23/3/13

Δραματικές επιλογές στην Κύπρο

Του απεσταλμένου στη Λευκωσια Αθανασιου Ελλις
Πιθανό να υπάρξει «κούρεμα» έως 25% στην Τράπεζα Κύπρου
Μια μεικτή λύση, που θα περιλαμβάνει εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας, συγχώνευση του υγιούς τμήματος, δηλαδή της «καλής» Λαϊκής, με την Τράπεζα Κύπρου και «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, είναι η λύση στην οποία κατέληξε η Λευκωσία και την οποία θα παρουσιάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος Αναστασιάδης και οι πολιτικοί αρχηγοί. Θα μεταβούν στη βελγική πρωτεύουσα αφού προηγουμένως η κυπριακή Βουλή ψηφίσει νομοσχέδια για την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας, τη σύσταση Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης και την επιβολή περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων και την ανάληψη χρημάτων.

Εκκρεμεί το ζήτημα του «κουρέματος» που θα συζητηθεί σήμερα με την ηγεσία της Ε.Ε. ώστε να έχει εξασφαλισθεί η συγκατάθεση των εταίρων πριν τεθεί το θέμα προς ψήφιση στη Bουλή της Κύπρου, κάτι που αναμένεται να συμβεί αύριο το απόγευμα και αφού προηγουμένως θα έχει συνεδριάσει και θα έχει συμφωνήσει το Eurogroup.
Το ακριβές ποσοστό του «κουρέματος» στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου εκτιμάται ότι θα κινηθεί γύρω στο 25%, σημαντικά μεγαλύτερο από αυτό που είχε συμφωνηθεί στο Eurogroup. Με άλλα λόγια, μετά τις διεργασίες, συγκρούσεις και ανατροπές των τελευταίων ημερών, στο τραπέζι προς ψήφιση βρισκόταν μια χειρότερη εκδοχή της αρχικής πρότασης την οποία είχε καταψηφίσει με πανηγυρικό τρόπο η κυπριακή Βουλή τρεις ημέρες νωρίτερα.
Το ΑΚΕΛ, πάντως, σημείωνε ότι ίσως να ήταν προτιμότερο ένα μεγαλύτερο «κούρεμα» και απεμπλοκή από την τρόικα. Κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής το κλίμα ήταν βαρύ. Μάλιστα, σε κάποια στιγμή προκλήθηκε ένταση από σχόλιο του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου πως όσοι βουλευτές κατέχουν καταθέσεις άνω των 100 χιλ. ευρώ θα πρέπει να το δηλώσουν.
Αντί των 5,8 δισ. ευρώ που χρειάζονταν στο πλαίσιο της αρχικής συμφωνίας του Eurogroup, το κλιμάκιο της τρόικας διεμήνυσε χθες ότι, τελικά, θα απαιτηθούν 6,7 δισ. ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης της κατάστασης. Πιο συγκεκριμένα, τόνιζαν ότι οι ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου από 2,2 δισ. που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι θα φθάσουν τελικά τα 3,1 δισ. λόγω της αύξησης των εκροών καταθέσεων κατά 900 εκατ. που εκτιμάται ότι θα υπάρξουν.
Η σύνταξη των νομοσχεδίων που επρόκειτο να εξετασθούν από την κυπριακή Βουλή έγινε σε συνεργασία με την τρόικα, κάτι που οδηγεί στο ασφαλές συμπέρασμα πως ό,τι ψηφισθεί από την ολομέλεια του Σώματος δεν θα συναντήσει εμπόδια από το Eurogroup και η όλη διαδικασία για την υπογραφή του Μνημονίου θα προχωρήσει κανονικά.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση για εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας διασφαλίζει, προς το παρόν τουλάχιστον, τις θέσεις εργασίας και αποτρέπει το κλείσιμο υποκαταστημάτων, καθώς ο κύκλος εργασιών δεν θα τερματιστεί με τη δημιουργία της «καλής» και «κακής» τράπεζας. Οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν, πάντως, πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική και προβλέπουν μεγάλο αριθμό απολύσεων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα ανέρχονται γύρω στα 7 δισ. και αυτή τη στιγμή η τράπεζα έχει περίπου 200 εκατ. ευρώ για διασφαλίσεις. Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των καταθετών, αυτοί που διαθέτουν ποσά κάτω των 100.000 ευρώ υπολογίζονται σε 304.000, ενώ με πάνω από 100.000 γύρω στους 11.000. Για το Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης, η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει για την εθελοντική συνεισφορά, ώστε αυτό να συμπεριληφθεί στο πακέτο διάσωσης, ενώ διεμήνυε ότι προτεραιότητά της είναι να σωθούν οι πολίτες της Κύπρου και όχι οι ξένοι καταθέτες. Σε αυτό το πνεύμα κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι πολλά από τα κεφάλαια Ρώσων πολιτών δεν θα φύγουν από την Κύπρο, καθώς αποτελούν αντικείμενο φορολογικών ερευνών από τις ρωσικές αρχές.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.