8/3/13

Κρεμλίνο: «Η Μόσχα δεν θα πιέσει τον Ασαντ να παραιτηθεί»

«Είμαστε εναντίον της εμπλοκής σε εσωτερικές διαμάχες» δήλωσε ο Λαβρόφ
Ενόσω οι διαπραγματεύσεις λιμνάζουν, οι συγκρούσεις και οι καταστροφές συνεχίζονται
«Απολύτως καμία περίπτωση» δεν υπάρχει να πιέσει η Μόσχα τον πρόεδρο της ΣυρίαςΜπασάρ αλ Ασαντ να εγκαταλείψει τη θέση του, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «δεν παίζει το παιχνίδι της αλλαγής καθεστώτος. Είμαστε εναντίον της εμπλοκής σε εσωτερικές διαμάχες».
Η κύρια αντιπολιτευτική ομάδα, ο Εθνικός Συνασπισμός της Συρίας, επιμένει ότι πρόεδρος Ασαντ πρέπει να αποχωρήσει προτού ξεκινήσουν οποιεσδήποτε συνομιλίες.
Ο Λαβρόφ αναμένεται να μεταβεί στο Λονδίνο για συνομιλίες με τον βρετανό ομόλογό του την επόμενη εβδομάδα και τόσο η Ρωσία, όσο και η Βρετανία υποστηρίζουν ότι η Συρία θα είναι πρώτο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών. Η Ρωσία είναι παραδοσιακά σύμμαχος της συριακής κυβέρνησης και ο μεγαλύτερος προμηθευτής της σε όπλα. Ενώ όμως υπάρχει η συμφωνία ότι ένας συμβιβασμός κατόπιν διαπραγματεύσεων είναι η καλύτερη λύση, ο Λαβρόφ επέμεινε ότι η Ρωσία επ' ουδενί δεν θα ζητήσει από τον Ασαντ να παραιτηθεί.

«Το μόνο που μπορώ να πως είναι ότι δεν θα αποφασίσουμε εμείς ποιος θα ηγηθεί της Συρίας. Οι Σύροι θα το αποφασίσουν αυτό», δήλωσε.

«Αν δεν συντονιστούν όλες οι πλευρές, ώστε να πούμε στις επιμέρους παρατάξεις ότι δεν θέλουμε καμία στρατιωτική λύση, ότι δεν θέλουμε περαιτέρω απώλεια ανθρώπινων ζωών, ότι θέλουμε να αρχίσουν να διαπραγματεύονται με εντιμότητα, τότε η αιματοχυσία θα συνεχιστεί και το ίδιο και η κρίση», λέει ο Λαβρόφ.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι περίπου 70.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξεκίνησε η εξέγερση εναντίον του προέδρου Ασαντ πριν από σχεδόν δύο χρόνια. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου ένα εκατομμύριο Σύριοι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους ως πρόσφυγες και περίπου 2,5 εκατομμύρια έχουν εξαναγκαστεί σε εκτοπισμό λόγω των συγκρούσεων.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.