14/3/13

Προς ένα «κοινοβούλιο των πολιτών»

 ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Ο Γ. Λιλλήκας φέρεται να έχει κατασταλάξει στη μορφή του νέου σχήματος
Ο πρώην ΥΠΕΞ συνεχίζει τις επαφές με προσωπικότητες από διάφορους πολιτικούς χώρους, με στόχο, έως τις αρχές Απριλίου, να διαμορφώσει την πολιτική διακήρυξη της πολιτικής του κίνησης

Εντείνονται οι ζυμώσεις στον ενδιάμεσο χώρο, με επίκεντρο την πρωτοβουλία του Γιώργου Λιλλήκα για δημιουργία νέου πολιτικού σχήματος, σε μια προσπάθεια κεφαλαιοποίησης του 25% που έλαβε στις προεδρικές εκλογές.
Ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας είχε τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με στενούς συνεργάτες του, αλλά και με επώνυμα στελέχη πολιτικών χώρων που στήριξαν την υποψηφιότητά του στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, με στόχο να διαμορφωθεί ένα κατ’ αρχήν consensus όσον αφορά τη μορφή και την ιδεολογική ταυτότητα του νέου σχήματος.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο κ. Λιλλήκας έχει ήδη κατασταλάξει ως προς τη μορφή και τη συγκρότηση που θα έχει το υπό εκκόλαψιν πολιτικό κίνημα και, εντός των πρώτων ημερών του Απριλίου, αναμένεται να εξαγγείλει και δημοσία την πολιτική του διακήρυξη.
Η μορφή του νέου σχήματος

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, αυτό θα έχει μια εξόχως ισοδημοκρατική δομή, και θα λειτουργεί ως ένα «είδος εξωκοινοβουλευτικού κοινοβουλίου» και «κοινοβουλίου των πολιτών».

Σύμφωνα με τον αρχικό αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, πρόκειται να είναι μια ευρεία πολιτική πλατφόρμα με οργανωμένες συνιστώσες και τάσεις, που θα εκπροσωπούνται ισότιμα στο ηγετικό επίπεδο. «Θα είναι σαν μια μορφή κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, με όλες τις τάσεις να εκφράζονται στο επίπεδο της ηγεσίας», διατηρώντας η καθεμιά την αυτοτέλεια και την αυτονομία της.
Υπό αυτή την έννοια, όπως επισήμανε στενός συνεργάτης του Γ. Λιλλήκα στη «Σ», το νέο σχήμα δεν θα έχει καμία σχέση με τα έως σήμερα γνωστά πολιτικά και κομματικά σχήματα, με τις κεντροθετικές και προσωποπαγείς δομές και τα σοβαρά δημοκρατικά ελλείμματα στην εσωκομματική τους λειτουργία.
Συναντήσεις με προσωπικότητες
Ο κ. Λιλλήκας είχε τις τελευταίες ημέρες κατ’ ιδίαν συναντήσεις με προσωπικότητες από διάφορους πολιτικούς χώρους, που στήριξαν την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές, με τις οποίες συζήτησαν θέματα που αφορούν στη δημιουργία του νέου σχήματος.

Χθες είχε συνάντηση με επώνυμα στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, τα οποία συστρατεύτηκαν και δημοσία υπέρ της υποψηφιότητάς του, όπως οι Ανδρέας Αγγελίδης (που υπέβαλε προχθές την παραίτησή του από μέλος του ΔΗΚΟ), Σίμος Αγγελίδης, Χρίστος Σενέκης, Χρίστος Ορφανίδης, Αντώνης Κουντούρης κ.ά., ενώ ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η παρουσία του ανεξάρτητου βουλευτή Ζαχαρία Κουλία.
Ειδικότερα η συμμετοχή του κ. Κουλία στη συνάντηση κρίνεται ως ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς ο βουλευτής Αμμοχώστου φαίνεται να… σπεύδει στις ζυμώσεις για την «αναδιάταξη» του ευρύτερου ενδιάμεσου χώρου προτού ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο στο Δημοκρατικό Κόμμα. Κίνηση η οποία ερμηνεύεται, αφενός, ως σαφής έκφραση της επιδίωξης το νέο σχήμα να έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, και, αφετέρου, ως επιβεβαίωση της εκτίμησης ότι οι εξελίξεις στο Δημοκρατικό Κόμμα προχωρούν μάλλον… βραδύτερον παρά ενωρίτερον, γεγονός που αναγκάζει τον Ζ. Κουλία να λάβει έγκαιρα θέση στις τεκταινόμενες διεργασίες.
Συνάντηση είχε, επίσης, με τον Νίκο Κουτσού, αλλά και με στελέχη του ΕΥΡΩΚΟ που συντάχθηκαν ενεργά με την υποψηφιότητά του, και θεωρείται βέβαιον ότι θα αποτελέσουν μιαν από τις συνιστώσες του νέου σχήματος.
Με στελέχη του ΑΚΕΛ
Παράλληλα, ο κ. Λιλλήκας συνέχισε τις επαφές με πρώην αλλά και νυν οργανωμένα στελέχη του ΑΚΕΛ, που στήριξαν δημοσίως και ενεργά την υποψηφιότητά του.
Θέμα των συναντήσεων ήταν η συζήτηση της μορφής του νέου σχήματος και ο τρόπος συμμετοχής των «αριστερών στελεχών» σε αυτό. Εκτός από τους τρεις πρώην βουλευτές του κόμματος της αριστεράς -Δώρο Χριστοδουλίδη, Κυριάκο Τυρίμο, Άγη Αγαπίου-, ο κ. Λιλλήκας είχε συνάντηση με τους Λάκη Χατζηκυριάκο, Βασίλη Χαπέσιη, αλλά και άλλα στελέχη που μετείχαν ενεργώς στην προεκλογική του εκστρατεία.

Η συγκεκριμένη ομάδα θεωρείται πως θα αποτελέσει την «αριστερή συνιστώσα» τής υπό διαμόρφωσιν πλατφόρμας.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, θα ακολουθήσουν και άλλες συναντήσεις με κοινωνικές και πολιτικές ομάδες από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς αλλά και της Οικολογίας, «όχι, ωστόσο, με στελέχη που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο Κίνημα Οικολόγων», όπως μας ειπώθηκε.

Ανοικτή επικοινωνία με ΕΔΕΚ
Την ίδια ώρα ο Γ. Λιλλήκας διατηρεί ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την ΕΔΕΚ, η οποία αντικρίζει θετικά τις διεργασίες για δημιουργία νέου σχήματος στον ενδιάμεσο χώρο. Θεωρείται δε εξαιρετικά πιθανό, ο πρώην ΥΠΕΞ να έχει, εντός της προσεχούς εβδομάδας, νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κινήματος και Πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών τηρείται ενήμερη για τις ζυμώσεις και, εκείνο που αναμένει, είναι το πότε η προσπάθεια θα λάβει «σάρκα και οστά», ώστε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν και επίσημα στη θεσμοθέτηση τής μεταξύ τους συνεργασίας.
Με πυρήνες πολιτών
Παράλληλα, ο κ. Λιλλήκας συνεχίζει την απεύθυνσή του προς ευρύτερα κοινωνικά σύνολα και κοινωνικές ομάδες. Αύριο Παρασκευή θα έχει διαβούλευση με πυρήνες πολιτών στην Πάφο, ενώ το ίδιο θα πράξει την ερχόμενη εβδομάδα στη Λεμεσό και Λάρνακα. Ο διάλογος με την «κοινωνία των πολιτών» θα ολοκληρωθεί με ανοικτές συγκεντρώσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου, ενόψει της εξαγγελίας της πολιτικής διακήρυξης του νέου πολιτικού σχήματος. 


η σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.