15/3/13

Θλιβερή επέτειος για τη Συρία

Παιδιά από τη Συρία και την Ιορδανία σχηματίζουν τη λέξη Συρία με μπαλόνια και τηρούν ενός λεπτού σιγή (Αμάν, 14/3)
Παιδιά από τη Συρία και την Ιορδανία σχηματίζουν τη λέξη Συρία με μπαλόνια και τηρούν ενός λεπτού σιγή (Αμάν, 14/3)
Δύο χρόνια από την έναρξη της αντίστασης απέναντι στο καθεστώς Άσαντ συμπληρώθηκαν στη Συρία. Ο χρόνος αυτός χαρακτηρίζεται από την ασταμάτητη αιματοχυσία και την αδυναμία της διεθνούς κοινότητας να δράσει με μια ενιαία στάση. Στη σύνοδο Κορυφής των 27-αν και δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη ατζέντα-αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της άρσης του εμπάργκο ώστε να πωλούνται όπλα στους σύρους αντάρτες. Ανησυχία του ΟΗΕ για επέκταση της κρίσης στο Λίβανο.


Οι ηγέτες της Γαλλίας και της Βρετανίας αναμένεται να ασκήσουν πιέσεις στους εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να αρθεί το εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την αντιπολίτευση της Συρίας, όπως ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ προειδοποιώντας ότι η Γαλλία θα το πράξει ακόμη και αν δεν επιτευχθεί συμφωνία στους κόλπους της Ε.Ε. Δικαιολόγησε την απόφασή του λέγοντας ότι πρέπει να αυξηθεί η βοήθεια προς όσους αντιμάχονται τον Μπασάρ Αλ Άσαντ, οι δυνάμεις του οποίου τροφοδοτούνται από άλλες χώρες όπως η Ρωσία.


"Πιστεύουμε ότι η πολιτική μετάβαση είναι λύση για τη Συρία αλλά πρέπει να δεχθούμε τις ευθύνες μας και να μην αφήσουμε τους ανθρώπους στη Συρία να σφαγιάζονται, όπως γίνεται σήμερα" είπε προσερχόμενος στη Σύνοδοο Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Εν τω μεταξύ, τα νούμερα δεν είναι αρκετά για να απεικονίσουν τη θλιβερή καθημερινότητα των  πολιτών της Συρίας. Επισήμως περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία δύο χρόνια και ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο οι πρόσφυγες. Δύο χρόνια μετά, οι αντάρτες ελέγχουν μεγάλο μέρος της Συρίας αλλά τους τελευταίους μήνες η κατάσταση φαίνεται να έχει περιέλθει σε τέλμα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ εξάλλου, αρχίζει να αντιμετωπίζε σοβαρό ζήτημα και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα στην προσπάθεια να ανταποκριθεί στις ανάγκες των εκατομμυρίων σύρων που χρειάζονται φροντίδα.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σε δήλωση που υιοθέτησαν χθες, εξέφρασαν "ιδιαίτερη ανησυχία" για τα "επανειλημμένα επεισόδια στα σύνορα" της Συρίας και του Λιβάνου, εκφράζοντας φόβους ότι η κατάσταση στη Συρία μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα του Λιβάνου. Μεταξύ άλλων καταγράφηκαν πυρά πάνω από τη μεθόριο που προκάλεσαν νεκρούς και τραυματίες στον πληθυσμό του Λιβάνου, επιδρομές, απαγωγές και διακίνηση όπλων μέσω της συρο-λιβανικής μεθορίου.
Ο Λίβανος, μετά από 30 χρόνια συριακής ηγεμονίας, παραμένει βαθιά διχασμένος ανάμεσα στους πολέμιους και τους υποστηρικτές του καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ. Οι πολιτικές δυνάμεις υπό την σιιιτική Χεζμπολάχ υποστηρίζουν το καθεστώς της Δαμασκού, ενώ η αντιπολίτευση υπό τον σουνίτη Σαάντ Χαρίρι υποστηρίζει την αντιπολίτευση. Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι επανέλαβε την Τρίτη ότι η χώρα του τηρεί πολιτική ουδετερότητας όσον αφορά την κρίση στη Συρία.
Ο ΟΗΕ εκφράζει ανησυχία επίσης για την επίδραση που έχει στον Λίβανο το αυξανόμενο ρεύμα προσφύγων οι οποίοι εγκαταλείπουν τη Συρία για να γλιτώσουν από τις βιαιότητες και σήμερα ο αριθμός του ξεπερνά τους 360.000. Το Συμβούλιο απευθυνόμενο στη διεθνή κοινότητα αναφέρει ότι έχουν δοθεί δεσμεύσεις για το ποσό του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη στήριξη της Συρίας, ωστόσο μόλις ένα μικρό μέρος από τα χρήματα αυτά έχει καταβληθεί.
Διαδηλώσεις προγραμματίζονται σήμερα στη Συρία, με σύνθημα "Δύο χρόνια θυσιών για τη νίκη".
(Πηγή:Reuters, BBC, ΑΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.