14/9/12

Ο Τζορτζ Όργουελ, «υπερβολικά αριστερός!»

Τέλος φόρμας
A load of pinkos«ένας συνωστισμός αριστεριστών»: με αυτή τη περίφημη διατύπωση είχε χαρακτηρίσει τη διοίκηση του BBC ο Sir Denis Thatcher, τη στιγμή που η σύζυγός του ήταν πρωθυπουργός.
Σ.τ.μ: Ο Όργουελ, δημοσιογράφος του BBC κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
Ορισμένοι, στη Βρετανία, θα προτιμήσουν να χρησιμοποιούν ένα λιγότερο προκλητικό λεξιλόγιο, αλλά λίγοι είναι που αρνούνται ότι το BBC, για αρκετές δεκαετίες, σταθερά και με συνέπεια είναι αυτό που συμβατικά λέγεται «αριστερό», με τον τρόπο της εθνικής γαλλικής μας τηλεόρασης.
Ως εκ τούτου, προκάλεσε γενική έκπληξη το επιχείρημα του γενικού διευθυντή Mark Thompson που αρνήθηκε την προσφορά του George Orwell Memorial Trust, το οποίο ήθελε να προσφέρει, με δικά του έξοδα, ένα άγαλμα του συγγραφέα για τη νέα έδρα της Εταιρείας:  «υπερβολικά αριστερός!».

Σχολιάζοντας αυτή την απάντηση στην Daily Telegraph, ο Συντηρητικός ευρωβουλευτής Daniel Hannan την αποδίδει στη στενότητα σκέψης της μικρής «μητροπολιτικής αριστεράς» κοινότητας  -θα λέγαμε της παπάρας αριστεράς-  μέσα στην οποία προσλαμβάνονται οι δημοσιογράφοι του BBC.

«Δεν γνωρίζουν πολλούς συντηρητικούς και συνεπώς έχουν πολύ ανακριβή ιδέα για το τι επιλέγουν ως σωστό οι άνθρωποι της δεξιάς. Σχεδόν κανένας Βρετανός συντηρητικός  - να με εμπιστευτείτε σε αυτό το σημείο, κ. Thompson- θα ήταν σοκαρισμένος με το άγαλμα του Όργουελ».

Και ο Hannan υπογραμμίζει ότι ο Όργουελ αναφέρεται πιο συχνά από τους συντηρητικούς παρά από τους αριστεριστές. 

«Οι έννοιες του για το thoughtcrime (έγκλημα σκέψης) και newspeak (νεογλώσσα) προέβλεψαν εκπληκτικά αυτό που σήμερα λέγεται «πολιτικά ορθό». Τα πιο δημοφιλή βιβλία του, «Η φάρμα των ζώων» και «1984», ακόμη και αν καταδικάζουν την απολυταρχία σε όλες τις μορφές της, περιέχουν επίσης συγκεκριμένες επιθέσεις κατά του σταλινισμού. Το Non-fiction βιβλίο του, από τα πιο γνωστά, «Αφιέρωμα στην Καταλονία», κατακρίνει πιο σκληρά τη φατρία της Μόσχας στην Ισπανία παρά τον Φράνκο».
Οπωσδήποτε καταλήγει ο Hannan, «και αυτό είναι ίσως το σημείο για το οποίο το BBC έχει δυσκολία κατανόησης,  -οι περισσότεροι συντηρητικοί δεν είναι ιδιαίτερα πολιτικοποιημένοι.  Αναγνωρίζουν  -αναγνωρίζουμε-  την αξία ενός ανθρώπου χωρίς να ανησυχούν για την προέλευση του. Ο Όργουελ αξίζει το άγαλμα του».

Όλα αυτά είναι απολύτως αληθή, αλλά ο Hannan κάνει λάθος όταν υποθέτει ότι το BBC δεν τα ξέρει. Αρνούμενο το άγαλμα του Όργουελ, το BBC ξέρει πολύ καλά τι κάνει. 

Δείχνει πόσο ο ειλικρινής, πατριωτικός, και έντονα αντι-κομμουνιστικός σοσιαλισμός του Όργουελ βρίσκεται μακριά από τον πολιτικό κομφορμισμό του "πολιτικά ορθού" των σημερινών ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων. 

Σε αντίθεση με την σημερινή πολυπολιτισμικότητα, ο Όργουελ αγαπούσε τη γη του και τον λαό του. Αν και άθεος, ζήτησε στη διαθήκη του να ταφεί σύμφωνα με την ιεροτελεστία της Αγγλικανικής Εκκλησίας: «η γλώσσα και η λειτουργία της Εκκλησίας, γράφει ο βιογράφος του Bernard Crick, ήταν μέρος της αγγλικής ταυτότητας του που αισθανόταν τόσο βαθιά».

Προπαντός, ο Όργουελ ζωγράφισε με αξέχαστο τρόπο, την παραμόρφωση της αλήθειας, την παραποίηση της ιστορίας και την συστηματική αποκτήνωση των ανθρώπων από τα μέσα ενημέρωσης του Συστήματος. 
Τα στελέχη του BBC, διαβάζοντας το 1984 , δεν θα μπορούσαν να μη αισθανθούν στοχευμένοι,   -και όχι μόνο επειδή ο θάλαμος βασανιστηρίων του «Υπουργείο της Αγάπης»  ονομάζεται ειρωνικά «Room 101», όπως και η αίθουσα συνεδριάσεων του BBC.


Δέκα χρόνια πριν από το «1984», το «Αφιέρωμα στην Καταλονία» ήδη υπογράμμιζε την αντίθεση ανάμεσα στην πραγματικότητα που σταδιακά ανακαλύφθηκε από τον Όργουελ στο έδαφος, και την «ορθή αντιφασιστική στάση» που προσεκτικά εξαπλώθηκε από τις αγγλικές εφημερίδες». Ο Όργουελ επιμένει να θεωρήσει ότι «ο Φράνκο ήταν ένας αναχρονισμός. Μόνο οι εκατομμυριούχοι ή οι ρομαντικοί θα μπορούσαν να θέλουν τη νίκη του»

Αλλά ο ίδιος περιγράφει με ειλικρίνεια αυτό που είδε: τους μηχανισμούς της κομμουνιστικής καταστολής, την ατμόσφαιρα του τρόμου στη Βαρκελώνη, τον ηθικό αποκλεισμό των αντιπάλων ως «τροτσκιστοί φασίστες», των «προδοτών»  και των «πρακτόρων της Γκεστάπο», πριν από τη σωματική εκκαθάρισή τους, την φαλκίδευση των πληροφοριών από τις κομμουνιστικές ισπανικές εφημερίδες, μειλίχια ακολουθούμενες από τον τύπο της αγγλικής αριστεράς. 
Σημείωσε απογοητευμένος: «μια από τις πιο απαίσιες συνέπειες του πολέμου ήταν να με διδάξει ότι ο αριστερός τύπος είναι σε όλα τα σημεία τόσο ψευδός και ανέντιμός όσο ο δεξιός τύπος».

Καταλαβαίνουμε ότι το BBC δεν θέλει το άγαλμα του Όργουελ στις εγκαταστάσεις του. 
Θα ήταν μόνιμη μομφή.




7 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχει πολύ ή λίγο Αριστερός.

    το ερώτημα είναι :

    ή είσαι Αριστερός ή δεν είσαι .

    η Αριστερά έχει συγκεκριμένες θέσεις , αν σου αρέσουν μερικές και άλλες όχι τότε εκπροσωπείς κάτι άλλο .
    Μην καπηλευεσαι όμως τους ΑΓΏΝΕς ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΗς ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ εξ ευωνύμων
    Τρολ εξ ευωνύμων, άσχετο το σχόλιο σου με την ανάρτηση. Καμιά φορά χρειάζεται να αλλάξεις τη κασέτα, γιατί δεν ταιριάζει παντού.
    Τη γνώμη σου για τον Όργουελ δεν μας είπες.
    Ήταν αριστερός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Κριστιαν ,

    Είναι άσχετο το σχόλιο μου με την ανάρτηση ενώ θεωρείς εσύ σχετική την ανάρτηση σου με την θεματολογία του ιστολογίου επειδή κοτσάρισες την ετικέτα γενικά θέματα ?

    Το ερώτημα όπως πολύ καλά κατάλαβαν όλοι οι αναγώστες του κειμένου και ουσιαστικά υπονοείται από την 8η γραμμή είναι αν ήταν "υπερβολικά αριστερός"?

    εγώ εστίασα στο υπερβολικά όταν έλεγα πολύ ή λίγο Αριστερός και με εκπλήσεις που δεν το κατάλαβες (θεωρούσα ότι ήσουν ανοικτό και έξυπνο μυαλό) εκτός αν κάνεις πως δεν το κατάλαβες προσπαθώντας να με προκαλέσεις και να αρχίσει πάλι η διαγραφή σχολίων μου.

    Με ρωτάς αν είναι Αριστερός ο Όργουελ?
    να τον κρίνω εγώ ? δεν είμαι πολύ μικρός ?

    -πως θα χαρακτηρίζαμε κάποιον που αποκυρήσει την εκπροσώπηση της αποικιοκρατιάς , τα σιγουρα αξιώματα , καριέρα και τον εύκολο τρόπο ζωής γιατί τον φέρνουν σε συγκρουση με τις ιδέες του ?

    -πως θα χαρακτηρίζαμε κάποιον που πολέμησε (με όπλα , ρισκάροντας την ζωή του κλπ) στον αντιαφασιστικό αγωνα στην Ισπανία?

    -πως θα χαρακτηρίζαμε κάποιον που με τα λογοτεχνικά του έργα στράφηκε εναντίων του φασισμού και των ολοκληρωτικών καθεστώτων που πηγάζουν από αυτά ?

    Ήταν ένας αληθινός Σοσιαλιστής μέχρι το τέλος .
    Πολλές φορές την αυθεντικότητα την χαρακτηρίζουμε "ακραία" , "υπερβολική" και άλλους όρους που ανακαλύπτουν καθεστωτικοί ,ξέρεις σαν εκείνα τα κοντόχοντρα ανθρωπάκια που περιγράφει στο 1984 που δουλεύουν στο υπουργείο Αλήθειας.

    Κατάλαβες τώρα σε τι αναφερόμουν όταν έλεγα ή είσαι ή δεν είσαι Αριστερός?

    *το ερώτημα δεν απευθύνεται σε εσένα βέβαια γιατί ξέρω ότι δεν είσαι
    ** τρολ ? τι είναι δεν το έχει το λεξικό μου (σοβαρά διευκρίνησε το μου )
    εκτός αν εννοείς τα τρολ από τον άρχοντα των δαχτυλιδιών ?

    Σου δίνω λοιπόν αφορμή για νέα ανάρτηση

    ΗΤΑΝ Ο ΤΟΛΚΙΝ ΦΑΣΙΣΤΑΣ Ή ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. λόγια του George Orwell

    για την αριστερά:

    So much of left-wing thought is a kind of playing with fire by people who don't even know that fire is hot.

    για τον σέξ επονύμων:

    All the war-propaganda, all the screaming and lies and hatred, comes invariably from people who are not fighting.

    για τον κύριο Σάββα:

    People sleep peaceably in their beds at night only because rough men stand ready to do violence on their behalf.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ εξ ευωνύμων
    1.«Είναι άσχετο το σχόλιο μου με την ανάρτηση ενώ θεωρείς εσύ σχετική την ανάρτηση σου με την θεματολογία του ιστολογίου επειδή κοτσάρισες την ετικέτα γενικά θέματα ?»: Ναι το θεωρώ σωστό, εσένα τι σε νοιάζει;, πρέπει να σου πάρω την άδεια;
    2.«Το ερώτημα όπως πολύ καλά κατάλαβαν όλοι οι αναγώστες του κειμένου και ουσιαστικά υπονοείται από την 8η γραμμή είναι αν ήταν "υπερβολικά αριστερός"?»: Από πότε αντιπροσωπεύεις εσύ όλους τους αναγνώστες;
    3.« (θεωρούσα ότι ήσουν ανοικτό και έξυπνο μυαλό)»: να θεωρήσεις ό το θέλεις , είσαι εξεταστής IQ; Και αν ναι, για ποιανού λογαριασμό; «εκτός αν κάνεις πως δεν το κατάλαβες προσπαθώντας να με προκαλέσεις και να αρχίσει πάλι η διαγραφή σχολίων μου.»: δεν σε προκαλώ, εσύ μας προκαλείς. Ουδέποτε δεν διέγραψα «σχόλιο» σου. Αλλά δεν αποκλείεται να αρχίσω αν σε θεωρώ τρολ.
    «Με ρωτάς αν είναι Αριστερός ο Όργουελ? να τον κρίνω εγώ ? δεν είμαι πολύ μικρός ?»: αν είσαι τόσο «μικρός» γιατί μας κάνεις υποδείξεις;
    4. Εκτιμώ τα σχόλια σου επί του κειμένου. Ας ήταν αυτά από την αρχή.
    5. Τρολ: Στη γλώσσα του Διαδικτύου, η λέξη τρολ ή τρολλ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, ταχυδρομική λίστα, chat room ή μπλογκ, με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες[1] ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες[2]. Η συμπεριφορά αυτή πολλές φορές συνοδεύεται από αμφιλεγόμενη διαμάχη των υπολοίπων περί του σκοπού του.
    Η σύγχρονη χρήση του όρου φαίνεται ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο στα τέλη της δεκαετίας του 1980[3], αλλά η πιο γνωστή καταγεγραμμένη αναφορά προέρχεται από συζήτηση του 1991[4].
    Σύμφωνα με αυτή την έννοια, Troll είναι αυτός που κάνει trolling, αγγλική λέξη που αναφέρεται σε σύρσιμο του δολώματος μέσα στο νερό κατά την τεχνική της αλιείας θύννου (τόννου) και ξιφία, παρόμοια με την συρτή.
    Η λέξη παραπέμπει επίσης και στα τρολλ (trolls), δαιμόνια πλάσματα που παρουσιάζονται στη σκανδιναβική λαογραφία.

    6. «ΗΤΑΝ Ο ΤΟΛΚΙΝ ΦΑΣΙΣΤΑΣ Ή ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ ?»: εποικοδομητική ειρωνεία λοιπόν, θες να μου τη σπάσεις, όντος είσαι τρολ, ταιριάζεις σε σχεδόν όλα τα κριτήρια της περιγραφής της βικιπαίδεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δεν έχω πρόθεση να τρολάρω αλλά κοιτάω και ξανακοιτάω το αρχικό σχόλιο και προσπαθώ να καταλάβω γιατι θεωρείς ότι είναι άσχετο με το θέμα (χώρια όλα τα άλλα που μου σέρνεις).

    Εγώ επιμένω ότι το αρχικό μου σχόλιο ήταν πολύ εύστοχο και την μόνη διευκρίνηση που μπορώ να κάνω είναι ότι εκεί που αναφέρομαι σε δεύτερο πρόσωπο δεν είναι για σένα (εξάλλου δεν ήταν δικά σου σχόλια , αντιγραφή είναι).
    Σε δευτερο πρόσωπο αναφέρομαι στον X που δηλώνει Αριστερός .

    Εγώ όπως βλέπεις υποστηρίζω θέσεις της επίσημης Αριστεράς, αν κάποια θέση θεωρείς εσύ ή οποιοσδήποτε ότι δεν είναι θέση της Αριστεράς να μου το επισημάνετε και αν θέλετε να δούμε ποιός υποστηρίζει αυτά που λέω εγώ και ποιος τον αντίλογο.

    Τρολάρισμα των σχολίων μου απ'οτι
    κατάλαβα θεωρούν κάποιοι συντηρητικών αποχρώσεων(επιεικής χαρακτηρισμός).

    Η διαγραφή θέσεων ή απαντήσεων είναι δικαίωμα σου . Σε Δημοκρατικές εποχές ζούμε , η ανθρωπότητα έχει περάσει και δυσκολότερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ εξ ευωνύμων
    Άντε να σου δώσω άλλα 20 λεπτά από το χρόνο μου.
    μα φυσικά αφού δήλωσες ότι δεν γνώρισες τη λέξη. Αλλά δυστυχώς τρολάρεις χωρίς να το ξέρεις… σαν τον κ. Jourdain του Μολιέρου που έγραφε πρόζα 40 χρόνια χωρίς να το ξέρει…»

    Να σου εξηγήσω.

    Ο τίτλος της ανάρτησης αναφέρει δήλωση του γενικού διευθυντή του BBC Mark Thompson σχετικά με την άρνηση του να τοποθετήσει το άγαλμα του Όργουελ στις νέες εγκαταστάσεις του ιδρύματος κρίνοντας τον Όργουελ πολύ αριστερό.
    -Σε ρωτώ: που κολλάει το «ή είσαι Αριστερός ή δεν είσαι»;
    -Που κολλάει «η Αριστερά έχει συγκεκριμένες θέσεις , αν σου αρέσουν μερικές και άλλες όχι τότε εκπροσωπείς κάτι άλλο .»; λέει πουθενά ότι ο κ. Thompson αντιπροσωπεύει την αριστερά, η κάποιο παρακλάδι από αυτή;
    -Και ο επίλογος: «Μην καπηλευεσαι όμως τους ΑΓΏΝΕς ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΗς ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ», που κολλάει; Κάνεις σύσταση προς τον κ. Thompson η στον Γάλλο συγγραφέα (συντηρητικός) του άρθρου η στο ιστολόγιο μας (σε μένα όχι, το διευκρίνισες); Αν αυτό δεν λέγεται τρολάρισμα, τι είναι;


    «Σε δευτερο πρόσωπο αναφέρομαι στον X που δηλώνει Αριστερός»: δεν αναφέρεται κανείς ότι είναι αριστερός στο άρθρο, το αντίθετο…
    Εγώ βγάζω το συμπέρασμα ότι μόνο τον τίτλο διάβασες, το τρολ μήνυμα σου και τα συναφή σλόγκαν ήθελες να περάσεις και τίποτα άλλο.


    «Εγώ όπως βλέπεις υποστηρίζω θέσεις της επίσημης Αριστεράς»: φαίνεται να έχεις καβαλήσει κάποιο αριστερό καλάμι… Άσ’ την επίσημη Αριστερά -αν υπάρχει κάτι τέτοιο- να προβεί εκείνη σε «επίσημες» αναλύσεις της και σχόλια. Καθαρό τρολάρισμα και πάλι.

    «Τρολάρισμα των σχολίων μου απ'οτι κατάλαβα θεωρούν κάποιοι συντηρητικών αποχρώσεων (επιεικής χαρακτηρισμός)» άσ’ τις ετικέτες και τους επιεικούς χαρακτηρισμούς, δεν μας ενδιαφέρει η κατάταξη σου, άλλο τρολάρισμα και αυτό.

    «Η διαγραφή θέσεων ή απαντήσεων είναι δικαίωμα σου». Ευχαριστώ για την άδεια αλλά γιατί το λες;, δεν το ήξερα;
    «Σε Δημοκρατικές εποχές ζούμε», ναι αλλά η αστική δημοκρατία στην οποία ζούμε προσδιορίζει αρκετά καλά τα όρια της ελευθερίας μας. Το τρολάρισμα απαγορεύται.
    «η ανθρωπότητα έχει περάσει και δυσκολότερες.» αυτό που κολλάει πάλι;

    Τέλος, επειδή μπορούμε να συζητήσουμε άπειρα, και εσύ να το παίζεις κουφό η βλάκα, και για το πολύ πιθανό ενδεχόμενο να μην έχεις καταλάβει τις προαναφερόμενες εισηγήσεις μου η/ και το πνεύμα τους, να σου θυμίσω τη παροιμία, «ο βλάξ τι θα πει ξέρει, τι θα ακούσει δεν ξέρει». Τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.