23/7/12

Καμικάζι, βόμβες, σφαίρες Φόβους για σεχταριστικό πόλεμο γεννά η εκατόμβη στο Ιράκ

Στο στόχαστρο και το Σαντρ Σίτι, βορειοανατολικά της Βαγδάτης.
Στο στόχαστρο και το Σαντρ Σίτι, βορειοανατολικά της Βαγδάτης.
 
Βαγδάτη: Επιθέσεις αυτοκτονίας, βόμβες και σφαίρες σάρωσαν το Ιράκ αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 107 νεκρούς και σχεδόν 270 τραυματίες. Οι συντονισμένες επιθέσεις ενισχύουν τους φόβους ότι οι τοπική πτέρυγα της Αλ Κάιντα επανακάμπτει επωφελούμενη του κενού ασφαλείας εξαιτίας μίας αδύναμης κυβέρνησης στη Βαγδάτη και της αποχώρησης των αμερικανικών δυνάμεων. Σιιτικοί στόχοι και δυνάμεις ασφαλείας στο επίκεντρο της αιματοχυσίας, που στέλνει «μήνυμα» ότι η Αλ Κάιντα στο Ιράκ επιχειρεί να ανάψει ξανά το φιτίλι για έναν αιματηρό σεχταριστικό πόλεμο.

Το αιματοκύλισμα στο Ιράκ, που συμπίπτει με τη επιδείνωση της κατάστασης στη γειτονική Συρία, καταδεικνύει τις τεράστιες ανεπάρκειες των ιρακινών υπηρεσιών ασφαλείας, που απέτυχαν να εμποδίσουν το φονικό κύμα βίας της Δευτέρας σε πολλαπλές τοποθεσίες κατά μήκος της χώρας.

Τουλάχιστον 107 είναι οι νεκροί και 268 οι τραυματίες από τις βομβιστικές επιθέσεις σε σιιτικές γειτονιές της Βαγδάτης, τη σιιτική πόλη Τάτζι προς το βορρά, τις βόρειες πόλεις Κιρκούκ και Μοζούλη, και άλλα σημεία στο Ιράκ. Είναι μία από τις πλέον αιματηρές, αν όχι η πιο αιματηρή ημέρα, για το Ιράκ από την έναρξη του 2012.

Καμία οργάνωση δεν ανέλαβε άμεση την ευθύνη για το αιματοκύλισμα, ωστόσο ο ηγέτης της Αλ Κάιντα στο Ιράκ είχε διακηρύξει την Κυριακή μία νέα εκστρατεία αποσταθεροποίησης.

Ανώτατος αξιωματούχος ασφαλείας κατηγόρησε για το κύμα βίας την τοπική πτέρυγα της Αλ Κάιντα, στις τάξεις της οποίας βρίσκονται σουνίτες μουσουλμάνοι εξτρεμιστές που αντιτάσσονται στη σιιτική κυβέρνηση, και η οποία είναι φιλική προς το Ιράν.

«Οι επιθέσεις είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η Αλ Κάιντα στο Ιράκ είναι αποφασισμένη να πυροδοτήσει έναν αιματηρό σεχταριστικό πόλεμο» δήλωσε ο αξιωματούχος ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

«Με όσα συμβαίνουν στη Συρία, αυτές οι επιθέσεις πρέπει να εκληφθούν σοβαρά ως πιθανή απειλή για τη χώρα μας. Η Αλ Κάιντα επιχειρεί να ωθήσει το Ιράκ στο χείλος ενός σιιτικού-σουνιτικού πολέμου. Επιδιώκουν να γίνει η κατάσταση τόσο άσχημη όσο στη Συρία» επισήμανε ο ίδιος, βάσει των όσων μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι επιθέσεις της Δευτέρας έφεραν τα περισσότερα χαρακτηριστικά της Αλ Κάιντα: σημειώθηκαν με χρονική διαφορά λίγων ωρών και χτύπησαν κυρίως δυνάμεις ασφαλείας και κυβερνητικά γραφεία, τους βασικούς στόχους των σουνιτών εξτρεμιστών.

«Η Αλ Κάιντα επιχειρεί να στείλει μήνυμα ότι είναι ακόμη ισχυρή και μπορεί να επιλέξει το χρόνο και τον τόπο για να επιτεθεί» ανέφερε ο σιίτης βουλευτής Χακίμ αλ-Ζαμίλι, μέλος της επιτροπής για την ασφάλεια και την άμυνα. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο διείσδυσης της Αλ Κάιντα στους κόλπους των δυνάμεων ασφαλείας εάν δεν καλυφθούν άμεσα τα κενά ασφαλείας.

Το τελευταίο διήμερο (την Κυριακή σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι σε εκρήξεις) θρυμμάτισαν μία ανάπαυλα δύο εβδομάδων στη βία εν όψει της έλευσης του Ραμαζανιού, που άρχισε στο Ιράκ το περασμένο Σάββατο.

Η σεχταριστική βία βρέθηκε στην κορύφωσή της την περίοδο 2006-2007 στο Ιράκ, όμως οι πολύνεκρες επιθέσεις έχουν συνεχιστεί και η πολιτική ένταση μεταξύ σιιτών, σουνιτών και Κούρδων έχει ενισχυθεί αφότου ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων το Δεκέμβριο.

Εδώ και χρόνια η Αλ Κάιντα επιχειρεί να επανακτήσει τη δύναμή της, παρόλο που Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι δεν είναι σε κανένα βαθμό εξίσου δυνατή όσο το 2006-2008 όταν το Ιράκ βρέθηκε στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου.



Σχετικά άρθρα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.