Αντρέι Λβοφ 
Σύμφωνα με τα ρώσικα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόϊγκου, έδωσε πρόσφατα εντολή στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης (ΓΕΕΘΑ), να επεξεργαστεί και να υποβάλει εντός των επόμενων μηνών σχέδιο πρότασης για τη δημιουργία των απαραίτητων μηχανισμών για έναν πόλεμο στον ... Κυβερνοχώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, «Izvestia», αν όλα προχωρήσουν βάσει των σχεδιασμών, η βασική δομή της «Κυβερνο-Διοίκησης», θα είναι έτοιμη στο τέλος του τρέχοντος έτους. «Σε κάθε περίπτωση, η νέα δομή δεν θα είναι ένας τεράστιος μηχανισμός της στρατιωτικής γραφειοκρατίας», σημειώνει η «Izvestia».
Στο μεταξύ, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, έχει ήδη δώσει εντολή στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) να λάβει και αυτή κάθε απαραίτητο μέτρο, προκειμένου να διασφαλίσει την προστασία των πληροφοριών του ρωσικού κρατικού μηχανισμού και όλων των νευραλγικών υπηρεσιών της χώρας, από πιθανές κυβερνο-επιθέσεις.

Το αμερικανικό παράδειγμα
Τέτοιες Υπηρεσίες στις Ένοπλες Δυνάμεις, παγκοσμίως, δεν είναι κάτι καινούργιο. Το 2007, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, δημιούργησε μια προσωρινή ειδική Διοίκηση, με στόχο τις πιθανές «πολεμικές ενέργειες» στο διαδίκτυο. Σήμερα, οι αμερικανοί λειτουργούν ήδη μια πλήρη Κυβερνο-Διοίκηση: Την USCYBERCOM (United States Cyber Command), σαν τμήμα της Στρατηγικής Διοίκησης, η οποία είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για τη χρήση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων, την αντιπυραυλική άμυνα και τον ονομαζόμενο πόλεμο των άστρων.
Το Διαδίκτυο σήμερα απλώνεται σαν τον ιστό της αράχνης σε όλες τις ηπείρους και καθορίζει τις βασικές παραμέτρους της σύγχρονης κοινωνίας. Από την πληρωμή των μισθών μέχρι τη διοίκηση των στρατευμάτων. Χωρίς «Matrices», δεν μπορεί να απογειωθεί και να προσγειωθεί κανένα αεροσκάφος, να λειτουργήσει κανένα εργοστάσιο, ούτε να κινηθεί στρατιωτική μονάδα. Δηλαδή, το ζήτημα του ελέγχου του διαδικτύου είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ. Δεν είναι τυχαίο, σύμφωνα με πρόσφατες ανακοινώσεις, ότι λήφθηκε απόφαση να αυξηθεί το προσωπικό της USCYBERCOM, μέχρι τα 5.000 άτομα.
Οι κυβερνο-απειλές
Σχολιάζοντας την κατάσταση με τις παγκόσμιες κυβερνο-απειλές ο Σεργκέι Νόβικοφ, διευθυντής του ρώσικου ερευνητικού κέντρου «Kaspersky Lab», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Η Φωνή της Ρωσίας»:
«Χωρίς επαρκή προστασία του κυβερνοχώρου σε κρατικό επίπεδο σήμερα, δεν γίνεται .... Δεν είναι μυστικό ότι, ίσως, τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, η ιστορία με τους ιούς στους υπολογιστές έχει μεταφερθεί σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας και κυβερνο-πολέμου. Οι ιοί υπολογιστών σήμερα, δεν είναι απλά ένας ιός στον Η/Υ ενός οικιακού χρήστη. Είναι μια σοβαρή απειλή για κρίσιμους τομείς του κράτους, που μπορεί να κοστίσει ακριβά. Οι σημαντικότερες ιστορίες των τελευταίων δύο-τριών χρόνων είναι το γνωστό «σκουλήκι», Stuxnet, και οι «δούρειοι ίπποι», Duqu, Flame και Gauss. Όλα τα προαναφερθέντα, είναι παραδείγματα κυβερνο- όπλων, όπως όταν μια χώρα επιτίθεται σε μια άλλη».
Σύμφωνα με τον Σεργκέι Νόβικοφ, «το σκουλήκι Stuxnet, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα κακόβουλου κώδικα που κατευθύνεται αποκλειστικά σε αντικείμενα κρίσιμων υποδομών, και συγκεκριμένα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου».
Όπως εξήγησε ο Νόβικοφ, αυτή είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των ιών, που χρησιμοποιείται κακόβουλος κώδικας σε τόσο κρίσιμες υποδομές. Αλλά δυστυχώς, δεν είναι ούτε το τελευταίο παράδειγμα. Το Kaspersky Lab, πρόσφατα «εξέθεσε» έναν καθαρά κατασκοπευτικό ιό, τον «Κόκκινο Οκτώβρη», που επιτίθεται σε κυβερνητικά δίκτυα ηλεκτρονικών υπολογιστών και σε αμυντικά ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο.
Η Ρωσία Τώρα