23/3/13

Κομισιόν: Εντατικές συνομιλίες για την Κύπρο

Σε μήνυμά του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ο Σάιμον Ο Κόνορ αναφέρει ακόμη πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες συναντήσεις στις Βρυξέλλες αυτό το Σαββατοκύριακο».
«Εντατικές συνομιλίες είναι σε εξέλιξη σε πολλά επίπεδα» για την Κύπρο, όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν.
Σε μήνυμά του μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter, ο Σάιμον Ο Κόνορ αναφέρει ακόμη πως «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες συναντήσεις στις Βρυξέλλες αυτό το Σαββατοκύριακο», εν μέσω πληροφοριών από την κυπριακή πλευρά πως το έκτακτο Eurogroup φαίνεται πως οδεύει προς αναβολή για τη Δευτέρα.
Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έκανε λόγο νωρίτερα ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να ολοκληρωθούν μέχρι το βράδυ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από την ολοκλήρωση της πρωινής σύσκεψης στο υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ, ο κ. Σαρρής εμφανίστηκε αισιόδοξος, σημειώνοντας πως αυτό θα βοηθήσει στη συμφωνία με το Eurogroup, καθώς, όπως είπε, η τρόικα θα κάνει τις εισηγήσεις της.
Ο κύπριος υπουργός εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης προέκυψαν διάφορα θέματα που χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία. Τα ζητήματα αυτά, όπως σημείωσε, εξετάζονται από τεχνικές ομάδες και τα αποτελέσματα θα αξιολογηθούν σε νέα συνάντηση με την τρόικα το απόγευμα.
Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου ΚΥΠΡ ΚΥΠΡ επανέλαβε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση για κούρεμα περίπου 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ και εκτίμησε ότι αργά το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ θα είναι έτοιμο σχετικό νομοσχέδιο, προκειμένου να διαβιβαστεί στην Ολομέλεια της Βουλής για να μπορέσει να συγκληθεί το νομοθετικό σώμα.
Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega o κύπριος υπουργός Οικονομικών είχε αποκαλύψει ότι συζητείται κούρεμα κοντά στο 25%, ενώ διευκρίνισε ότι η πρόταση επικεντρώνεται στην Τράπεζα Κύπρου και όχι σε όλες τις κυπριακές τράπεζες. «Το αντικείμενο της όλης συμφωνίας είναι οι δύο μεγάλες τράπεζες», σημείωσε ο κ. Σαρρής.

Προς αναβολή για Δευτέρα η συνεδρίαση του Εurogroup;
Εν τω μεταξύ, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, προς αναβολή για τη Δευτέρα, χωρίς ωστόσο να είναι απολύτως βέβαιο, φαίνεται ότι οδεύει η έκτακτη σύνοδος του Eurogroup, αφού σύμφωνα με έγκυρη κυβερνητική πηγή πρέπει να προηγηθεί η συμφωνία και για το «κούρεμα» της Τράπεζας Κύπρου και η έγκριση σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, οι διαπραγματεύσεις στο υπουργείο Οικονομικών, που θα επαναληφθούν το απόγευμα, προβλέπεται ότι θα είναι μακρές.
Σύμφωνα πάντα με το ΑΜΠΕ, η τρόικα φέρεται να αποδέχεται την πρόταση της κυπριακής πλευράς για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο που απομένει είναι κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας.
Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η Τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Εξάλλου, σύμφωνα με το ΡΙΚ έγινε αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.
Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης.
Ωστόσο, δεν έχει ξεκαθαρίσει ποια άλλα στοιχεία θα περιλαμβάνονται σε αυτό το ταμείο, ενώ οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους να περιληφθούν σε αυτό τα Ταμεία Προνοίας.
Προγενέστερες πληροφορίες από ευρωπαϊκές πηγές, τις οποίες επικαλούνταν το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφεραν πως η σύνοδος του Eurogroup ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή, ωστόσο δεν είχε επιβεβαιωθεί επισήμως από τον επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Δεν είχε επίσης ξεκαθαρίσει αν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει για αύριο Κυριακή στις Βρυξέλλες μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, η οποία εξαρτάται όμως από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων.
Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ πρότεινε την αποστολή αεροσκάφους στη Λευκωσία για να μεταφέρει στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους αρχηγούς των κομμάτων για την αυριανή έκτακτη σύνοδο του Εurogroup.

Συσκέψεις για την επόμενη μέρα στον τραπεζικό τομέα
Την ίδια ώρα, τα σενάρια της επόμενης μέρας στον τραπεζικό τομέα βρίσκονται στο επίκεντρο συσκέψεων στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας βρίσκονται σε εξέλιξη συσκέψεις όπου μελετούνται όλα τα σενάρια για την Τρίτη οπότε και αναμένεται να ανοίξουν οι τράπεζες.
Παράλληλα, πληροφορίες της ίδιας πηγής αναφέρουν ότι στα γραφεία της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου έχει φθάσει αντιπροσωπεία της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ+20,21% ΠΕΙΡ+20,21% από την Ελλάδα  για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης των υποκαταστημάτων Λαϊκής και Κύπρου στην Ελλάδα. Εκεί βρίσκονται επίσης οι διοικήσεις των δύο κυπριακών τραπεζών για την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.