21/10/12

Ειρήσθω Παρακμάζουσες Ένοπλες Δυνάμεις

Με τον Λάζαρο Μαύρο

Α Μ Υ Ν Τ Ι Κ Η ΘΩΡΑΚΙΣΗ της Κύπρου σημαίνει πάρα πολλά πράγματα: Ένα πλήθος παραγόντων που σχετίζονται, άμεσα ή έμμεσα, με τις ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρώτος όμως καθοριστικός και πρώτιστος και διαρκώς υπ’ αριθμόν ένα παράγοντας ήταν, είναι και θα είναι πάντοτε ο ανθρώπινος παράγων. Το ανθρώπινο δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων. Με επικεφαλής και ραχοκοκαλιά, πάντοτε, τα μόνιμα στελέχη. Τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς.

Α Υ Τ Ο Σ ΛΟΙΠΟΝ, ο υπ’ αριθμ. 1 παράγοντας πλήττεται και παρακμάζει εξ αιτίας τής, χρόνιας όπως αποδείχθηκε, απροθυμίας και της αδεξιότητας της πολιτείας να προικίσει την ΕΦ με τους κατάλληλους κανονισμούς βέλτιστης αξιοποίησης της ποιότητας των στελεχών της. Ένα στράτευμα που η πολιτεία δεν του πρόσφερε αλλά του στερεί το αυτονόητο: Την κανονική ροή των προαγωγών των αξιωματικών του και την εύρυθμη έξοδο στην αποστρατεία, ώστε να διαφυλάσσονται χυμώδεις οι προσφερόμενες απ’ τα στελέχη υπηρεσίες προς το στράτευμα και προς την πυραμίδα της ιεραρχίας του. Η στέρηση αυτή καταδίκασε σε παραλυτικό υδροκεφαλισμό την ΕΦ. Και σε πολύχρονη καθήλωση και στασιμότητα τα στελέχη της.


Π Α Λ Α Ι Ο Τ Ε Ρ Ε Σ μεγαλόστομες υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις και προσπάθειες που καταβλήθηκαν αποδείχθηκαν αναποτελεσματικές, αφού απέτυχαν να διευθετήσουν τη λύση του προβλήματος. Αλλά, η πρακτική του «κρύψε να περάσουμεν ώς πάρα 'τζεί», μοιραία κι αναπόδραστα συσσωρεύει κακοήθεις όγκους, όλο και πιο επικίνδυνης σαπίλας στο ζήτημα. Το οποίο, επειδή ακριβώς ταλανίζει τον κρισιμότατο χώρο των ενόπλων δυνάμεων, μεγεθύνει τα ζωτικότατα προβλήματα άμυνας και ασφάλειας της πατρίδας.

Ν Ε Ο Υ Σ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥΣ που δίνουν τη διέξοδο ετοίμασε, με δική του εργώδη προσπάθεια, το ΓΕΕΦ. Και η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, γνωρίζοντας γι’ αυτό, ανέμενε ότι θα έσπευδε το υπουργείο Άμυνας να τους στείλει στη νομοθετική εξουσία, δήλωσε χθες ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής κ. Γ. Βαρνάβας. Σχετικές υποσχετικές δηλώσεις και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από πλευράς υπουργείου, χρονολογούνται ήδη από πολλών μηνών. Οι λόγοι της αναβλητικότητας δεν έχουν ανακοινωθεί. Δικαιολογίες περί χρονοβόρας «νομοτεχνικής μελέτης» κρίνονται ως προφάσεις. Βάσιμες είν’ οι υποψίες ότι η οικονομική πτυχή βαλτώνει τη λύση. Πράγμα που σημαίνει, όμως, ότι κάθε μέρα που περνά θα διογκώνει επί τα χείρω τις συνέπειές του. Δημιουργώντας και σε αυτό το θέμα εκείνη την απεχθή εικόνα για την πολιτική των «πουζιασμένων κκοντέινερς»…

ΕΡΩΤΗΣΗ

Υπήρξε άραγε, επί οποιασδήποτε προηγούμενης πενταετούς διακυβέρνησης, τόσο έντονη και καθημερινά διάχυτη στην αρθρογραφία όλων των εφημερίδων, η συναίσθηση της ματαιοπονίας; Στην άκρη της γραφίδος η αηδιαστική γεύση του σάπιου, η αποπνιχτική κακοσμία της πτωμαΐλας κι η απόγνωση των σπασμένων αβγών στον τοίχο, που τα ζουμιά τους τρέχουν ακατάσχετα βρομίζοντας… κάθε τοίχο; Είναι κανείς αρθρογράφος των ετών 2008 - 2012 που έχει διαφορετική γεύση;

1 σχόλιο:

  1. Ερώτηση: Τι θα κάνουν οι κομματάρχες της κυπριακής Βουλής και πασχίζοντες να φέρουν την τρόικα όταν αυτή μας ζητήσει να κλείσουμε φυλάκια της Προκεχωρημένης Γραμμής Άμυνας, εφόσον βρίσκονται τόσα ανοιχτά οδοφράγματα και επικρατεί τόση ηρεμία, για χάριν εξοικονομήσης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.