18/7/12

Περί Ικαρίας: απάντηση της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βιέννη

Ανακοίνωση της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βιέννη σχετικά με το δημοσίευμα της εφημερίδας HEUTE περί "επιθυμίας της Ικαρίας να προσχωρήσει στην Αυστρία" (17.7.2012)
Με αφορμή το δημοσίευμα της εφημερίδας HEUTE (free press) υπό τον τίτλο "Ελληνικό νησί θέλει να ανήκει στην Αυστρία" (ανάρτηση στην ηλεκτρονική σελίδα της εφ/δας, 16.7.2012), που επικαλείται σχετικό δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας “Libero”, η Ελληνική Πρεσβεία στη Βιέννη θέλει να ξεκαθαρίσει τα εξής: Η Ελλάδα δεν είναι ομόσπονδο κράτος, αλλά κράτος με ενιαία διοίκηση. 
Η Ικαρία είναι αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής Επικράτειας και δεν υφίσταται καμία λήγουσα συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το νησί. Στις 17 Ιουλίου 2012 εορτάζεται η επέτειος των 100 χρόνων από την Επανάσταση της Ικαρίας, με την οποία το νησί του Ανατολικού Αιγαίου απέκτησε την ανεξαρτησία του από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 επιβεβαιώνει στο Άρθρο 12 ότι τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, μεταξύ αυτών και η Ικαρία, ανήκουν στην Ελλάδα.
Επιπλέον, η Πρεσβεία θέλει να καταστήσει σαφές ότι –όπως προκύπτει από την εφημερίδα “Libero”- ορισμένοι κάτοικοι του νησιού, που συμμετείχαν στους εορτασμούς της 100ής επετείου της Επανάστασης, εξέφρασαν προσωπικές τους απόψεις. Στο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας δεν επισημαίνονται δηλώσεις ούτε του δημάρχου της Ικαρίας ούτε κάποιου εκπροσώπου του.

2 σχόλια:

  1. Θεωρώ γκάφα της πρεσβείας να απαντά σε τέτοιες φυλλάδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Η Ικαρία είναι αναπόσπαστο μέρος της Ελληνικής Επικράτειας και δεν υφίσταται καμία λήγουσα συμφωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το νησί."
    Αν κατάλαβα καλά, αυτό που θέλει να πει ο ποιητής είναι πως, τέτοιες "λήγουσες συμφωνίες", ενδέχεται να υπάρχουν για άλλα νησιά μας, όχι για την Ικαρία.
    Βρε διπλωμάτες της κακιάς ώρας, νύχτα πήρατε τα πτυχία σας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.