14/9/12

Επίκειται τουρκική επίθεση κατά του PKK

Από στιγμή σε στιγμή πρόκειται να εκδηλωθεί ευρείας κλίμακας επίθεση κατά των βάσεων και στόχων του PKK, πέραν των τουρκικών συνόρων και προφανώς εντός του Βορείου Ιράκ, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα μαζικής ενημέρωσης από το πρωί της Παρασκευής.
Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ώρες μετακινήθηκαν προς την αεροπορική βάση του Ντιγιαρμπακίρ σμήνη αεροσκαφών διαφόρων τύπων από τις βάσεις του Εσκισεχίρ, του Μπάντιρμα και της Αμάσυας, τα οποία αναμένουν την τελική εντολή για την επίθεση.

Ήδη από τις πρωινές ώρες παρατηρούνται χερσαίες επιχειρήσεις εντός του τουρκικού εδάφους και κατά μήκος της συνοριακής γραμμής μεταξύ Τουρκίας, Ιράκ και Ιράν.

Στρατιωτικοί κύκλοι στην Άγκυρα προσδιορίζουν γεωγραφικά την αναμενόμενη επιχείρηση στον ορεινό όγκο Καντίλ που δεσπόζει στην περιοχή αυτή.
Από τις αεροπορικές βάσεις που προαναφέρθηκαν μετακινήθηκαν οι σχηματισμοί 161 «Yarassa» που σημαίνει Νυκτερίδα, ο σχηματισμός βομβαρδιστικών 151 «Tunc» (Μπρούτζος) από την Αμάσυα όπως και ο σχηματισμός 152 «Akinci» (Εμπροσθοφυλακή) καθώς και ο σχηματισμός 111 «Panter» (Πάνθηρας) από το Εσκί Σεχίρ.
Σύμφωνα με διαρροές από το τουρκικό ΓΕΕΘΑ, η επίθεση είναι ζήτημα ωρών και αποτελεί μέρος της γενικότερης τακτικής που επιλέγει η Άγκυρα, της γενίκευσης δηλαδή του πολέμου στη ΝΑ Τουρκία κατά της κουρδικής ένοπλης οργάνωσης PKK, η οποία τις τελευταίες εβδομάδες ανέλαβε έντονη στρατιωτική δράση, με πολλές δεκάδες νεκρούς Τούρκους στρατιώτες και αξιωματικούς.
Η νέα αυτή πολεμική δυναμική δεν είναι ανεξάρτητη των γενικότερων εξελίξεων στο Συριακό Ζήτημα, του οποίου μέρος είναι και η ενεργοποίηση πολεμικών δραστηριοτήτων από την πλευρά του PKK.
Tουρκικά μαχητικά απογειώθηκαν από τη Βάση του Ντιγιαρμπακίρ για περιπολία στην περιοχή όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η στρατιωτική επιχείρηση. Από την εμπλοκή των συγκεκριμένων αεροπορικών δυνάμεων συμπεραίνεται πως η επίθεση-εισβολή εντός των κουρδικών εδαφών του Βορείου Ιράκ θα είναι μεγάλης έκτασης και πως η συμμετοχή χερσαίων δυνάμεων είναι αναπόφευκτη.
Μία τέτοια επίθεση δεν μπορεί να διεξαχθεί χωρίς τη συνδρομή των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά η ηγεσία των Κούρδων του Βορείου Ιράκ, χωρίς την ανοχή της οποίας ένα τέτοιο εγχείρημα θα ήταν πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί.
Οι σχέσεις των Κούρδων φυλάρχων Ταλαμπανί και Μπαρζανί με το PKK είναι παραδοσιακά προβληματικές και σε ορισμένες φάσεις (όπως η σημερινή) και αντιθετικές. Οι Κούρδοι του Βορείου Ιράκ εκλαμβάνουν τη δράση του PKK ως αποτέλεσμα της τακτικής της Δαμασκού να εξαγάγει την ένταση στις γειτονικές προς τη Συρία χώρες, πράγμα αναμενόμενο, άλλωστε, μετά τη σαφή και πέραν κάθε αμφισβήτησης ευθεία εμπλοκή της Τουρκίας κατά της επίσημης κυβέρνησης του προέδρου Άσαντ.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από την Άγκυρα, ήδη από την 8η Σεπτεμβρίου έως και σήμερα, 7 τάγματα Ειδικών Δυνάμεων του τουρκικού στρατού έχουν εμπλακεί σε επιχειρήσεις κατά μήκος της συνοριακής γραμμής της Τουρκίας προς Ιράκ και Ιράν.

4 σχόλια:

  1. Κρατείστε τα οποια στοιχεία αναφέρονται για την προετοιμασία του τουρκικού στρατού.Τα υπόλοιπα που αναφέρει το άρθρο περισσότερο αποτελούν ευσεβούς πόθους παρά αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακρίτα, δεν θα κατορθώσουν οι Τούρκοι να καταγάγουν τις ποθούμενες μεγάλες νίκες τους κατά των Κούρδων μαχητών. Το ΠΚΚ θα υποστεί απώλειες, αλλά θα επανακάμψει. Αλίμονο στο Τουρκικό φασιστικό κράτος που καταπιέζει και περιθωριοποιεί 20 εκατομμύρια Κούρδους. Την επόμενη άνοιξη κι άλλοι Κούρδοι θα σπεύσουν να ενταχθούν στο ΠΚΚ για να συνεχίσουν ένα αντάρτικο το οποίο η Τουρκία τον χειμώνα θα αποκαλέσει ψευδώς ως μειούμενο ή εκλιπόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. >Κρατείστε τα οποια στοιχεία αναφέρονται για την προετοιμασία του τουρκικού στρατού.<

    Μήνυμα ελήφθη. Over.
    Κρατώ κι ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.