9/7/12

Εκδηλώσεις μνήμης και διαμαρτυρίας από τους Κυπρίους της Βρετανίας

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο
Με μεγάλη συμμετοχή παρά τη βροχή πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο η ετήσια πορεία της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων Ηνωμένου Βασιλείου από την πρεσβεία της Τουρκίας στην πλατεία Τραφάλγκαρ, με αφορμή τις μαύρες επετείους του Ιουλίου του 1974.
Στη συγκέντρωση που ακολούθησε στην κεντρική πλατεία εκφωνήθηκαν ομιλίες από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Πίτερ Δρουσσιώτη, την υπουργό Εσωτερικών Ελένη Μαύρου, καθώς και από Βρετανούς βουλευτές όλων των κομμάτων που παρέστησαν.

Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας επέδωσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρέσβη, καταδικάζοντας τη συνεχιζόμενη κατοχή και τον εποικισμό της βόρειας Κύπρου και καλώντας την Άγκυρα να ενεργήσει άμεσα ώστε να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη με τη δημιουργία μίας ενωμένης, ανεξάρτητης, διζωνικής, δικοινοτικής Κύπρου, όπου θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

Ψήφισμα επιδόθηκε και στην Ντάουνινγκ Στριτ με το οποίο καλείται ο πρωθυπουργός Κάμερον να δράσει υπέρ των συμφερόντων μιας χώρας μέλους της Κοινοπολιτείας, να επιδείξει αλληλεγγύη προς μία χώρα εταίρο στην ΕΕ (η οποία εκτελεί και χρέη προεδρεύουσας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) και να αξιοποιήσει το διεθνές ενδιαφέρον με την αφορμή των Ολυμπιακών στο Λονδίνο, πιέζοντας την Τουρκία να δράσει εποικοδομητικά. «Έχετε τη δύναμη να κάνετε τη διαφορά στο Κυπριακό», αναφέρει το ψήφισμα που επιδόθηκε στο Βρετανό πρωθυπουργό.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον πρόσφατα απάντησε σε επιστολή του επικεφαλής της Διακομματικής Ομάδας της Βουλής των Κοινοτήτων για την Κύπρο, Ντέιβιντ Μπάροους, με αντικείμενο την Αμμόχωστο και το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός δηλώνει στην επιστολή του ότι η Βρετανία συνεχίζει να εργάζεται με τους Κυπρίους για μια διζωνική, δικοινοτική λύση στο Κυπριακό με πολιτική ισότητα, λύση που θα συμπεριλαμβάνει και τα Βαρώσια.

Τονίζει τη στήριξη του Λονδίνου στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαρώσια και αναφέρει ότι τα έχει θέσει υπόψη των τουρκικών αρχών. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, συνεχίζει η επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού, η κυβέρνησή του εξακολουθεί να πιστεύει ότι μια συνολική λύση εμπεριέχει τη μεγαλύτερη πιθανότητα για επίλυση και αυτού του ζητήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.