15/7/12

Ιστορική κουρδική αντίσταση και πρωτοφανής τουρκική κρατική τρομοκρατία στο Ντιγιαρμπακίρ

Η αστυνομία του τουρκικού καθεστώτος έσπειρε το τρόμο το Σάββατο 14 Ιουλίου στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ, τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τριών βουλευτών και ενός δημάρχου.
Η πόλη γνώρισε ταυτόχρονα μια ιστορική μέρα αντίστασης κατά του φασισμού του ΑΚΡ, του κυβερνώντος κόμματος.
Στο κάλεσμα του κύριου κουρδικού κόμματος BDP και του Κογκρέσου για μια Δημοκρατική Κοινωνία (DTK), μια πλατφόρμα κουρδικών ενώσεων και κινημάτων στα οποία συμμετέχει και το BDP, χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους του Ντιγιαρμπακίρ, αψηφώντας την επίσημη απαγόρευση κάθε διαδήλωσης από τις τουρκικές αρχές.
Διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες φυλάκισης του ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος δεν επιτρέπεται να συναντήσει τους δικηγόρους του εδώ και ένα χρόνο, και κατά της πρωτοφανούς καταστολής κατά των Κούρδων, συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε όλες τις γειτονιές αυτής της μεγάλης πόλης.

Χιλιάδες προσθετοί αστυνομικοί που ήρθαν από 18 πόλεις αναπτύχθηκαν στο Ντιγιαρμπακίρ, εκτός από τους 5.000 που είχαν ήδη κινητοποιηθεί. Όλη την ημέρα, ελικόπτερα πετούσαν πάνω από την πόλη, ενώ η αστυνομία έψαχνε τους διαδηλωτές που ήρθαν από άλλες πόλεις με το σκοπό να τους αποτρέψει από την είσοδό τους στην πόλη.
Από τις 14.00 (τοπική ώρα), πολλές ομάδες άρχισαν να κινούνται προς την πλατείας Istasyon όπου η αστυνομία είχε στήσει οδοφράγματα, πριν παρέμβει βίαια σε όλες τις γειτονιές, μεταξύ άλλων στο Ofis, στο Baglar στην πλατεία Istasyon του, κάνοντας μαζική χρήση δακρυγόνων.

Τρεις βουλευτές και ένας δήμαρχος τραυματίστηκαν

Οι Κούρδοι διαδηλωτές έσπασαν αρκετά οδοφράγματα της αστυνομίας, ενώ η αστυνομία του καθεστώτος στόχευε άμεσα τους βουλευτές του BDP στη πλατεία Istasyon. Τρεις βουλευτές και ο δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ Οσμάν Μπαϊντεμίρ τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται. Η βουλευτής Pervin Buldan δέχτηκε  δακρυγόνα στο δεξί της πόδι.
Οι συμπρόεδροι του BDP Gultan Kisanak και Selahattin Ντεμιρτάς, η συμπρόεδρος του DTK Αϊσέλ Tugluk, οι βουλευτές Ertugrul Kurkcu, Sirri Surreyya Onder και Ozdal Ucer δεχτηκάν επίσης επίθεση από δακρυγόνα και κανόνια του νερού.

Βασανιστήρια στο δρόμο

Δεκάδες άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών τραυματίστηκαν, και υπέστησαν βασανιστήρια στο δρόμο. Έξι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν δυνατά ένα παιδί 8 ετών στην οδό Sanat, ενώ αστυνομικοί τραυμάτισαν σοβαρά άλλα τρία άτομα στην περιοχή του Sehitlik. Ένας νεαρός επέστησε μοιραία την αστυνομική βία στη πλατεία Istasyon. Έσκισαν τα ρούχα του, πριν να τον χτυπήσουν την γυμνή πλάτη του με τα γκλομπ.

Δύο δημοσιογράφοι συνελήφθησαν








Επιπλέον, η αστυνομία προχώρησε δεκάδες συλλήψεις. Ανάμεσα στους συλληφθέντες περιλαμβάνονται δύο Κούρδοι δημοσιογράφοι του πρακτορείο Diha.
Παρά την απαγόρευση, το κύριο κουρδικό κόμμα BDP κατάφερε να καταλάβει τη πλατεία Istasyon στο Ντιγιαρμπακίρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.