18/10/12

Πρόσφυγες μπούκαραν στην Βουλή για τις αγοραπωλησίες στα κατεχόμενα


Η κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων σημαδεύτηκε σήμερα από την αιφνίδια είσοδο 15 περίπου μελών του Παγκυπρίου
Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης στα Κατεχόμενα, που όπως δήλωσαν με αυτή την ενέργεια προειδοποιούν ότι η Κύπρος διχοτομείται με το ξεπούλημα των κατεχομένων ε/κ περιουσιών στη λεγόμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας. Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία συζητήθηκε ο προγραμματισμός και η κωδικοποίηση των εισηγήσεων που κατατέθηκαν κατά τη συζήτηση του θέματος των κατεχομένων ε/κ περιουσιών και της λεγόμενης επιτροπής στο κεφάλαιο Δ` της Ολομέλειας της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι μέσα από την κωδικοποίηση που έγινε καταγράφηκαν οι εισηγήσεις των Βουλευτών που μίλησαν στην Ολομέλεια της Βουλής και η Επιτροπή θα εξετάσει τρόπους αξιοποίησης τους.
Διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή Προσφύγων δεν μπήκε σε συζήτηση της ουσίας του θέματος, καθώς εκκρεμεί απόφαση της μελών της Επιτροπής για δημιουργία υποεπιτροπής ή συζήτηση σε επίπεδο συνεδριάσεων της Επιτροπής Προσφύγων.

Η κ. Κουκουμά εξέφρασε λύπη για τον τρόπο με τον οποίο εισήλθαν στην αίθουσα συνεδρίας της Επιτροπής τα μέλη του Συνδέσμου, αναφέροντας ότι δέκα λεπτά πριν την έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής είχε συνάντηση μαζί τους, και έγινε ανταλλαγή απόψεων και της επέδωσαν στις εισηγήσεις τους. «Είχα δεσμευτεί για την πρόθεση της Επιτροπής Προσφύγων να συζητήσει διεξοδικά το θέμα, καλώντας όλες τους ενδιαφερόμενους συνδέσμους και οργανώσεις».

«Μας αδικούν όταν θεωρούν ότι όσα δεν έγιναν για 38 χρόνια συνιστούν θέμα που πρέπει να λυθεί εδώ και τώρα», είπε, προσθέτοντας ότι ίσως έφτασε η ώρα που πρέπει να συζητηθεί η προσφυγική πολιτική με βάση τις περιουσίες που έχουν οι πρόσφυγες στα κατεχόμενα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι οι αγοραπωλησίες ελληνοκυπριακών περιουσιών είναι βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια στο περιουσιακό με τεράστιες κοινωνικές και εθνικοοικονομικές προεκτάσεις.

Επανειλημμένα, είπε, ζητούμε από την Κυβέρνηση να αποκαταστήσει τη φερεγγυότητα των προσφύγων και να ενδυναμώσει το περιουσιακό στοιχείο των προσφύγων κατά τρόπο που να έχει αντίκρισμα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ενώ θα πρέπει να δημιουργηθεί η τράπεζα των προσφύγων και να υπάρχει αντίστοιχη αποζημίωση με ετήσιο συμβολικό μίσθωμα. Θα πρέπει επίσης να εκπονηθεί σχέδιο αναχαίτισης της κατάστασης, πρόσθεσε.

Αν δεν ληφθούν σήμερα μέτρα, θα θρηνήσουμε επί των ερειπίων του περιουσιακού, συμπλήρωσε ο κ. Χριστοφόρου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής επανέλαβε ότι το ξεπούλημα της ε/κ γης στα κατεχόμενα και αυτό έναντι πινακίου φακής στην Τουρκία εγκυμονεί τεράστιους εθνικούς κινδύνους.

Ανέφερε ότι τον τελευταίο καιρό ο προσφυγικός κόσμος είναι ένα καζάνι που βράζει, κάτι, που όπως είπε διεφάνη σήμερα με την αντίδραση του Συνδέσμου. Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ακόμα ότι επισταμένα και με μεγάλη προσοχή η Επιτροπή Προσφύγων θα πρέπει να μελετήσει όλες τις εισηγήσεις που έχουν κατατεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί επίσης ότι ο προσφυγικός κόσμος που υποχρεώνεται να αποταθεί στην «επιτροπή αποζημιώσεων» το πράττει προς κάλυψη των οικονομικών τους αναγκών.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι καταλαβαίνει την αγανάκτηση των ιδιοκτητών κατεχόμενων περιουσιών και ότι το Κίνημα κατέθεσε πρόταση 12 σημείων στην Επιτροπή Προσφύγων. Τα σημαντικότερα στοιχεία της πρότασης είναι η υλοποίηση της εισήγησης των κομμάτων, πλην του ΑΚΕΛ, για μεταφορά αναπτυξιακών δικαιωμάτων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και η ποινικοποίηση της παράνομης αγοραπωλησίας ιδιοκτησιών στα κατεχόμενα, μέσα από τροποποίηση του Συντάγματος που θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τη λήξη της έκρυθμης κατάστασης.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γεώργιος Ματθαίου ανέφερε σε δήλωσή του ότι «οι κατεχόμενες περιουσίες μας έχουν μηδενική αξία και με αυτό το δεδομένο η Τουρκία έρχεται και αγοράζει τις περιουσίες μας με ασήμαντη αξία». «Η διχοτόμηση γίνεται με την πώληση των περιουσιών. Εμείς θέλουμε να την αποτρέψουμε ούτε και θέλουμε να πωλήσουμε τις περιουσίες μας που για μας είναι θέμα ιερό καθώς σε αυτές είναι θαμμένα τα κόκαλα των προγόνων μας», ανέφερε προσθέτοντας ότι πρέπει να αναδειχθεί το θέμα.

Είπε επίσης ότι ο Σύνδεσμος έχει καταθέσει αρκετές μελέτες και εισηγήσεις για λύσεις, προσθέτοντας ότι αυτές μένουν για χρόνια στα ράφια.

Το μέλος του Συνδέσμου Γιώργος Νικολάου είπε «ότι εισβάλαμε στην αίθουσα που συνεδρίαζε η Επιτροπή επειδή θέλουμε να τους αναγκάσουμε να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος, όπως το ζούμε και να στείλουμε το μήνυμα στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσία πως εάν αφεθούν τα πράγματα να εξελίσσονται με το ξεπούλημα των ε/κ περιουσιών είναι σαν να νομοθετούμε τη διχοτόμηση».

3 σχόλια:

  1. Έχουμε καταντήσει να παίρνει οικόπεδο και χρηματική βοήθεια ο κάθε βρωμάραβας ψευτοπρόσφυγας και ο Έλληνας πρόσφυγα να πρέπει να περιμένει 4 με 5 χρονιά για να του απαντήσουν εάν θα του δώσουν χορηγία στον ΤΟΚΟ του δάνειου που θα κάνει για να πάρει ένα σπίτι. Αυτή η χώρα αν συνεχίσει έτσι και δεν κοιτάξει τα παιδιά της θα είναι από τις πρώτες που θα ισλαμοποιηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στη Σκύρο να δείτε τι γίνετε με τις αγοροπωλησίες των κατεχόμενων.

    Ο δε συμβολαιογράφος ζητάει τίτλο κυριότητας από το Δήμο για να δώσει τίτλο περιουσιακού στοιχείου που το ΚΡΑΤΟΣ με ΝΟΜΟ παραχώρησε στο Δήμο, αυτό όμως το έχει ως προϋπόθεση ΠΡΑΞΗΣ ΑΡΧΗΣ? από τους καταπατητές για αγοραπωλησίες ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΩΝ Δημόσιων και Δημοτικών εκτάσεων.

    ΑΛΛΑ και ποιος θα τον ελέγξει???

    Θα ζούμε στο ΠΑΡΑΚΤΡΑΤΟΣ της ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ έως ότου , ΤΟΣΟ ο/η εισαγγελέας ΟΣΟ και τα ΚΟΜΜΑΤΑ δε θα κάνουν τη πάπια για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Δημοτικών βοσκότοπων της Σκύρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσοι Έλληνες πατριώτες έχουμε περιουσίες στα κατεχόμενα ας ξεκαθαρίσουμε στους μειοδότες πολιτικούς μας οτι δεν ανεχόμαστε την παράδοση ούτε μισού μετρού από την κατεχόμενη γη μας. Αν τα ύπουλα προδοτικά τους σχέδια προβλέπουν αποζημίωσεις να γνωρίζουν οτι δεν τις θέλουμε. Το θέμα δεν είναι οικονομικό αλλά ιερό. Η πρόταση μου για την αντιμετώπιση της επιτροπής αποζημιώσεων είναι ξεκάθαρη. Πρώτον, άμεσο κλείσιμο οδοφραγματών για παρεμπόδιση των απελπισμένων ή/και προδοτών συμπατριωτών μας που έχουν σκοπό να αποταθούν στην επιτροπή αποζημιώσεων και δεύτερον, προστίματα και άλλες κυρώσεις εις βάρος όποιου εντοπιστεί να έχει επαφές με την επιτροπή αποζημιώσεων.

    Οι 'ευαίσθητοι' πολιτικοί μας ας κόψουν το κεφάλι τους να βρουν τρόπο να ενισχύσουν τον προσφυγικό κόσμο μέσω του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις φάνηκε σωτήριος για τους έχοντες περιουσία στα κατεχόμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.