12/9/12

ΥΠΕΞ: Η Τουρκία θέλει να επαναφέρει θέμα τετραμερούς διάσκεψης Την πρόταση Μπαγίς για συνάντηση στη Στοκχόλμη σχολίασε η κ. Μαρκουλλή.


Στην προσπάθεια της Τουρκίας να επαναφέρει το θέμα της τετραμερούς διάσκεψης για το κυπριακό, αποδίδει η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, την πρόταση του Τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς για συνάντηση στην Στοκχόλμη.Η πρόταση είχε γίνει κατά τη διάρκεια συνομιλίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ, από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης Τουίτερ.Η κυρία Μαρκουλλή, η οποία ήταν φιλοξενούμενη στην ενημερωτική εκπομπή του ΡΙΚ "Από Μέρα σε Μέρα", εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ο κύριος Μπίλτ δεν έδωσε συνέχεια στο θέμα, διότι γνωρίζει πως η διαδικασία παρεμένει εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.Η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αν θα γίνει κάτι για την επίλυση της διεθνούς πτυχής του Κυπριακού, θα είναι στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης, στην οποία δεν θα συμμετέχουν μόνο η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος, αλλά και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

ΥΠΕΞ: Να ενισχυθεί και θεσμοθετηθεί ο διάλογος ΕΕ- Αραβικού Συνδέσμου Ο διάλογος μεταξύ της ΕΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για θέματα κοινού ενδιαφέροντος θα πρέπει να εντατικοποιηθεί, ενισχυθεί και να θεσμοθετηθεί κατά τρόπο ουσιαστικό, δήλωσε τη Δευτέρα η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, σημειώνοντας, επίσης, ότι οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, της 2ης Υπουργικής Συνόδου ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου προχωρούν ομαλά.

Η κ. Μαρκουλλή μιλούσε κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της ιδρυτικής Συνάντησης της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), την οποία φιλοξενεί η Βουλή στη Πάφο, στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).
Η Υπουργός Εξωτερικών σε ομιλία της με θέμα «Η ΕΕ και η Αραβική Ανοιξη» προέβη σε μια σύντομη ανασκόπηση των εξελίξεων που σημειώθηκαν και σημειώνονται τα τελευταία δύο χρόνια σε διάφορες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Όπως σημείωσε, η Κύπρος λόγω της γεωγραφικής της θέσης στη Νοτιανατολική Μεσόγειο ανησυχεί ιδιαιτέρως για τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στην περιοχή «γιατί έχουν άμεσες συνέπειες σε μας».
Ανέφερε ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της σταθερότητας, της ειρήνης, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών αυτών».
Η Κύπρος, συνέχισε, «είναι σίγουρη για τις αλλαγές στον αραβικό κόσμο, επειδή πιστεύουμε ότι η δημοκρατία, εάν της δοθεί η ευκαιρία, δεν μπορεί παρά να επικρατήσει. Παρά το γεγονός ότι είμαστε σίγουροι», είπε, «την ίδια ώρα ανησυχούμε επειδή γνωρίζουμε τις μεγάλες προκλήσεις που υπάρχουν μπροστά».
Ανέφερε ότι «η σημερινή κατάσταση προσφέρει ελπίδα, αλλά εγείρει επίσης και ανησυχία, λόγω της εμφάνισης ριζοσπαστικών δυνάμεων. Πολλοί δημοκράτες φοβούνται ότι η επανάσταση τους θα τεθεί υπό ομηρία. Πιστεύουμε, σε αντίθεση με κάποιες κοινές προφητείες περί μοιραίας σύγκρουσης των πολιτισμών, ότι το Ισλάμ είναι συμβατό με τις δημοκρατικές φιλοδοξίες».
Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, «να ακολουθήσουμε τις τέσσερεις βασικές αρχές: (1) την απόρριψη της χρήσης βίας κατά του λαού, (2) την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, (3) το σεβασμό προς το πολυκομματικό σύστημα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων, και (4) την υποστήριξη για θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών αναγκών των ανθρώπων».
«Σε αυτές τις ιστορικές περιόδους των τεκτονικών αλλαγών», είπε, «τίθεται πιεστικά η ανάγκη για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας ρόλος που θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από την υιοθέτηση μιας σταθερής προληπτικής συμπεριφοράς, να είμαστε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και όχι να αντιδρούμε μετά τα γεγονότα».

«Θα πρέπει να αναπτύξουμε, επίσης, το όραμά μας, και να το μοιραστούμε με τις ενδιαφερόμενες χώρες, για το πώς η περιοχή θα πρέπει να μοιάζει μετά από 10-15 χρόνια», είπε.

Η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ότι «στους μακροπρόθεσμους στόχους μας θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνεται και η οικοδόμηση μια σημαντικής Ευρωμεσογειακής οντότητας».
«Χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία για να το κάνουμε αυτό και η Ένωση για τη Μεσόγειο που δημιουργήθηκε το 2008, είναι ένας από αυτά. Η Κύπρος παραμένει σταθερός και πιστός υποστηρικτής της Ένωσης για τη Μεσόγειο και ελπίζουμε να δούμε ακόμη πιο απτά έργα, περιφερειακή συνεργασία και γόνιμο πολιτικό διάλογο».

Όπως είπε, «θα πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τη νέα γραμματεία, η οποία έχει αποδείξει την αξία της, καθώς και τη διαχείριση συγκεκριμένων προγραμμάτων συνεργασίας. Επίσης, σε αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι η «Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας», που υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποτελεί ένα στρατηγικό εργαλείο για την ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και των αραβικών χωρών».
Από αυτή την άποψη, είπε, «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι οι προετοιμασίες για τη διοργάνωση, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, της 2ης Υπουργικής Συνόδου ΕΕ-Αραβικού Συνδέσμου, που θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο μεταξύ 13 και 14 Νοεμβρίου 2012, καθώς και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Πρέσβεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) και των Μονίμων Αντιπροσώπων του Αραβικού Συνδέσμου, στο τέλος αυτού του μήνα, στο Κάιρο, που διεξάγονται για πρώτη φορά, προχωρούν ομαλά».

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η συνεργασία και ο διάλογος μεταξύ της ΕΕ και των του Αραβικού Συνδέσμου για θέματα κοινού ενδιαφέροντος θα πρέπει να εντατικοποιηθεί, ενισχυθεί και να θεσμοθετηθεί κατά τρόπο ουσιαστικό», κατέληξε.
Ο Ειδικός Εντεταλμένος της ΕΕ για τη νότια Μεσόγειο, Μπερναρντίνο Λεόν, σε δική του ομιλία, είπε ότι «η Κύπρος, λόγω της θέσης της, μπορεί καλύτερα να κατανοήσει και να συνεισφέρει στις βαθιές αλλαγές που συντελούνται στην περιοχή της Μέσης Ανατολής».
«Τα κοινοβούλια, τόσο τα εθνικά όσο και το Ευρωκοινοβούλιο, έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στις εξελίξεις σε σχέση με την Αραβική Άνοιξη και στο μέλλον των χωρών της Μέσης Ανατολής, οι οποίες βρίσκονται σε μια μεταβατική φάση», είπε.
Σημείωσε ότι η ιστορική διαδικασία που άρχισε με την Αραβική Άνοιξη και στόχο έχει τη μετάβαση των αραβικών χωρών της περιοχής σε δημοκρατικά καθεστώτα «δεν θα πάρει μόνο χρόνια, αλλά θα πάρει δεκαετίες μέχρι να ολοκληρωθεί».

Η ΕΕ, πρόσθεσε, θα πρέπει να καταστεί ο κυριότερος εταίρος αυτών των νέων δημοκρατικών κυβερνήσεων που εγκαθίστανται στην περιοχή και τόνισε ότι οι σχέσεις της Ένωσης με αυτές τις κυβερνήσεις είναι πολύ σημαντικές.

Η Ευρώπη, είπε, θα πρέπει να κτίσει και να προτείνει μια νέα σχέση με κάθε χώρα στη Νοτιανατολική Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι «μέχρι στιγμής δεν έχουμε προσδιορίσει τη σχέση που θέλουμε να έχουμε με αυτές τις χώρες».
Σε παρέμβαση του, ο βουλευτής και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής Χρήστος Στυλιανίδης τόνισε ότι «η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Μεσογείου, μέσω της περαιτέρω ενδυνάμωσης του διαλόγου και της συνεργασίας με τις χώρες της περιοχής, θα μπορούσε να συμβάλει αποφασιστικά στις διεθνείς προσπάθειες για επίτευξη ειρήνης και σταθερότητας στην πολυτάραχη αυτή περιοχή».
«Η Κύπρος, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, αλλά κυρίως λόγω των άριστων σχέσεων που διατηρεί με τις χώρες της περιοχής, είναι σε θέση να συμβάλει ουσιαστικά προς επίτευξη αυτού του στόχου», κατέληξε.

Αβραμόπουλος: Λάθος της Τουρκίας η στάση προς την Κυπρ. Προεδρία Συνάντηση των ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας στην Αθήνα 

Τη στάση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, με την αφορμή της Κυπριακής Προεδρίας, επέκρινε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος, στο περιθώριο της συνάντησής του με την Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

«Ήταν λάθος της Τουρκίας το γεγονός ότι δεν αξιοποίησε την ευκαιρία της Κυπριακής Προεδρίας. Η Άγκυρα έχασε μια σημαντική ευκαιρία υπονομεύοντας τελικά τη δική της ευρωπαϊκή πορεία» υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας, εξάλλου, πως η στάση της Τουρκίας «είναι δηλωτική ασέβειας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», οι οποίοι αποτελούν τον «θεματοφύλακα» της ΕΕ.
Κατά την επίσκεψή της στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών - «το σπίτι σου», όπως χαρακτηριστικά της είπε ο Έλληνας οικοδεσπότης - η κ. Μαρκουλλή ευχαρίστησε θερμά την ελληνική κυβέρνηση για την ιδιαίτερη βοήθειά της στην Κυπριακή Προεδρία, δεδομένου ότι έχουν αποσπαστεί εμπειρογνώμονες και άλλοι υπάλληλοι για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της Κυπριακής Προεδρίας.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα ομόλογό της, στο Κάιρο και στην Πάφο, η κ. Μαρκουλλή στηλίτευσε την κρίση της Συρίας (που έχει αφήσει πίσω της 27.000 νεκρούς και 300.000 πρόσφυγες), τονίζοντας πως η ανθρωπιστική επιβάρυνση των γειτονικών χωρών θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, κατά κάποιον τρόπο, από την ΕΕ. Για το ίδιο θέμα, ο κ. Αβραμόπουλος καταδίκασε την «τυφλή βία» και το «εμφυλιοπολεμικό» κλίμα που καλλιεργείται στη χώρα, για να τονίσει ότι η επιστροφή στην ομαλότητα απαιτεί αποχώρηση του Άσαντ, κατάπαυση του πυρός και προστασία της χριστιανικής κοινότητας, προκειμένου να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στις αντιτιθέμενες παρατάξεις και να υπάρξει μια πολιτική λύση.

Η υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας τέλος σε ερώτηση σχετική με τη στάση της Τουρκίας, τόνισε πως πρόκειται για «ράπισμα» προς την ΕΕ, καθώς η άρνηση της Άγκυρας να συνεργαστεί με την Προεδρία της ΕΕ αποτελεί «περιφρονητική συμπεριφορά μιας υποψήφιας χώρας». Αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κ. Μαρκουλλή επισήμανε πως έχει σημειωθεί «στασιμότητα», παρά τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια.

Ο κ. Αβραμόπουλος, εξάλλου, υπενθύμισε ότι μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού αποτελεί «κορυφαία» επιλογή της χώρας, χωρίς την οποία δεν είναι εφικτή ούτε η πλήρης εξομάλυνση των ελληνο- τουρκικών σχέσεων, ούτε η ευρωπαϊκή ένταξη της Τουρκίας.
http://www.kathimerini.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.