26/7/12

Ρωσικές εταιρείες ενδιαφέρονται για το Β' γύρο αδειοδοτήσεων

Δύο ρωσικές εταιρείες βρίσκονται μεταξύ των 29 ομίλων και εταιρειών, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στη δεύτερη φάση αδειοδοτήσεων τεμαχίων για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου,σύμφωνα με την Υπουργό Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.Σε ενημέρωση δημοσιογράφων κυπριακών και ξένων ΜΜΕ απόψε,  η κα. Μαρκουλλή, ανέφερε ότι πρόκειται για τις εταιρείες  Νovatec Overseas Exploration and Production σε κοινοπραξία με τη γαλλική Total και τη GΡB Global Resources BV, που συνδέεται με την Gazprom Bank.



H κα Κοζάκου-Μαρκουλλή εξέφρασε την ικανοποίησή της γιατί καμία χώρα ή εταιρεία δεν έχει ενδώσει στις τουρκικές απειλές και δεν έχει αποσύρει το ενδιαφέρον της και όπως εξήγησε το σχετικό ζήτημα τέθηκε και συζητήθηκε κατά τη συνάντηση με τον Σ.Λαβρόφ, ενώ η σχετική διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012.

Η Κύπρια υπουργός χαρακτήρισε ως πιο επιτυχημένο κομμάτι της διμερούς συνεργασίας τον τουρισμό και τις προοπτικές του, σημειώνοντας ότι πέρυσι υπήρξε αύξηση 40% στις αφίξεις από τη Ρωσία, τάση, που η κυπριακή κυβέρνηση επιδιώκει να ενισχύσει ανοίγοντας τρία νέα προξενεία στη Ρωσία, για τη λειτουργία των οποίων μάλιστα, η ρωσική πλευρά έδωσε την έγκρισή της σε χρόνο ρεκόρ, όπως είπε.

Ερωτηθείσα και πάλι για το θέμα παραχώρησης στρατιωτικών διευκολύνσεων ή και βάσης στη Ρωσία η κα Κοζάκου-Μαρκουλλή χαρακτήρισε το θέμα «αποκύημα φαντασίας» και διέψευσε κατηγορηματικά ότι γίνεται οποιαδήποτε τέτοια συζήτηση.

Σχετικά με την υπόθεση της χορήγησης του ρωσικού δανείου είπε ότι είναι εκτός αρμοδιοτήτων της, δεν ετέθη στις συνομιλίες με τον κ. Λαβρόφ και η ίδια δεν διαθέτει κάποια άλλη ενημέρωση ως προς την άφιξη ή μη, κυπριακής αντιπροσωπείας στη Μόσχα. Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ και τον Υπουργό Οικονομικών της Ρωσίας, Αντόν Σιλουάνοφ η επίσκεψη αυτή έπρεπε να γίνει εντός των ημερών και να έχει τεχνικό χαρακτήρα, καθώς η ρωσική πλευρά ζήτησε να δει «εκθέσεις, οικονομικά στοιχεία και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων με την ΕΕ», όπως έγραψε το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.
http://www.ant1iwo.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.