5/7/12

«Αν το μποζόνιο του Χιγκς είναι τόσο έξυπνο, ας δώσει συνέντευξη» λέει ο Πειραιώς Σεραφείμ

Την έντονη αντίδραση του μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ προκάλεσαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ερευνών στο CERN, οι επιστήμονες του οποίου ανακοίνωσαν πως με «σχεδόν πλήρη» βεβαιότητα εντόπισαν «κάτι που μοιάζει με το σωματίδιο του Χιγκς» -που, εκτός της αυστηρής επιστημονικής ορολογίας, έχει το ψευδώνυμο «σωματίδιο του Θεού».
Με άρθρο του, που δημοσιεύεται στο romfea.gr, ο μητροπολίτης επιτίθεται μιλώντας για «κρετινισμό» και αναρωτώμενος, εφόσον το σωματίδιο είναι τόσο ευφυές, γιατί έδωσαν οι ερευνητές και όχι το ίδιο τη συνέντευξη στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, ο μητροπολίτης γράφει:
«Η ρήσις πού διϊστορικά πλέον έχει καταστεί παγκόσμιο κτήμα τής φιλοσοφίας αλλά και τού πρακτικού βίου: «Πάσά τε επιστήμη, χωριζομένη δικαιοσύνης και πάσης άλλης αρετής, πανουργία, ου σοφία φαίνεται» (Πλάτων, Μενέξενος, 247a), επιβεβαιώνεται κατά τρόπον απόλυτον στην σύγχρονη Βαβέλ τού πειράματος Cern πού διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ερευνών στην Γενεύη τής Ελβετίας.
»Σήμερα σε συνέντευξη Τύπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των πολύμηνων ερευνών στον Μεγάλο Επιταχυντή Ανδρονίων και θα διακηρυχθεί όπως διεδόθη, ότι ανεκαλύφθη «επί τέλους» το Μποζόνιο τού Χίγκς, γνωστότερο και ως σωματίδιο «Θεός» και όχι όπως εσφαλμένα λέγεται «σωματίδιο τού Θεού».
»Θα παρουσιασθεί, η δήθεν τρομακτική ανακάλυψις, ότι «το πεδίον τού υποατομικού σωματιδίου Χίγκς δρα σε ένα αόρατο ενεργειακό πεδίο στο Σύμπαν και προσδίδει υπόσταση στην ύλη και δημιουργεί τη μάζα των άλλων σωματιδίων» και επομένως «βρέθηκε το τελευταίο κομμάτι τού πaζλ για την κατανόηση τού σύμπαντος».
»Στην παρουσίαση θα παραστούν και οι τέσσερις φυσικοί, πού είχαν προτείνει την ύπαρξη τού σωματιδίου πριν 48 χρόνια, μεταξύ των οποίων ο Πήτερ Χίγκς, Ομ. Καθηγητής τού Πανεπιστημίου τού Εδιμβούργου και ο Ταμ Κίμπλ, Ομ. Καθηγητής στο Ιμπέριαλ Κόλετζ τού Λονδίνου.
Ο άνθρωπος κατά καιρούς προσπάθησε να ερμηνεύσει το σύμπαν και την ύπαρξη με πλήθος θεωριών. Ειδικότερα στην σύγχρονη εποχή η Κβαντομηχανική διατύπωσε θεωρία πού ανέτρεψε την νευτώνεια μηχανική και την κλασσική ηλεκτρομαγνητική θεωρία.
»Η αρχή τής απροσδιοριστίας τού Χάιζεμπεργκ, κατά την οποία δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί με ακρίβεια η θέση και η ταχύτητα ενός υποατομικού σωματιδίου καθώς και η θεωρία τής σχετικότητος τού Αϊνστάιν σχετικά με τον χρόνο και το χωροχρόνο γενικότερα, μελετά την κινητική συμπεριφορά ενός σώματος πού κινείται με ταχύτητες πού πλησιάζουν την ταχύτητα τού φωτός (ειδική θεωρία τής σχετικότητος) καθώς και τα φαινόμενα της καμπύλωσης τού χωροχρόνου ως απόρροια της ύπαρξης βαρυτικών πεδίων (γενική θεωρία τής σχετικότητος). Η έννοια τής «βαρυτικής ιδιομορφίας» πού είναι τού συρμού ισχυρίζεται ότι το σύμπαν προέρχεται από μία αρχική κατάσταση μάζας απειροστών διαστάσεων με τεράστια πυκνότητα και θερμοκρασία 14 περίπου δισεκατομμύρια χρόνια πριν.
»Η νεώτερη θεωρία των «χορδών» αποπειράται να εξηγήσει την δομή τού σύμπαντος σε υποατομικό επίπεδο θεωρώντας και την επίδραση τής βαρυτικής δύναμης με την βοήθεια όχι σωματιδίων αλλά δομών με διαστάσεις, των λεγομένων χορδών. Τέλος η θεωρία τού «χάους» ασχολείται με την συμπεριφορά ορισμένων μη γραμμικών συστημάτων και μελετά ντετερμινιστικά συστήματα καθώς και το συγγενές πεδίο της κβαντικής θεωρίας τού χάους.
»Όλες οι ανωτέρω θεωρίες επιχειρούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο τής ζωής χωρίς καμμία αναφορά ή μάλλον με παγερά άρνηση και αποστροφή στο Υπερούσιο Πρόσωπο τού Παναγίου Θεού και αποδεικνύονται με τον τρόπο αυτό ετεροκίνητα νευρόσπαστα του αρχαίου δαίμονος, τα οποία μεταβάλλουν την επιστήμη από αλήθεια και θάμβος σε πανουργία και διαστροφή, γιατί επιδιώκουν να πείσουν ότι η τάξις, η αρμονία η σκέψις, η τελονομία, η σκοπιμότις και η πρόδηλος σοφία πού διέπει το υλικό Σύμπαν προέρχεται από άλογες και ασυνείδητες μονάδες ύλης πού μάλιστα, όπως ισχυρίζονται, έδρασαν και δρουν με αιτία την τυχαιότητα.
»Σήμερα λοιπόν στην Γενεύη τής Ελβετίας «έξοχα μυαλά» θέλουν να μας καταπείσουν ότι το υποατομικό σωματίδιο μποζόνιο Χίγκς, πού είναι μία ασυνείδητη μονάδα ενέργειας, αν υπάρχει, δημιουργεί, συντονίζει, σχεδιάζει και καταστρώνει τα τρισεκατομμύρια των γαλαξιακών σχηματισμών, τούς σε αυτά υφισταμένους φυσικούς νόμους ώστε μην συγκρούονται μεταξύ τους, την αέναη κίνηση τής συμπαντικής ύλης-μάζης, την οργανική διάπλαση και τη ζωή των ενοργάνων όντων και φυσικά την αρμονία τού υλικού σύμπαντος.
»Αυτό ακόμα το ασυνείδητο σωματίδιο, πού δεν έχει γνώση τού εαυτού του και δεν μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα «τι είσαι;» καταστρώνει και δημιουργεί εκ τού μηδενός συνειδητά όντα όπως ο άνθρωπος, πού έχουν το συνειδέναι, υπερβαίνει το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ ανοργάνου και οργανικής ύλης, τα αγεφύρωτα οργανικά χάσματα μεταξύ όλων των ειδών των γενών των ενοργάνων όντων, το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ τού φυτικού κόσμου και των εμψύχων όντων, το αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ τού ανθρώπου και όλων των άλλων ενοργάνων και εμψύχων όντων. Αν αυτή η αντίληψις δεν αποτελεί τον απόλυτο ορισμό τού κρετινισμού, τότε τι συνιστά κρετινισμό;
»Δυστυχώς όμως δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα γιατί πίσω από αυτές τις τρομακτικές και αίσχιστες για την ανθρώπινη προσωπικότητα, την ανθρώπινη ιστορία και την ανθρώπινη φιλοσοφία απόψεις κρύβεται το αποκρουστικό πρόσωπο τού δαιμονισμού, γιατί μόνο δαιμόνια και κατεχόμενοι από αυτά μπορούν να μωρολογούν με τέτοιες ανοησίες.
»Προτείνω δε στους εκλεκτούς αυτούς «σοφούς», των οποίων όπως κάθε ανθρώπου ο εγκέφαλος έχει ένα τρισεκατομμύριο νευρικές συνδέσεις πού «τυχαία» έγιναν από το ασυνείδητο μποζόνιο, εάν έχουν ανάγκη αιμοληψίας αυτοί ή συγγενικά των πρόσωπα να μην προστρέχουν πλέον στον αλτρουισμό των συνανθρώπων τους, αλλά να χρησιμοποιήσουν το αίμα των «εκλεκτών συγγενών» τους χιμπατζήδων, ουρακοτάγκων, γοριλών, γιββώνων κ.λ.π. για να διαπιστώσουν όχι στην θεωρία αλλά στην πρακτική εφαρμογή της την δήθεν αλήθεια τής «ανακαλύψεώς» των, περί τού «κοινού γεννήτορος μποζονίου» εκτός και αν το μποζόνιο έχει τέτοια ευφυΐα ώστε να κατασκευάζει σε κάθε είδος και έναν συγκεκριμένο αιματολογικό τύπο».
»Αν είχε όμως τέτοια ευφυΐα γιατί να συνεντευξιάζονται εκ προσώπου του οι συγκεκριμένοι και όχι το ίδιο;» καταλήγει ο μητροπολίτης.

23 σχόλια:

  1. Πάλι τα ίδια... επιστήμη και θρησκεία παίζουν καράτε μεταξύ τους. Μόνο που το ξύλο πρέπει να πέφτει σπάνια και για σοβαρούς λόγους.
    Αφού απαντάνε σε διαφορετικά ερωτήματα γιατί αρπάζονται μεταξύ τους?Μην χάσουν το κύπελλο? Καταντάει κωμικοτραγικό.
    Η επιστήμη προσπαθεί να απαντήσει στο πως δημιουργήθηκε ο κόσμος ενώ η θρησκεία προσπαθεί να απαντήσει στο ποιος τον δημιούργησε τον κόσμο.
    Μου θυμίζει τη κόντρα πριν λίγα χρόνια (σε εκπομπή που δεν υπάρχει πια) φανατικού σκληροπυρηνικού παπά που έλεγε: "Ο Θεός είπε ότι...οι πύλες της κολάσεως...η θυσία των μαρτύρων...!!!" εναντίον φανατικού σκληροπυρηνικού καθηγητή φυσικής που ούρλιαζε και σχεδόν χοροπηδούσε στη καρέκλα του κατακόκκινος "Μα η επιστήμη...!!!".
    Απολαυστικό...ποπ κορν, καναπέ, λίγο φωτισμό και το γέλιο της χρονιάς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιώργο, φοιτητή Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη.

    Από τα τελευταία σου λοιπόν ούτε η πίστη, γιατί η θρησκεία φταίει, ούτε η επιστήμη φταίει. Φταίνε οι άνθρωποι που βρίσκονται στους κόλπους και των δυό και οι λόγοι που μπήκαν σ' αυτούς. Και οι δύο κάνουν ζημιά στους χώρους που είναι και εκπροσωπούν. Δογματικοί και των δύο επιπέδων δεν οφελούν τίποτε και κανέναν. Υπάρχουν και καλοί εκπρόσωποι και ξέρω αρκετούς, επικοινωνώ με ότι είναι χρήσιμο, τό έχω το δικαίωμα επιλογής. Ο χαλκός κάνει θόρυβο ο χρυσός όχι.
    Μην αναμασάμε τα ίδια και τους δίνουμε αξία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έγινε μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη και βγήκε το χριστοφρικιό να ελεεινολογήσει και να ξεράσει χολή και ξύδι. Και γιατί; Φαινομενικά, επειδή το σωματίδιο Higgs έχει το παρατσούκλι "σωματίδιο τού θεού" ενώ σύμφωνα με την κοσμοαντίληψη τού συγκεκριμένου τύπου την αποκλειστική αντιπροσωπεία τού θεού την έχει (με franchising) η ΕΚΚΛΗΣΙΑ Α.Ε. και κανείς άλλος... Κάτι σαν τα εμπορικά δικαιώματα δηλαδή!

    Βέβαια, στο βάθος άλλη είναι η αιτία. Είναι ο τρόμος τού "ιεράρχη" μπροστά στην πρόοδο τής επιστήμης. Όσο και να μη σκαμπάζει από επιστήμες, τουλάχιστον γνωρίζει από την ιστορία ότι όσο προχωράει η επιστήμη τόσο καταπίπτουν διάφορες θρησκευτικές δοξασίες και πρωτόγονες θρησκείες. Π.χ. παλιά πολλοί λαοί είχαν τον ήλιο για θεό ενώ τώρα ξέρουμε πώς φτιάχτηκε, πώς λειτουργεί και πόσο ακόμα θα ζήσει!

    Ά ρε Σεραφείμ, ούτε το ποίμνιό σου δεν ακούς, δηλαδή το λαό. Οι λαοί είναι που φτιάχνουν τις θρησκείες για να καλύψουν άγνοια, φόβο και ψυχικές ανάγκες και ο κάθε λαός φτιάχνει τη θρησκεία του καθ' εικόνα και ομοίωσή του (και ορθώς). Και επίσης, ο σοφός λαός λέει και το άλλο: "Ή παπάς - παπάς ή ζευγάς - ζευγάς". Περιορίσου λοιπόν σε τίποτα ευχέλαια, ξορκισμούς και λοιπές συναφείς δραστηριότητες και άσε αυτά που δεν καταλαβαίνεις στην άκρη. Είναι ψιλά γράμματα για σένα και δεν σού φταίνε σε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι λαοί είναι που φτιάχνουν τις θρησκείες για να καλύψουν άγνοια,


    Αυτό εννοεί και αυτός ίσως αν το δείς έτσι δε χρειάζονται οι θρησκείες, ούτε τα είδωλα, αλλά αν αυτό είναι αναγκαίο κανείς δε μπορεί να το εμποδίσει ούτε κάν ο ίδιος ο Θεός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπάρχει και αυτό: http://www.romfea.gr/epikairotita/13081-messinias-daimonopei-apotelesmata-epistimonis-ereunas

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ jean,
    Δεν θα διαφωνήσω σε γενικές γραμμές με όσα είπες.
    Μερικές παρατηρήσεις μόνο:
    1)“Από τα τελευταία σου λοιπόν ούτε η πίστη, γιατί η θρησκεία φταίει, ούτε η επιστήμη φταίει”.

    Νομίζω ότι αυτό που λείπει από τη συζήτηση μας είναι ο σαφής ορισμός των λέξεων θρησκεία, πίστη και επιστήμη. Διότι ο καθένας μας μπορεί να τα αντιληφθεί λίγο διαφορετικά όσο κι αν ακούγεται παράλογο.
    Καταρχήν, νομίζω ότι όλοι θα συμφωνήσουμε ότι θρησκεία, πίστη και επιστήμη πέρα απ’ όλα τα άλλα αποτελούν τρεις ή μάλλον δυο αναγκαιότητες.
    Ας τα αναλύσουμε όμως λίγο. Τι είναι αλήθεια θρησκεία? Πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας από μας?
    Ένας γενικός ορισμός της που καλύπτει όλους, είναι η ΠΙΣΤΗ σε αυτό που δεν μπορούμε να εξηγήσουμε με την ανθρώπινη λογική(ακριβώς επειδή ποτέ δεν θα καταφέρει να ναι τέλεια και αλάνθαστη, το μόνο που θα κάνει είναι να εξελίσσεται μεν αλλά πάντα να ναι ένα βήμα πίσω), στο λεγόμενο υπερφυσικό καθώς και στις ηθικές αρχές, ιερές αξίες,ιερούς κανόνες και τελετουργίες που συνοδεύουν αυτό το υπερφυσικό ανάλογα με το είδος της θρησκείας(Χριστιανισμός, Μουσουλμανισμός, Ιουδαϊσμός κ.α.). Πίστη και θρησκεία λοιπόν αποτελούν το ίδιο πράγμα. Η θρησκεία βέβαια περιλαμβάνει και το τελετουργικό(όπως προαναφέρθηκε) και εκεί διαχρονικά από κτίσεως κόσμου εμπλέκονται τα ιερατεία, τα οποία αποτελούνται από ανθρώπους δηλαδή όντα που ποτέ δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι τέλεια και αλάνθαστα.
    ΑΡΑ κύρια συστατικά της κάθε θρησκείας είναι η ΠΙΣΤΗ στο μη υλικό, στο άκτιστο(τον θεό ή θεούς ανάλογα) και η χρήση του κτιστού (ναοί, ιερείς, τάματα, θυσίες, αγάλματα κτλ). Ανάμεσα όμως στα δυο αυτό στο οποίο πιστεύει ο κάθε άνθρωπος είναι το άκτιστο(θεός ή θεοί) ενώ το κτιστό απλώς σήμερα υπάρχει και αύριο όχι, σήμερα είναι καλό κι αύριο όχι. Θρησκεία λοιπόν πάνω απ’ όλα είναι ΠΙΣΤΗ. Βέβαια κάποιοι αποφεύγουν τον ορισμό αυτό και θέλουν να δώσουν έναν γενικό ορισμό του τι είναι θεός ή Θεοί. Λένε λοιπόν: «Αυτός που έφτιαξε τα πάντα», «Αυτός που έχτισε τα πάντα». Αυτοί οι ορισμοί όμως είναι ασαφείς κι εν δυνάμει επικίνδυνοι για πολλούς και διάφορους λόγους. Διότι άλλο πράγμα είναι ο Θεός πχ για τον Χριστιανό Ορθόδοξο κι άλλο για τον Μουσουλμάνο. Μια απλή ματιά στο «Πιστεύω» και το Κοράνι αρκεί για να δούμε τις τρανταχτές διαφορές όχι μόνο στο τρόπο σκέψης και πίστης ως προς το άχτιστο(Θεός) αλλά και τις διαφορές ως προς το κτιστό(ιερείς, ναοί, τελετουργικά κτλ). Δεν γίνεται να τα ανακατέψουμε και να κάνουμε κιμά λοιπόν. Αν τελικά σκεφτούμε να τα κάνουμε ας αναλογιστούμε από πριν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας ενέργειας .
    2) Τώρα πάμε στο άλλο. Τι είναι επιστήμη? Πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας από μας? Μήπως θα έπρεπε το ερώτημα να είναι «Τι είναι ανθρώπινη επιστήμη?» για να είναι πιο περιεκτικό?
    Ένας πρόχειρος ορισμός που σκέφτηκα για το τι είναι ανθρώπινη επιστήμη (ή επιστήμη των ανθρώπων) θα μπορούσε να ναι: « Ο τρόπος οργανωμένης εξερεύνησης, αντίληψης και τελικής ερμηνείας με βάση τη λογική που οι άνθρωποι έχουν ώστε να καταλάβουν τι είναι οι ίδιοι, που βρίσκονται και τι θέλουν να πετύχουν στο σημείο που βρίσκονται και ονομάζουν τρισδιάστατο περιβάλλον»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. (Β ΜΕΡΟΣ)
    Ένας άλλος πρόχειρος και σύντομος ορισμός θα μπορούσε να ναι: «Επιστήμη είναι η λογική». Και ένας μπορεί να ρωτήσει: «Η λογική ποιων? Των ανθρώπων». «Και τι είναι οι άνθρωποι? «Βιολογικά όντα». «Και τι είναι αυτό?Μα πρέπει πρώτα να σου εξηγήσω τι είναι κύτταρο, μιτοχόνδρια,ριβοσώματα, DNA, χημικά στοιχεία, ηλεκτρόνια, πρωτόνια κ.α. Μα ξέρω τι είναι αυτά τα έμαθα στο σχολείο. Από ποιους τα έμαθες?. Μα από τον καθηγητή που μου έμαθε τις θεωρίες του τάδε και του τάδε που βέβαια κάποιες θεωρίες ακόμη δεν έχουν τεκμηριωθεί πλήρως και μπορεί μια μέρα να αντικατασταθούν ή τροποποιηθούν από άλλες θεωρίες και επιστημονικά πειράματα». «Ωπ πως το πες αυτό επιστημονικά πειράματα?» «Ναι». «Και τι είναι επιστημονικό πείραμα?» «Μα που να σου εξηγώ τώρα. Κοίτα να δεις το πείραμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιστημονικής διαδικασίας. Ερέθισμα-έρευνα- πείραμα-απόδειξη-θεωρία-αποδοχή θεωρίας» «Με κούρασες, δεν κατάλαβα» «Επιστήμη άνθρωπε μου είναι η επιστημονική δηλ η οργανωμένη συστηματική διαδικασία που ακολουθούν οι άνθρωποι ώστε να αποδείξουν, να τεκμηριώσουν πλήρως έναντι των άλλων ανθρώπων που τους αμφισβητούν και εν τέλει να ερμηνεύσουν για όλους με βάση την ανθρώπινη λογική το τρισδιάστατο περιβάλλον στο οποίο ζουν. Όλες αυτές οι τεκμηριωμένες ερμηνείες αποτελούν την ανθρώπινη επιστημονική γνώση. Αμάν με έπριξες!Κατάλαβες?» «Εσύ με έπριξες με την επιστήμη σου και τη θρησκεία! Πάμε για μπύρα, να ακούσουμε και καμιά ροκιά κι άσε τους παπάδες και τους επιστήμονες να φαγώνονται!» «Ωραία θα ήταν αλλα δεν έχω χρήματα μαζί μου, περιμένω να πληρωθώ».. «Έχω εγώ, κερνάω σήμερα, άλλη μέρα που δεν θα χω, θα κεράσεις εσύ, οι ροκάδες έτσι λειτουργούμε, άλλωστε δεν ξέρω για επιστήμη και θρησκεία αλλά ένα είναι σίγουρο…ΛΕΦΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ, ΤΡΙΣΕΚΑΤΟΜΜΎΡΙΑΑΑΑ!!! » :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αφιερωμένο σε όσους έμαθαν να τα ξεχωρίζουν...και δεν μπερδεύονται....

    Ο βιοχημικός Ααρών Τσιχανόβερ τιμήθηκε μέ τό βραβείο Νομπέλ Χημείας 2004:
    "Αν μέ ρωτήσετε τί είμαι καί σας πώ "επιστήμονας",καί μετά μου ζητήσετε νά σᾶς ἐξηγήσω τί εννοῶ, θα σας πω ότι είμαι ένας θεατής. Δεν κάνω κάτι. Ακολουθώ απλά τόν Θεό, τά βήματα τού Θεού. Αὐτός είναι που κάνει τά πάντα.Ὅλες οι ανακαλύψεις είναι δικές του. Εγώ δέν ανακάλυψα τίποτε. Εκεἰνος με όδηγεί στό νά κάνω επιστημονικές ανακαλύψεις.
    Καί τότε αναρωτιέμαι, στην περίπτωση πού κάτι πάει στραβά, πώς θά μπορέσω νά τό διορθώσω. Αυτό αποτελεί τό μέγιστο της δικής μου παρέμβασης.
    Πώς νά σας τό πω; Εγώ είμαι ένα είδος ερευνητή· ένας ἄνθρωπος πού αποκαλύπτει πράγματα. Η δουλειά μου είναι νά αποκαλύπτω τά μυστικά της φύσης. Καί όταν ἀποκαλύπτεις τά μυστικά τῆς φύσης, γίνεσαι πολύ ταπεινός. Γιατί η πολυπλοκότητα της δημιουργίας είναι τόσο μεγάλη, πού ὁ άνθρωπος ἀναγκάζεται νά τοποθετήσει τόν ἑαυτό του στίς σωστές διαστάσεις· καί τότε δέν θέλει ούτε ἐξουσία, ούτε τίποτε."
    Ο βιοχημικός Ααρών Τσιχανόβερ τιμήθηκε μέ τό βραβείο Νομπέλ Χημείας 2004 γιά την μεγάλη του επιτυχία στόν πόλεμο κατά τοῦ καρκίνου (ἀνακάλυψε τό ένζυμο-καταστροφέα των πρωτεϊνών πού προκαλοῦν τόν καρκίνο). Ο επιφανής ἐπιστήμονας είχε δώσει μία ἐνδιαφέρουσα συνέντευξη.. στο BHMAGA- ZINO, σελ. 56,ἐφημ. ΒΗΜΑ 18/11/2005).Εκεί ανάμεσα στά άλλα,είπε και τα παραπάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. να γιατι φευγουμε απο την εκκλησια, για κατι τετοιους ηλιθιους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΗΜΙΜΑΘΕΙΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΑΜΑΘΕΙΑΣ

    Σχετικά με τον Αγαπητό σε όλα, αλλά όχι στα επιστημονικά, επίσκοπο Πειραιώς Σεραφείμ, το ανωτέρω αναγραφέν είναι σαν μια μετωπική σφραγίδα προς όλους τους θρησκευτικά εκθλιβόμενους.

    Διαβάζοντας τα του Σεραφείμ για το Μποζόνιο, μου ήρθε στο νου ένα ανέκδοτο που διάβασα όταν ήμουν δώδεκα ετών.

    " Σ' ένα απομακρυσμένο νησί, μετά από μια μεγάλη θαλασσοταραχή, τα μεγάλα κύματα εκχέρσωσαν την αμμουδιά της παραλίας και απεκάλυψαν τον σκελετό ενός δεινόσαυρου.

    Οι νησιώτες μη δυνάμενοι να καταλάβουν τι είναι ή τι ήταν ο τεράστιος σκελετός, έφεραν στους ώμους τους τον σοφό γέροντα του νησιού, για να δώσει γνώμη.

    Ο σοφός το κοίταξε από εδώ το κοίταξε από εκεί και τελικά έδωσε την εξήγηση:
    <>.

    Όλοι οι νησιώτες ευχαριστημένοι με την εξήγηση του σοφού, τον σήκωσαν στους ώμους και με αλαλαγμούς αγαλλιάσεως τον πήγαν στο σπίτι του".

    Δρ. Ευάγγελος Αρκάς
    Λονδίνο, ΗΒ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. EAN όλοι σας εδώ παραπάνω θεωρείτε ότι το "σωματίδιο Θεός" (που είναι κατάκριση και βλασφήμια εναντίον του Κυρίου των Δυνάμεων)είναι αυτό που θα σας εξηγήσει όλα τα του σύμπαντος (όπως σωστά ο μητροπολίτης διαπραγματεύεται εδώ) είσθε γελασμένοι: Ήρθε ο Ιησούς Χριστός, διέταζε την φύση, πολλαπλασίαζε τους άρτους, εθεράπευε και ανέστηνε νεκρούς εωσού αποθανών σταυρικού θανάτου, ο θεός τον ανέστησε για να δουν πάσες οι γενεές την δύναμη και θεότητά Του, ότι εμπόδια δεν υπάρχουν και Αυτός είνα το Α και το Ω. Τώρα ψάχνουν λέει να βρουν επιστημονικά τον Θεό και να κατανοήσουν το σύμπαν με μεθόδους. Και τι κέρδισαν μέχρι τώρα; Ούτε στον Θεό πιστεύουν, ούτε στον Ιησού Χριστό! Μάλιστα η μωρία τους είναι τέτοια που από τότε ο Απόστολος Παύλος μας το είχε επισημάνει στην προς Ρωμαίους επιστολή στο α΄κεφάλαιο. ΛΕΕΙ λοιπόν:
    16 Διότι δεν αισχύνομαι το ευαγγέλιον του Χριστού· επειδή είναι δύναμις Θεού προς σωτηρίαν εις πάντα τον πιστεύοντα Ιουδαίόν τε, πρώτον και Έλληνα.
    17 Διότι δι' αυτού αποκαλύπτεται η δικαιοσύνη του Θεού εκ πίστεως εις πίστιν, καθώς είναι γεγραμμένον· Ο δε δίκαιος θέλει ζήσει εκ πίστεως.
    18 Διότι οργή Θεού αποκαλύπτεται απ' ουρανού επί πάσαν ασέβειαν και αδικίαν ανθρώπων, οίτινες κατακρατούσι την αλήθειαν εν αδικία.
    19 Επειδή ό,τι δύναται να γνωρισθή περί Θεού είναι φανερόν εν αυτοίς, διότι ο Θεός εφανέρωσε τούτο προς αυτούς.
    20 Επειδή τα αόρατα αυτού βλέπονται φανερώς από κτίσεως κόσμου νοούμενα διά των ποιημάτων, η τε αΐδιος αυτού δύναμις και η θειότης, ώστε αυτοί είναι αναπολόγητοι.
    21 Διότι γνωρίσαντες τον Θεόν, δεν εδόξασαν ως Θεόν ουδέ ευχαρίστησαν, αλλ' εματαιώθησαν εν τοις διαλογισμοίς αυτών, και εσκοτίσθη η ασύνετος αυτών καρδία·
    22 λέγοντες ότι είναι σοφοί εμωράνθησαν,
    23 και ήλλαξαν την δόξαν του αφθάρτου Θεού εις ομοίωμα εικόνος φθαρτού ανθρώπου και πετεινών και τετραπόδων και ερπετών.

    Αν λοιπόν τα τετράποδα και τα ερπετά έγιναν ΣΉΜΕΡΑ μποζόνια και σωματίδια θεϊκά, καμμιά απολύτως σχέση δεν έχουν με τον αληθινό Θεό και ο Θεός βεβαίως δεν ανακαλύπτεται έτσι, αλλά δια της πίστεως. Αλλά που να την βρουν οι μαθηματικοί του σκοταδισμού που λέγοντες πως βρήκαν φως, εσκοτίσθησαν ακόμη πιο πολύ. Η σημερινή γενιά του Αντίχριστου, δεν θέλει να ακούει για τον Δημιουργό Θεό και τον Ιησού Χριστό, όπως ο φοιτητής της γεωπονικής που νομίζει πως τα γνωρίζει όλα ήδη σ΄αυτόν τον κόσμο και οι υπόλοιποι που μιλούν για τον Θεό με πίστη όπως ο μητροπολίτης (κι εγώ εννοείται) είναι οι ηλίθιοι και οι περιθωριακοί της σημερινής εποχής. Μωρία λοιπόν εστι η σοφία του κόσμου τούτου και ουδείς δύναται να εξερευνήσει τα μυστήρια του Θεού και του Υιού Αυτού Κυρίου Ιησού Χριστού! Όστις εννόησε, εννόησε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Andrex Thessalos: "Η σημερινή γενιά του Αντίχριστου, δεν θέλει να ακούει για τον Δημιουργό Θεό και τον Ιησού Χριστό, όπως ο φοιτητής της γεωπονικής που νομίζει πως τα γνωρίζει όλα ήδη σ΄αυτόν τον κόσμο και οι υπόλοιποι που μιλούν για τον Θεό με πίστη όπως ο μητροπολίτης (κι εγώ εννοείται) είναι οι ηλίθιοι και οι περιθωριακοί της σημερινής εποχής"

    Αγαπητέ Andrex Thessalos,
    Αν εσύ κατάλαβες μέσα από το κείμενο μου ότι η σημερινή γενιά δεν πιστεύει στον τριαδικό Θεό τότε θα σου πρότεινα να το ξαναδιαβάσεις προσεκτικά. Επίσης, ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι τα ξέρω όλα και επίσης και γι' αυτό το λόγο σου λέω ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ το κείμενο μου.
    Αν θέλεις να ονομάζεις τον εαυτό σου ηλίθιο ή περιθωριακό όπως είπες δικαίωμα σου, πάντως εγώ τέτοιο πράγμα δεν είπα ούτε άφησα να εννοηθεί οτιδήποτε τέτοιο.
    Μέσα μου, από τη μεριά της μάνας μου, κυλάει αίμα της οικογένειας Σιμώνη για το οποίο είμαι πολύ περήφανος(και για του πατέρα μου είμαι περήφανος αλλά αυτό άλλη ιστορία) διότι έβγαλε έναν Άγιο και αρκετούς επαναστάτες της Χαλκιδικής.
    Άγιος Χριστόδουλος(Σιμώνης) ο Κασσανδρινός, μαρτύρησε με 204 μαστιγώματα και απαγχονισμό στις 28 Ιουλίου 1777 στη Θεσσαλονίκη. Εικόνα του βρίσκεται αριστερά μπαίνοντας στην εκκλησία του Αγίου Μηνά Θεσσαλονίκης. Ήταν ο μικρότερος γιος μιας εκ των σπουδαιότερων αρχοντικών οικογενειών της Κασσάνδρας την εποχή εκείνη. Καταζητούμενος νεκρός ή ζωντανός από τον ντόπιο τούρκο διοικητή διότι ρεζίλεψε τη τουρκική φρουρά με τις ενέργειες του απελευθερώνοντας έναν φίλο του μέσα από το κεντρικό διοικητήριο της Κασσάνδρας.
    Στη Θεσσαλονίκη τον κρέμασαν επειδή είπε σε Βούλγαρο Χριστιανό να μην αλλαξοπιστήσει. Η δε απάντηση του όταν τον πήγαν μπροστά στον μουτεσελίμη μετά από 204 μαστιγώματα ήταν γαλήνια μεν "θρασύτατη" και αποφασιστική δε: "Κι εσύ γίνε Χριστιανός"(του πρότεινε να γίνει μουσουλμάνος ο μουτεσελίμης).
    Εκεί, από την εκκλησία του Αγίου Μηνά, περνάω συχνά και "καταδρομικά"(ήτοι σύντομα όχι με τις ώρες), ανάβω το κεράκι μου αλλά ξέρεις ποτέ δεν είπα ποιος είμαι,από που κρατάει η σκούφια μου, ούτε έκανα τον σούπερ πιστό και να αρχίσω κηρύγματα. Κι έχω κι ένα άλλο κακό..."πάω" μόνο μερικούς απλούς παπάδες, οι μητροπολίτες ποτέ δεν ήταν η συμπάθεια μου.Τη καλύτερη συζήτηση για τον θεό την έχω κάνει με έναν πανέξυπνο και καλό, απλό περαστικό ορειβάτη παπά σε υψόμετρο 2.700 μέτρων στον Όλυμπο. Το χουν αυτό οι Σιμωναίοι..είναι λίγο πως το λένε "αναρχοκομμούνια", εδώ ο μουτεσελίμης άφρισε στους άλλους θα κολλήσουμε? :)
    Αυτά με τον Άγιο Χριστόδουλο ο οποίος πριν αγιάσει βέβαια έπαιζε ξύλο, βοηθούσε αδύναμους, ήταν ατίθασος Ραγιάς που ήθελε να ναι Έλληνας κι όχι Ραγιάς, δούλευε ως ράφτης πολλές ώρες την ημέρα, ήταν γυναικάς και εκκλησιαζόταν ταπεινά και τακτικά. Οι βασικοί επαναστάτες της οικογένειας Σιμώνη το 1821 στο ξεσηκωμό της Χαλκιδικής(που στο τέλος απέτυχε αλλά για λίγο): Κωνσταντίνος, Ιωάννης, Γεώργιος, Ευριπίδης, Χριστόδουλος(άλλος με το ίδιο όνομα, όχι ο Άγιος). Επίσης και η πανέμορφη μικρή 16χρονη Μαρία Σιμώνη που αυτοκτόνησε μέσα στο πατρικό της οικογένειας όταν το περικύκλωσε τουρκικό απόσπασμα. Έβαλε φωτιά στη μεγάλη σάλα, που επεκτάθηκε σε όλο το σπίτι και αυτοκτόνησε ψυχραιμότατα για να μην ατιμαστεί επειδή δεν μπορούσε να διαφύγει. Αξίζει να σημειωθεί ότι πυροβόλησε με κουμπούρα και κατά του αποσπάσματος, τραυματίζοντας έναν τούρκο την ώρα που έφτανε. Οι γυναίκες του σογιού ανέκαθεν ήταν ακόμα πιο δυναμικές :)
    Δεν δέχομαι λοιπόν κήρυγμα περί θεού και αγάπης για την πατρίδα ούτε από Μητροπολίτες ούτε από Θρήσκους.
    Τους μόνους που δέχομαι είναι τους απλούς παπάδες και μάλιστα όχι όλους αλλά μια συγκεκριμένη κατηγορία που είναι γνήσιοι και καλοί.
    Κοντός ψαλμός αλληλούια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Γιώργο, φοιτητή Γεωπονίας, Θεσσαλονίκη.

    Στο θέμα της επιστήμης δε θα πώ κάτι εκτός αυτό του Ιώβ :"ἡ δὲ σοφία πόθεν εὑρέθη; ποῖος δὲ τόπος ἐστὶ τῆς ἐπιστήμης; οὐκ οἶδε βροτὸς ὁδὸν αὐτῆς, οὐδὲ μὴ εὑρεθῇ ἐν ἀνθρώποις ἄβυσσος εἶπεν· οὐκ ἔνεστιν ἐν ἐμοί· καὶ ἡ θάλασσα εἶπεν· οὐκ ἔνεστι μετ᾿ ἐμοῦ." (Ιωβ. 28,12-14).

    Για τη διαφορά πίστης και θρησκείας και ότι η διδασκαλία του Ιησού δεν είναι θρησκεία, μόνον ότι: η θρησκεία σταματά στο χώρο λατρείας και επιτρέπει διάσταση πίστης και βιώματος. Άλλα διδάσκω στο ναό και άλλα πράττω στη ζωή μου εκτός ναού. Δηλαδή δεν εφαρμόζω τις εντολές του θεού στην ζωή μου ζώ διαφορετικά από ότι επιτάσσει, άλλωστε είμαι από το αυτεξούσιο ελεύθερος να το κάνω.
    Πίστη είναι η όσο το δυνατό πιστότερη εφαρμογή της ευαγγελικής διδαχής: αγάπη στον πλησίον, δικαίωση του άλλου και αν έχει άδικό και όσα δεν πράττει ο κόσμος επειδή ζητάει το συμφέρον του. Αλλά και η εμπιστοσύνη ότι αποθέτω πάσαν νύν βιωτική μέριμνα στο θεό και ότι και να συμβεί δεν φοβάμαι. Στην κοινή γλώσσα δεν έχω άγχος.
    Πάντος έχεις καλή προαίρεση και θα σου δωθεί αν ζητήσεις η γνώση της διαφοράς του ενός από του άλλου.

    Οι σωστοί επιστήμονες και χριστιανοί δεν μπερδεύουν τα πράγματα. Η διάκριση τους βοηθάει.

    Αν μπορώ να σου πώ κάτι είναι μόνον το: ψάξε και θα βρείς.Όχι στη φασαρία όμως αλλά στη σιωπή. Όχι στο θόρυβο αλλά στη γαλήνη. Η γνώση κρύβεται στο σούρουπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ο/Η Andrex Thessalos είπε...
    Φίλε συνχριστιανέ μη φανατίζεσαι γιατί θα κάνεις θολωμένος λάθος στην κρίση σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ μίσος ρε παιδιά για τον μητροπολίτη Πειραιώς που στο κάτω κάτω εξέφρασε μία άποψη που δεν έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα. Ούτε σε ιστοσελίδα φανατικών ισλαμιστών δεν θα έβρισκα τόσα "καλοπροαίρετα" σχόλια ή τέτοιου είδους "αγάπη" για τον συνάνθρωπο.
    Είναι κακός ο μητροπολίτης??? Προτείνετε να βρούμε κάποιον Ταλιμπάν να μας προστατεύσει από το ανθρωπόμορφο τέρας με τα ράσα!!!
    Για να σταματήσω τα αστεία,εμένα τουλάχιστον ο μητροπολίτης με εντυπωσίασε με τις γνώσεις του και χαίρομαι να έχουμε τέτοιους ανθρώπους για ιεράρχες.Ποιοι και γιατί θέλουν να είναι ο κλήρος αμόρφωτος?Είναι πιο βολικό έτσι?
    Χριστοφρικιό ?έλεος!Γιατί? Ποιος τρομάζει τόσο πολύ όταν τον αντικρίζει ή τον ακούει?
    Μήπως το πρόβλημά και αυτό που τρομάζει(μερικούς τουλάχιστον) είναι ο Ιησούς και όχι ο μητροπολίτης? Μήπως η αμφισβήτηση μερικών επιστημονικών/τεχνολογικών επιτευγμάτων καταστρέφει την προσπάθεια μερικών ανθρώπων??? να ανατρέψουν το αυτονόητο ,δηλαδή την ύπαρξή του Θεού?Συνέχεια ακούμε ότι οι επιστημονικές αποκαλύψεις θα αποκαλύψουν την μη ύπαρξη του Θεού.Ποια κατάφερε ποτέ κάτι τέτοιο.Φοβάται ο μητροπολίτης την επιστήμη?Γιατί?η προσπάθεια του ανθρώπου να αποκαλύψει την ύπαρξη ή μη ύπαρξη του Θεού ή να γίνει ο ίδιος Θεός μόνο γέλιο προκαλεί!Ξέρετε κανένα άλλο καλό ανέκδοτο να γελάσουμε εξ' ίσου???
    Τα πάντα έχουν τα όριά τους.Αυτό ισχύει και για την επιστήμη.
    Υπάρχουν επίσης και προτεραιότητες και δυστυχώς οι προτεραιότητες των επιστημόνων δεν είναι σωστά ιεραρχημένες ή δεν τηρείται η σειρά προτεραιότητος.
    Περιμένουμε πολλά πράγματα από την επιστήμη για να διορθωθούν τα προβλήματα που, η ίδια μας δημιούργησε!!! Μερικές φορές οι διάφοροι κλάδοι της τραβάνε διαφορετικούς δρόμους ,άλλοι προς την σωστή κατεύθυνση και άλλοι προς τελείως λανθασμένη, περίπου όπως συμβαίνει με τα νεογέννητα χελωνάκια. Άλλα τραβάνε προς την θάλασσα και σώνονται και άλλα λόγω λανθασμένου προσανατολισμού τραβάνε προς την στεριά και χάνονται!
    Όλοι γνωρίζουμε και καλό είναι να μην υποκρινόμαστε.Υπάρχουν σχέδια για την ολοκληρωτική εξάλειψη του χριστιανισμού!Τώρα αν ανακάλυψαν μερικοί ότι ο χριστιανισμός είναι εμπόδιο στην επιστημονική έρευνα!?!??? έ τότε τι άλλο θα ακούσουμε!!!
    Δηλαδή το Ισλάμ είναι αυτό που προάγει τις επιστήμες??? :-)))και εάν όχι τότε γιατί προσπαθούν να το καθιερώσουν σαν παγκόσμια θρησκεία? Ο χριστιανισμός είναι που δημιούργησε πληθυσμιακή έκρηξη?Σίγουρα όχι! όλες οι χριστιανικές χώρες αντιμετωπίζουν δημογραφικό πρόβλημα!
    Ε,τότε γιατί οι εγκέφαλοι της Νέας Τάξης προσπαθούν να μας κάνουν όλους μουσουλμάνους,εάν όντως επιθυμούν την μείωση του παγκόσμιου πληθυσμού???
    Ξέρουν στ' αλήθεια τι θέλουν και εάν ναι γιατί δεν μας το λένε!Ή μήπως τα σχέδια τους είναι ανομολόγητα αφού θα οδηγήσουν στον όλεθρο?
    Οι λαμπροί επιστήμονες της Νέας Τάξης απ' ότι κατάλαβα θα δημιουργήσουν μία μείωση! του παγκόσμιου πληθυσμού, μέσω της αύξησης!!! κάτι που δεν καταλαβαίνω ,αλλά σαφώς πιστεύω θα καταλαβαίνετε εσείς,οπότε... να χειροκροτήσω???
    Όλα τα επιστημονικά επιτεύγματα είναι εξίσου χρήσιμα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η πυρηνική ενέργεια μας έλυσε προβλήματα ή μας δημιούργησε περισσότερα από όσα έλυσε???
    Βοήθησε τον άνθρωπο να επιβιώσει ή τον στέλνει αδιάβαστο προς το... υπέρτατο ον και το άγνωστο???
    Το πετρέλαιο φαντάζει, αναγκαίο κακό.Που είναι η προσπάθεια και τα κονδύλια για την έρευνα και δημιουργία κάποιας ακίνδυνης εναλλακτικής μορφής ενέργειας που θα αντικαθιστούσε το πετρέλαιο?
    Μήπως κάποιοι που θέλουν να φαντάζουν υπέρμαχοι της επιστήμης, φρόντισαν να εξαφανίσουν επιστημονικά επιτεύγματα που θα έσωναν μεν τον άνθρωπο και τον πλανήτη,αλλά ήταν αντίθετα με τα οικονομικά συμφέροντα και τις επιδιώξεις της παγκόσμιας ελίτ??? Γιατί?
    Τέλος ας μου επιτραπεί να απευθυνθώ και στον φίλο Πιγκουίνο που μας έδωσε την μαρξιστική θεώρηση του φαινομένου του θρησκείας. Παρά το γεγονός ότι σταθερά διαφωνώ μαζί του, (έχουμε διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις)βρίσκω απολαυστικά τα σχόλιά του αλλά τώρα , το γνωμικό" ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς¨" δεν βρίσκει εφαρμογή στην πραγματικότητα.Εάν ήταν έτσι τα πράγματα δεν θα υπήρχε συζήτηση και σημείο επαφής μεταξύ ομάδων διαφορετικών ασχολιών και ενδιαφερόντων.Όχι μόνο είναι αναφαίρετο δικαίωμα του μητροπολίτη, σύμφωνα με την δημοκρατική μας νοοτροπία (την έχουμε στ' αλήθεια???) , να εκφέρει γνώμη για τα κοινά ,αλλά και καθήκον του επιβεβλημένο να κρίνει και να αξιολογεί τα τεκταινόμενα ώστε να διαφωτίζει το ποίμνιό του.Εάν ίσχυε κάτι διαφορετικό και στην περίπτωση της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, οι στήλες των σχολίων θα ήταν μόνιμα άδειες αφού θα έπρεπε να σχολιάζουν μόνο οι επαϊ'οντες. Λέτε η επιστημονική δικτατορία να ξεκινήσει από τις ιστοσελίδες του διαδικτύου?Πιθανόν...
    Όποιος εκ των σχολιαζόντων διαφωνεί με την ανωτέρω άποψη... ας καταθέσει τους τίτλους του, που εύχομαι να είναι ισάριθμοι με τα σχόλια, που έχει κάνει κατά καιρούς για διάφορα θέματα(στην συγκεκριμένη ιστοσελίδα)!!!
    Τέλος το σωματίδιο δεν είναι του Θεού ,αλλά σωματίδιο Θεός.
    Ας μην χρυσώνουμε το χάπι,έτσι μεταφράζεται στ' αγγλικά και αυτό αντιλαμβάνονται όχι μόνο οι Αγγλοσάξωνες αλλά και όποιος γνωρίζει τα στοιχειώδη αγγλικά ,εκτός και αν υπάρχει σκοπιμότητα να διαστρεβλώσουμε την αλήθεια.Μάλλον κάποιος κόπανος ονειρεύεται ότι θα γίνει Θεός :-)
    Για να γελάσετε ,είδα στην Βικιπαίδεια να γράφεται για τον Αθανάσιο Διάκο ότι "σουβλίσθηκε "από τους Τούρκους, ποιητική αδεία ,και η λέξη σουβλίσθηκε αποδόθηκε "λογοτεχνικά"!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Nemo, δυό - τρεις σημειώσεις:

    1. Όλη η ιστορία με τον Σεραφείμ έγινε επειδή βγήκε να λαϊκίσει στο ποίμνιό του ως υπέρμαχος κάποιας καθαρότητας απέναντι στον "εχθρό". Και ποιός είναι ο εχθρός; Ένας από τους κορυφαίους επιστήμονες στην ειδικότητά του που τόλμησε να χαρεί επειδή η θεωρία που είχε διατυπώσει εδώ και δεκαετίες αποδείχθηκε πειραματικά... Και πετάχτηκε ο Σεραφείμ πλήρης αλαζονείας και μίλησε για πίθηκους και χιμπατζήδες και DNA κλπ. Αν μη τι άλλο, ο όρος φρικιό αναφέρεται σε ανθρώπους και όχι σε ζώα (όπως οι δικοί του χαρακτηρισμοί).

    2. Δεν είναι ούτε καν νομιμοποιημένος να υβρίζει με αφορμή την προσωνυμία "σωματίδιο του θεού". Στο κάτω - κάτω, σύμφωνα με τα πιστεύω του τα πάντα είναι δημιουργήματα του θεού. Άρα και τα σωματίδια είναι του θεού και το μποζόνιο είναι του θεού και τα πάντα όλα είναι του θεού, ακόμα και η Μέρκελ. Προς τι λοιπόν εξανίσταται;

    3. Υπάρχουν πολλοί ιερωμένοι που είναι σεμνοί και τιμούν το σχήμα τους και μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών έχουν πολύ περισσότερες επιστημονικές γνώσεις από τον Πειραιώς (π.χ. ο Μεσογαίας). Πρώτα απ' όλα δηλαδή προς αυτούς αντιδιαστέλλει τον εαυτό του ο Σεραφείμ και ξεχωρίζει έτσι σαν τη μύγα μες στο γάλα (εκμεταλλευόμενος και όχι τιμώντας το σχήμα του).

    Τέλος, δεν είμαι μαρξιστής ρε φίλε (έχει πει πολλά σωστά αλλά και πολλές πατάτες κι ο Μαρξ). Ένας απλός άνθρωπος (του θεού;>)είμαι κι εγώ που δεν πιστεύω σε θεούς και σε διαόλους (και πολύ περισσότερο ούτε σε τίτλους) και βρίσκω περισσότερο ενδιαφέρον στην έννοια του θείου (το ουδέτερο του επιθέτου "θείος" εννοώ και όχι τον μπάρμπα) παρά στην έννοια του θεού καθεαυτή.

    Υ.Γ. Αν υπάρχει θεός, την έχω βάψει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @ Πιγκουϊνε , συγγνώμη αν σου απέδωσα κάποια λάθος ιδιότητα ή καλύτερα ιδεολογία .Τα γραφόμενά σου σε διάφορα σχόλια σε αυτό το συμπέρασμα με οδήγησαν.Δεν έχω λόγο να μην σε πιστέψω! Ακόμη και δίκιο να είχα πάλι δεν θα υπήρχε πρόβλημα.
    Ακόμη και σε μία οικογένεια βρίσκεις όλες τις πολιτικές αποχρώσεις και το μίσος, για διαφορετικές πολιτικές απόψεις, είναι προ πολλού ξεπερασμένο.
    Για τον μητροπολίτη Πειραιώς,προσωπική μου άποψη είναι, και θα επιμείνω σε αυτό, ότι έπραξε το καθήκον του απέναντι σε Θεό και ανθρώπους και είναι προς τιμήν του.
    Άσχετα με τον τρόπο που εκφράσθηκε εξέφρασε μία άποψη κατ' εμέ ορθή που δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.
    Όλοι μας και τα πάντα, είμαστε κτίσματα του Θεού ,αλλά οι άνθρωποι ιδιαίτερα έχουμε την ελεύθερη βούληση που δίνει την δυνατότητα στον καθένα να επιλέξει ανάμεσα στον εύκολο ή τον δύσκολο δρόμο ,το δρόμο της αρετής ή τον δρόμο της κακίας.Αυτά είναι γνωστά σε όλους μας και ο μόνος λόγος που τα αναφέρω είναι για να αιτιολογήσω για ποιο λόγο δεν είναι και δεν αισθάνονται όλοι οι άνθρωποι το ίδιο. Επίσης γιατί μερικές φορές η επιστήμη δεν στοχεύει πάντα προς το καλό του ανθρώπου .Και οι επιστήμονες πλάσματα του Θεού είναι, αλλά ποιόν Θεό πιστεύουν και υπηρετούν, είναι άγνωστο και δεν μπορούμε να εξετάσουμε μεμονωμένα την κάθε περίπτωση.
    Στην Βρετανία επιστήμονες (γενετιστές όπως πάντα) ζητούν από την κυβέρνηση να τους επιτρέψει να εφαρμόσουν μία μέθοδο που θα δώσει την προοπτική να θεραπεύεται κάθε ασθένεια στο μέλλον! Απαιτεί την δημιουργία ατόμων που θα είναι διασταύρωση ανθρώπου και ζώων (πχ κεφάλι σκύλου με σώμα ανθρώπου-Άνουβις ,άλογο με φτερά-Πήγασος ,γυναίκα με προβοσκίδα ελέφαντα -για το τέλειο ρούφηγμα ... της σκόνης! - και τι άλλο, ένας Θεός ξέρει.(το άρθρο αναρτήθηκε στο DefenceNet και εάν ψάξεις θα το βρεις)
    Μέθοδοι ευγονικής ,υπανθρωπισμός ,ιοί θανατηφόροι σαν του AIDS και του Ebola και σαν αυτόν που δημιούργησε Ολλανδός επιστήμονας πρόσφατα και καμάρωνε μετά σαν γύφτικο σκεπάρνι για την... συνεισφορά του στην ανθρωπότητα!!! όπλα μαζικής καταστροφής καθώς επίσης σχέδια και προπαγάνδα υπέρ της μείωσης του παγκόσμιου πληθυσμού (γνωρίζουμε τον τρόπο εφαρμογής που οραματίζονται οι εγκέφαλοι, ή ανεγκέφαλοι) είναι πράγματα μη αποδεκτά ούτε από τον Θεό ούτε από την χριστιανική πίστη.
    Όπως μερικοί επιστήμονες μπορεί να είναι οι καλύτεροι φίλοι μας ,έτσι μερικοί άλλοι μπορεί να είναι επικίνδυνοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εάν κρίνουμε τον Einstein και την συνεισφορά του στην ανθρωπότητα σε τι συμπέρασμα θα καταλήγαμε? Θα θέλαμε να παρουσιάσει τις θεωρίες του όπως και έπραξε, ή θα προτιμούσαμε καλύτερα να τις είχε θάψει και να πήγαινε να δουλέψει σαν υπάλληλος σε βενζινάδικο? Εγώ προσωπικά θα προτιμούσα το δεύτερο! Οι Ιάπωνες σε Χιροσίμα ,Ναγκασάκι ,Φουκουσίμα και δυστυχώς την υπόλοιπη Ιαπωνία και Pacific Rim ,γιατί όχι και οι Αμερικάνοι των Δυτικών Πολιτειών, οι Ουκρανοί του Τσέρνομπιλ και όλοι όσοι έχουμε επίγνωση τι μας φτιάχνει πλέον το περιβάλλον,το έδαφος που ακτινοβολεί και ο αέρας που αναπνέουμε όπως τα "έχει διαμορφώσει" πλέον η επιστήμη νομίζω θα συμφωνούσαν ότι επιβάλλεται κάποια στιγμή οι επιστήμονες και οι πολιτικοί ηγέτες των χωρών να πάψουν να πειραματίζονται με πράγματα που δεν γνωρίζουν και πραγματικά δεν κατέχουν.
    Στου κασίδη το κεφάλι,όλοι μπαρμπέρηδες γίνονται έλεγε ένα παλιό γνωμικό και αυτό δυστυχώς εφαρμόζουν σήμερα πολιτικοί και επιστήμονες ανά τον κόσμο χωρίς κάποια ανησυχία για τις μελλοντικές επιπτώσεις των ανακαλύψεων.
    Τέλος, η σωτηρία της ψυχής σου είναι καθαρά δικό σου θέμα και δεν μπορώ να σου δώσω κάποια συμβουλή επ' αυτού λόγω του ότι και εγώ είμαι ένας ανάξιος, ολιγόπιστος χριστιανός. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι όλοι δικαιούμαστε μέχρι τελευταία στιγμή να μετανοήσουμε και να κερδίσουμε την σωτηρία μας .
    Ανάμεσα σε έναν ολιγόπιστο και χλιαρό χριστιανό και έναν φανατικό πολέμιο της χριστιανικής πίστης, που θα μετανοήσει όμως ειλικρινά, πραγματικά τις περισσότερες πιθανότητες να δει παράδεισο τις έχει ο δεύτερος!
    Οπότε μην απελπίζεσαι,υπάρχουν περιθώρια και πάντα θα υπάρχει ελπίδα! Εάν δεν τα καταφέρουμε όντως την βάψαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @ Γιώργος, Φοιτητής Γεωπονίας Θεσ/νίκη

    Αγαπητέ κ. Γιώργο,
    Κατ΄αρχήν δεν σου ζήτησα το βιογραφικό σου και ούτε καν με ενδιαφέρει. Προφανώς μας το παρέθεσες επειδή νομίζεις πως ένα βαρύγδουπο βιογραφικό σε κάνει να υπερέχεις από οποιονδήποτε άλλον. Τελικά όμως μάθε, όντως έχεις τεράστια ανάγκη από κήρυγμα γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσεις να εννοήσεις με πόσο αλλαζονικό και εγωϊστικό ύφος μιλάς εδώ μέσα. Ε, θα μου πει κάποιος, στο κάτω κάτω ο νέος είναι ορμητικός και αυθάδης, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς και πιο σοφός. Μέχρις εδώ καλά. Εγώ δεν είπα ότι είμαι ηλίθιος και περιθωριακός, αλλά ότι αυτό νομίζουν άνθρωποι σαν κι εσένα και άρπαξες έτσι την ευκαιρία να μας υβρίσεις με αντιστρεπτό τρόπο. Βλέπεις τώρα την υπερηφάνια της καρδίας σου; Αλλά όμως και τελειώνοντας, θέλοντας να τεκμηριώσω τα περί κηρύγματος (το οποίο έχεις απόλυτη ανάγκη) γιατί ελάχιστα γνωρίζεις περί Θεού, έχω να σου παραθέσω τούτο από την Κορινθίους Α΄επιστολή απ. Παύλου στο κεφ.1 και εδάφιο 21:
    «Διότι επειδή εν τη σοφία του Θεού ο κόσμος δεν εγνώρισε τον Θεόν δια της σοφίας, ηυδόκησεν ο Θεός δια της μωρίας του κηρύγματος να σώση τους πιστεύοντας.»
    Αν κατάλαβες καλά αυτό που εσύ αρνείσαι να δεχθείς, είναι το ίδιο που μπορεί να σε σώσει αν ήθελες να ακούσεις! Αλλά φευ, η λεγόμενη επιστημονική άποψη της γήϊνης σοφίας, έρχεται να σε αποπλανήσει από την άπειρη σοφία του Θεού. Μάλιστα μας λέει πως "αρχή σοφίας (για τον άνθρωπο) είναι ο φόβος του Κυρίου". Νάσαι καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Αγαπητέ Andrex Thessalos,
    Νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσω μερικά πράγματα διότι τα αντιλήφθηκες λάθος:

    1) « Κατ΄αρχήν δεν σου ζήτησα το βιογραφικό σου και ούτε καν με ενδιαφέρει. Προφανώς μας το παρέθεσες επειδή νομίζεις πως ένα βαρύγδουπο βιογραφικό σε κάνει να υπερέχεις από οποιονδήποτε άλλον».

    Σου είπα ένα τμήμα του βιογραφικού για να καταλάβεις με ποιες αρχές και αξίες μεγάλωσα, αλλά εσύ το αντιλήφθηκες αλλιώς. Φυσικά και δεν υπερέχω από κανέναν, ποτέ δεν ισχυρίστηκα οτιδήποτε τέτοιο. Ίσα ίσα που όταν έχεις τέτοια βιογραφικά(και αρκετοί έχουν, δεν είμαι εγώ ο μόνος) η ευθύνη και η τιμή είναι μεγαλύτερη. Για παράδειγμα οι απόγονοι Μακεδονομάχων..τι τιμή, τι ευθύνη να φοράς τη στολή αυτών που αγωνίστηκαν για τη Μακεδονία ή να φέρεις παράσημο ανδρείας και εξαίρετων πράξεων προγόνου σου που αγωνίστηκε στην Εθνική αντίσταση. Ευθύνη να συνεχίσεις μέχρις εσχάτων τον αγώνα αν απαιτηθεί. Έχεις δικαίωμα να φοβηθείς αλλά όχι να δειλιάσεις. Ο καλύτερος φίλος μου(και διπλανός) στο Λύκειο είχε παράσημο Ανδρείας και εξαίρετων πράξεων του παππού του, έφεδρου αξιωματικού και αγωνιστή της Εθνικής αντίστασης στη κατοχή. Είναι σε παραδοσιακό χορευτικό σύλλογο κι όταν είχε συμμετέχει σε παρέλαση φορούσε τα παράσημα του παππού του και τον χαιρέτησε στρατιωτικά(τα παράσημα βασικά) εν ενεργεία ανώτερος αξιωματικός όταν τον είδε στο χώρο συγκέντρωσης-έναρξης. Τιμή και ευθύνη λοιπόν. Και υπερηφάνεια ναι. Αλλά με την καλή έννοια πάντα. «Ρε Γιώργο, δεν ξέρεις πόσο περήφανος ένιωσα για τον παππού μου κι αυτά που μου άφησε να τα τιμάω». Αξίες, αρχές… άσβεστη φλόγα δύναμης που σε κάνει να μην λυγίζεις ούτε σε ψυχολογικό ούτε σε πραγματικό πόλεμο. Σε κάνουν να τραγουδάς, να τραγουδάς για τη νίκη. Πίστη στα ιερά και όσια.
    Εσύ καλέ μου φίλε με το που διάβασες στην αρχή δυο ορισμούς περί επιστήμης και θρησκείας, χαρακτήρισες μια ολόκληρη γενιά ως «γενιά του Αντίχριστου», άρχισες να «πυροβολείς» από το βήμα πρώτος και να αραδιάζεις γραφές, επιστολές κτλ..

    2) «Τελικά όμως μάθε, όντως έχεις τεράστια ανάγκη από κήρυγμα γιατί αλλιώς δεν θα μπορέσεις να εννοήσεις με πόσο αλλαζονικό και εγωϊστικό ύφος μιλάς εδώ μέσα»

    Πάλι το κήρυγμα :) 10 λεπτά κήρυγμα :). Είμαι κακός, απαίσιος, αλαζόνας και εγωιστής νεαρός. Θα καώ στη κόλαση. Θα πάω τελευταίο πάτωμα αριστερό καζάνι και θα με σουβλίζουν αιώνια διαολάκια με τρίαινες, ζωγραφισμένα με τουρκικές σημαίες (εφιάλτης!).
    Όλοι κρινόμαστε. Εγώ το μόνο που θα πω είναι ότι δεν συμπαθώ καθόλου Μητροπολίτες, Αρχιμανδρίτες κτλ με τους τίτλους «Παναγιώτατος», « Ευλαβέστατος», « Οσιολογιώτατος.», « Πανοσιολογιώτατος». κ.α., Άσε την άλλη προσφώνηση που λένε μερικοί «Ο Άγιος…», ποιοι Άγιοι? Πότε άγιασε να καταλάβω. Ακόμα δεν αποδήμησε εις κύριον και «Άγιος». Τι είναι? Φαρισαίοι υποκριτές. Τα γράφει κι αυτά στις γραφές. Σε λίγο θα μας ζητήσουν να τους λέμε «Μάλιστα στρατηγέ μου». Να πηγαίνανε Ευελπίδων, να περνούσαν ένα σωρό ζόρια όλο το 24ωρο και μετά αν θέλανε τέτοια.
    Ένα απλό ταπεινό «Πάτερ» κι αν τους αρέσει. Αν δεν τους αρέσει αλλού. Άγιοι είναι αυτοί που ήταν όπως όλοι αμαρτωλοί αλλά πίστευαν, προσεύχονταν, κάνανε τους κόσμου τα καλά και θυσιάστηκαν για τη πίστη τους. Τα χρυσά στα κεφάλια κτλ, τις κούρσες καθώς και τα ολόκληρα παζάρια γύρω από τους ναούς δεν τα κάνανε οι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Άγιοι. Ούτε ρωτούσαν «πόσους πολυέλαιους ανοιχτούς τέκνον μου στο γάμο? Αν θέλετε και τους τρεις τόσο, αν όχι τόσο».
    Ένα απλό παράδειγμα κατάντιας το παζάρι του Αγίου Μάμα στη Χαλκιδική. Κατάντια. Πουλάνε ρούχα, σώβρακα, ζώα κατοικίδια, χαλιά, πριόνια, σφυριά, καρφιά, παιχνίδια, λαϊκά άσματα, λούνα παρκ κτλ έξω από την εκκλησία. Ακούς τη θεία λειτουργία μέσα και ο άλλος απ’ έξω «Εδώωω μόνο με 5 ευρώωωω». Ποιες γραφές μου λες? Μη ξεχνάμε τι είπε ο Ιησούς Χριστός και μην ξεχνάμε και κάτι πολύ βασικό… το ιερατείο τον σταύρωσε!
    Προτιμώ την άμεση επαφή με τον Κύριο με προσευχή, το κεράκι σε ξωκλήσια, καμιά θεία λειτουργία, κεράκι σε εκκλησία με κάναν καλό ταπεινό παπά, τη φύση και τη συζήτηση με γνήσιους παπάδες με τριμμένο ράσο.
    Μητροπολίτες, κάποιοι μη γνήσιοι μοναχοί και διάφορα κηρύγματα ας κάνουν πρώτα την αυτοκριτική τους. Οι γραφές, τα κηρύγματα αλλού. Πρόβατο ιερατείων όχι.
    Η ΠΙΣΤΗ και η επαφή με το θεό. Αυτό είναι η αληθινή εκκλησία. Ο Κύριος είναι η εκκλησία. Το «Πιστεύω» όταν το διαβάζεις (ή το ξέρεις απ’ έξω) και πάνω απ’ όλα ξέρεις τι ομολογείς τα λέει όλα. Αν θες πίστευε κι έλα στο φως και την αλήθεια. Πολύ απλό το μήνυμα του.
    Αν ο Ιησούς(για όσους πιστεύουμε, οι άθεοι ή άλλου θρησκεύματος δεν τους αφορά το θέμα και σεβαστό αυτό) δεν σταυρωνόταν για να πάρει τις αμαρτίες όσων προηγήθηκαν κι όσων ακολουθούν ούτε ένας δεν θα γλύτωνε. Ακόμα κι όσοι αγιάζουν απλώς είναι πνευματικά λίγο καλύτεροι από τους υπόλοιπους διότι στη τελική κανένας δεν υπήρξε Άγιος αν υπολογίσουμε του καθενός τις αμαρτίες..

    3) «Ε, θα μου πει κάποιος, στο κάτω κάτω ο νέος είναι ορμητικός και αυθάδης, αλλά ο παλιός είναι αλλιώς και πιο σοφός».

    ΕΝ ΟΙΔΑ ΟΤΙ ΟΥΔΕΝ ΟΙΔΑ και ΔΙΔΑΣΚΩ ΑΕΙ ΔΙΔΑΣΚΟΜΕΝΟΣ. Μόνο αυτό ως σχόλιο.

    4) «Μέχρις εδώ καλά. Εγώ δεν είπα ότι είμαι ηλίθιος και περιθωριακός, αλλά ότι αυτό νομίζουν άνθρωποι σαν κι εσένα και άρπαξες έτσι την ευκαιρία να μας υβρίσεις με αντιστρεπτό τρόπο»

    Καλέ μου άνθρωπε, ειλικρινά με όλη τη καλή διάθεση, που ξέρεις τι σκέφτομαι για σένα χωρίς να σου το πω και άρχισες να βάλεις τη «γενιά του Αντίχριστου». Δυο ορισμούς για θρησκεία και επιστήμη έδωσα ο καημένος στην αρχή και άρχισες τον εξάψαλμο με τις γραφές, τα λιβανιστήρια και το «αντίχριστοι». Ξόρκισε μας κιόλας αμάν :)

    5) «Βλέπεις τώρα την υπερηφάνια της καρδίας σου;»
    Τώρα αν σου κάνω κι εγώ ένα ερώτημα θα με χαρακτηρίσεις ξανά αλαζόνα, εγωιστή και αυθάδη επειδή απλώς τολμώ να χω άποψη και να απαντώ,
    Εσύ εκτός από τις γραφές, τους «άθεους» επιστήμονες και την «αντίχριστη γενιά» τίποτα άλλο βλέπεις? Ή μάλλον όχι να δεις, ούτε να σκεφτείς αλλά να νιώσεις…τη φλόγα.
    Εγώ νιώθω τη πίστη μου πέρα από καλούπια και φροντίζω η φλόγα που έχω μέσα μου σε κάποιες αρχές και αξίες με τις οποίες ποτίστηκα από μικρός να μην σβήσει ποτέ. Κι αν χρειαστεί να συγκρουστώ γι’ αυτά τα οποία πιστεύω δεν διστάζω και μάχομαι μέχρις εσχάτων. Δεν με ενδιαφέρουν οι χαρακτηρισμοί στη ζωή. Πιστεύω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. (Τριτο μέρος)
    ...στο θεό, προσπαθώ να μαι καλός άνθρωπος και πατριώτης και ζω ελεύθερα. Δεν ζω για τους χαρακτηρισμούς των άλλων. Δεν θέλω καλούπια και κανένας δεν κατάφερε να μου τα επιβάλει ποτέ. Τα χω ακούσει όλα από το καλύτερο μέχρι το χειρότερο για μένα. Ελεύθερα ότι θες πες. Πάντα από μικρός είχα φανατικούς φίλους και ορκισμένους αντιπάλους.
    Φυσικά εμείς εδώ μια απλή συζήτηση (που διαφωνούμε αλλά η σύνθεση απόψεων είναι η δύναμη άλλωστε) κάνουμε αλίμονο. Κι εσύ να σαι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.