οι ξένοι επιχειρηματίες για την Ελλάδα.

Η συζήτησή μας έγινε την περασμένη Παρασκευή, πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις. Δεν μου άφησε περιθώρια αισιοδοξίας. «Συζητώ με στελέχη επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο, Δύση και Ανατολή», μου έλεγε, «και όλοι αναζητούν ευκαιρίες. Οταν μιλάμε για την Ελλάδα, η εικόνα που αναδεικνύεται είναι, δυστυχώς, πολύ άσχημη. Ακούω συνεχώς το εύλογο ερώτημα: Γιατί να πάω σε μια χώρα όπου το ρίσκο είναι μεγάλο και, απ’ ό,τι βλέπουμε και διαβάζουμε, πολλοί δεν μας θέλουν; Υπάρχουν τόσες περιπτώσεις όπου το ρίσκο είναι πολύ μικρότερο και οι ντόπιοι μας υποδέχονται με ενθουσιασμό διότι ωφελούνται από τις επενδύσεις μας». Μετά την αρχική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιχείρησε να κατεβάσει λίγο τους τόνους. Επανήλθε, όμως, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, ο οποίος διεμήνυσε προς τους επίδοξους επενδυτές ότι στον ΣΥΡΙΖΑ -που σημειωτέον είναι πλέον δυνάμει η επόμενη κυβέρνηση της χώρας- «ξέρουμε τον τρόπο ώστε να πάρουμε πίσω αυτά που ανήκουν στον ελληνικό λαό».
Επικοινώνησα με τον φίλο μου ξανά ηλεκτρονικά. «Τρελοί είναι στην Αθήνα; Στη σημερινή αβεβαιότητα προσθέτουν μόνοι τους και απειλές προς αυτούς που σκέπτονται να επενδύσουν στην Ελλάδα;». «Δεν θα έρθει κανείς», με προειδοποίησε, καταθέτοντας τον προβληματισμό του για τον εθνικό μας παραλογισμό. «Τι να τους πω αν με ρωτήσουν, που θα με ρωτήσουν; Οτι δεν θέλουμε ξένες επενδύσεις, αλλά θα τα κάνουμε όλα μόνοι μας και μάλιστα το κράτος, όχι οι ιδιώτες»; Του απάντησα, ότι το μόνο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να προτρέψει τους επενδυτές να δίνουν προσοχή σε αυτά που πράττει η πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση ευρείας αποδοχής και όχι στις ατυχείς δηλώσεις και ενίοτε ρητορικές υπερβολές άπειρων στελεχών μιας αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τις ευθύνες που απορρέουν από τον νέο ρόλο της. Του υπενθύμισα ότι η πρώτη ενέργεια του νέου υπουργού Οικονομικών ήταν να υπογράψει την πώληση σε ιδιώτες των τεσσάρων airbus της Ολυμπιακής, ενώ ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι οι αποκρατικοποιήσεις και η προσέλκυση επενδύσεων αποτελούν πιεστική προτεραιότητα του ιδίου και της κυβέρνησής του. Ελπίζει κανείς ότι οι εξαγγελίες θα υλοποιηθούν και οι επενδυτές θα επικεντρωθούν στα έργα της κυβέρνησης και όχι στα λόγια της αντιπολίτευσης.

7 σχόλια:

  1. Εργοστάσια πού νά τά κλείνει τό ΠΑΜΕ δέν πρόκειται κανένας ξένος νά ανοίξει στήν ΕΛλάδα.

    Έχουμε τά δύο πιό αρρωστημένα αριστερά κόμματα στόν κόσμο.

    Νά πάει η Δούρου μέ τά συνολάκια της νά μείνει λίγο στήν Κούβα καί νά δουλεύει στά χωράφια γιά 1 ευρό γιά τό καλό τού σοσιαλισμού. Καπιταλιστικές συνήθειες αλλά αριστερή μούρη πουλάει καί αυτή σάν τούς περισσότερους "δημοκράτες".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δε νομίζω ότι οι αφελείς πιστεύουομε το ΣΡΖ. Τα συμφέροντα που τον έκαναν δεύτερο κώμα (δεν είναι λάθος τυπογραφικό) κρύβονται από πίσω. Στηρίζεται όμως και στη λαμογιά μας. Στάση επι πληρωμή. Η ελληνική αριστερά κρύβει μέσα της ότι περισσότερο τεμπελχανάδικο και ξεφτιλισμένο υπάρχει. Όλοι οι φαφλατάδες τεμπέληδες κάνουν στέκει εκεί. Μόνο που έχουν ακραίες φασιστοκαπιταλιστικές ιδέες. Αφου είμαστε μλκς καλά κάνουν και υπάρχουν τους μοιάζουμε.

    Πολί με τη νέα γραμματικί και σιντακσι. Φοβερί ι μασονοεβρεϊ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γνωστό τοις πάσι πως για το επενδυτικό κλίμα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά λέω ΜΗΠΩΣ; να ρίχναμε μια ματιά και στην έκθεση του ΟΟΣΑ. Εντάξει δεν βοηθάει την εσωτερική κατανάλωση, αλλά θα μας κανει λίγο πιό "in".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. The left is not preaching socialism, but capitalism for all. At the expense of whom, we still don't know.

    In their point of view, it is perfectly fair people who don't do anything to receive equally with the people who produce and create.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η πώληση της ΕΥΔΑΠ στην Suez ή την Veolia δεν είναι επένδυση. Είναι παραχώρηση εισπρακτικού μηχανισμού σε ξένους. Και στον Μπόμπολα ή τον βγενόπουλο να παραχωθηθούν ΠΑΛΙ δεν είναι επένδυση. Είναι παραδοχή ότι αυτοί είναι καλύτεροι διαχειριστές. ΤΡΙΧΕΣ επένδυση. Είσπραξη δικιά τους είναι. Τα ίδια και λίγο χειρότερα με την ΔΕΗ. Η σαλαμοποίηση της ΔΕΗ είναι ο θάνατος της ΔΕΗ. Δεν σας αρέσει η ΔΕΗ? Αυτή σας μεγάλωσε.

    Όσο για τα αιολικά και τα φ/β, ΚΛΟΠΗ υπέρ Γερμανών, Δανών και Ισπανών, με ενδιάμεσους μικρονταβατζήδες που παίρνουν άδεις λαδώνοντας και υπαγορεύοντας Νόμους.΄

    Τις επενδύσεις τις σκότωσε ο Ανδρέας το 1981, για όποιον δεν θυμάται. Από τότε είναι αρπαχτες και νέα τζάκια. Από τα λεφτά του ΧΑΑ 1998-2000 έγιναν και λίγες επενδύσεις, Τα περισσότερα έγιναν βίλες και κότερα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αν παραχωρηθούν εξ ολοκλήρου σε ιδιώτες δεν θα είναι πια κοινής ωφέλειας αλλά ιδιωτικής. Ο ιδιώτης επιχειρηματίας κοιτάζει να μεγιστοποιήσει το κέρδος του (ως οφείλει άλλωστε, αυτή είναι η δουλειά του). Τα παραδείγματα που δίνει ο archaeopteryx είναι χαρακτηριστικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν πουληθεί η ΔΕΗ,τι θα γίνει με τα νησιά; Εκεί η ΔΕΗ πουλάει την ηλεκτρική ενέργεια ακόμη και χαμηλότερα του κόστους.

    Δεν φαντάζομαι να περιμένουμε το ίδιο και απο τον ιδιώτη επενδυτή;

    Εκτός και αν καταλήξουμε στο να αναλάβει η Τουρκία την ηλεκτροδότηση των νησιών μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.