26/7/12

Από το ... Μαξίμου Περνά ο TAP

Η πολιτική υποστήριξη προς τον αγωγό TAP περνά αποκλειστικά από το Μαξίμου και είναι συνάρτηση της εθνικής ενεργειακής πολιτικής που έχει να κάνει όχι μόνον με τους αγωγούς, όσο και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Και εν πολλοίς θα ταυτοποιηθεί με τις συμμαχίες και τις συνεργασίες που επιδιώκει στον ενεργειακό τομέα η κυβέρνηση με άλλα κράτη της ευρύτερης περιοχής, σε συνδυασμό με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο αυτό η χθεσινή συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του TAP με τον αρμόδιο υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκη Παπαγεωργίου μπορεί να μην έδωσε ειδήσεις, στη λογική της αποκωδικοποίησης των προθέσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την πολιτική υποστήριξη του αγωγού, ωστόσο, στα θετικά καταγράφεται το καλό κλίμα μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε, συγκριτικά και με παλαιότερες συναντήσεις με προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠΕΚΑ. Να σημειωθεί ότι είναι η 7η κατά σειρά ηγεσία του ΥΠΕΚΑ με την οποία συναντώνται οι εκπρόσωποι του TAP, για την προώθηση του έργου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, ο κ. Παπαγεωργίου διατύπωσε στη συνάντηση την πάγια θέση της κυβέρνησης για τους αγωγούς, ότι πρέπει, δηλαδή, να εξυπηρετούν τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας, ενώ από την πλευρά τους οι άνθρωποι του TAP ενημέρωσαν τον υφυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το project, καθώς και τις κινήσεις που γίνονται από τους εταίρους της κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ ΙΙ.

Σε δήλωση του μετά τη συνάντηση ο country manager του TAP για την Ελλάδα Rikard Scoufias εξέφρασε την ικανοποίηση του «για τη θετική και παραγωγική συζήτηση μας με τον υφυπουργό ΠΕΚΑ» και επανέλαβε τη δέσμευση του αγωγού να παραμείνει ανοικτός σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις, φωτογραφίζοντας όχι μόνον τη ΔΕΠΑ, αλλά και άλλες ελληνικές ενεργειακές εταιρίες, που θα επιθυμούσαν να εισέλθουν μετοχικά στην κοινοπραξία του έργου, καθώς και επιχειρήσεις που θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην κατασκευή του, όπως, για παράδειγμα, τη Σωληνουργία Κορίνθου, με την οποία ο TAP έχει μια καταρχήν συμφωνία για την προμήθεια σωλήνων.
Ο κ. Scoufias χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Παπαγεωργίου «καλή», δίνοντας έτσι ένα διαφορετικό στίγμα σε σχέση με προηγούμενες ανάλογες συναντήσεις.

Προς το παρόν, ατζέντα για συγκεκριμένη επόμενη συνάντηση μεταξύ TAP και κυβέρνησης δεν έχει προσδιορισθεί, αλλά τόσο το ΥΠΕΚΑ, όσο και ο κ. Scoufias, δηλώνουν ότι ο διάλογος θα συνεχισθεί.
Σήμερα, αντιπροσωπεία του TAP πρόκειται να συναντηθεί με εκπροσώπους και της ιταλικής κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση η πολιτική υποστήριξη του TAP από την Ελλάδα, την Ιταλία και την Αλβανία θα πρέπει να επισημοποιηθεί με διακρατική συμφωνία, η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την επίσημη συμμετοχή στην κοινοπραξία του αγωγού και άλλων εταιριών, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Ιταλία. Ήδη, η Enel ενδιαφέρεται για μια τέτοια προοπτική, ωστόσο, δεν έχει υποβάλει ακόμη επίσημα εκδήλωση ενδιαφέροντος, κάτι το οποίο συναρτά με το ζήτημα της τριμερούς διακρατικής συμφωνίας. Στην Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, το θέμα αυτό συναρτάται προφανώς με την πολιτική της ίδιας της κυβέρνησης για τον TAP. Όσο δεν αποσαφηνίζεται, τόσο θα παραμένει σε εκκρεμότητα και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από ελληνικές ενεργειακές εταιρίες.

 Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι το όλο θέμα κατά πάσα πιθανότητα θα δώσει μια πιο σαφή εικόνα ως τα τέλη Αυγούστου, καθώς, έτσι κι αλλιώς, ο χρόνος τρέχει πλέον ανάποδα, αφού τα περιθώρια εξαντλούνται ως το φθινόπωρο. Η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ ΙΙ προτίθεται να επιλέξει μεταξύ του βόρειου διαδρόμου (Nabucco West) και του νότιου (TAP) ως τα τέλη του έτους, το πολύ, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2013.
http://energia.gr/article.asp?art_id=60284 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.