24/4/13

Κανένας αγωγός από το Ισραήλ προς την Τουρκία

Δεν γίνεται χωρίς συγκατάθεση Κύπρου, Λιβάνου, Συρίας





Πέτρος Θεοχαρίδης

Λευκωσία: Δεν τίθεται θέμα αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία. Δεν είναι στη πράξη, πολιτικά και νομικά, εφικτό. Κι αυτό γιατί ένας τέτοιος αγωγός δεν μπορεί παρά να περάσει από τη θάλασσα. Ποια θάλασσα; Την ΑΟΖ της Συρίας, την ΑΟΖ του Λιβάνου ή την ΑΟΖ της Κύπρου και μέσω κατεχομένων στην Τουρκία.

Είναι φανερό ότι το Ισραήλ ούτε με τη Συρία, ούτε με τον Λίβανο μπορεί να συμφωνήσει κάτι τέτοιο. Προφανώς, ούτε και με την Κύπρο.



Την απλή αλλά ξεκάθαρη διάλυση κάθε ισχυρισμού ή σχεδιασμού για αγωγό από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας διέλυσε χθες με το απλό αυτό σκεπτικό, η Άνα Στάνιτς, κροατικής καταγωγής Βρετανίδα, διακεκριμένη νομικός στο Δίκαιο της Θάλασσας και τα θέματα ενέργειας, στη παρουσίασή της σε συνέδριο «Ανατολική Μεσόγειος - Νέες προοπτικές» που διεξάγεται στο Λονδίνο.

Η Στάνιτς,καθηγήτρια Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου Διαιτησίας στο Δίκαιο της Θάλασσας και διαιτησίας σε σχέση με τα κοιτάσματα και τους αγωγούς σε πανεπιστήμια της Βρετανίας και της Αυστραλίας, εξήγησε πως η διέλευση αγωγών από την θάλασσα, ακόμα και αν γίνεται μέσω διεθνών υδάτων, εντάσσεται στα δικαιώματα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών κάθε χώρας. Γι’ αυτό και ένας αγωγός από το Ισραήλ προς την Τουρκία, δεν είναι κάτι το πραγματικά εφικτό υπό τις παρούσες συνθήκες - που δεν αναμένεται να αλλάξουν.

Η παρουσίαση της Άνα Στάνιτς προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο συνέδριο, αλλά καμία αμφισβήτηση, με τον διευθυντή Πετρελαίου του ισραηλινού Υπουργείου Ενέργειας να σχολιάζει πως αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ενημερώσει την κυβέρνησή του.

Στο συνέδριο μίλησε ως πρώτος ομιλητής ο εκτελεστικός πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας, ο οποίος παρουσίασε τις εξελίξεις και τις προοπτικές στη Κύπρο, ιδιαίτερα σε σχέση με τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης και εξαγωγών LNG από το Βασιλικό, ως περιφερειακός κόμβος εξαγωγών της περιοχής.

Ο Τούρκος πρέσβης στο Λονδίνο, στη δική του ομιλία, εξέφρασε μεταξύ άλλων την θέση ότι τα νησιά θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερα μειωμένα δικαιώματα στη θάλασσα που τα περιβάλλει, για να αντιμετωπίσει την άμεση απάντηση της Ισραηλινής Ζένα Κόχεν: «Δηλαδή η Βρετανία πρέπει να αποσυρθεί από τα κοιτάσματά της;». Ο Τούρκος πρέσβης ήταν πάντως προκλητικός στις απαντήσεις του σε ερωτήσεις για το αν είναι νόμιμο το να σταλούν τουρκικά σεισμογραφικά για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ το καλοκαίρι: «Και ποιος θα μας σταματήσει;», ήταν η προκλητική του απάντηση, που δεν προκάλεσε φυσικά θετικές εντυπώσεις.

Ιδιαίτερη προσοχή προκαλεί και η τοποθέτηση του προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Ενέργειας Ρούτι Μπαρούτι -Λιβάνιου στην εθνικότητα- ο οποίος υποστήριξε τη δημιουργία ενός κόμβου υγροποίησης και εξαγωγών στο Βασιλικό. 

1 σχόλιο:

  1. Το σημαντικότερο είναι οτι για να γίνει οποιαδήποτε συνεργασία Ισραήλ-Κύπρου-Τουρκίας στον ενεργειακό τομέα χρειάζεται είτε ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΙΒΑΝΟΥ ΕΙΤΕ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΜΟΝΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Γιατί υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που ασχολούνται με το θέμα αυτό και επιμένουν να κοροϊδεύουν τους εαυτούς οτι 'προφανώς' συγκατάθεση της Κύπρου δεν υπάρχει. Η ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ.

    Ο Αναστασιάδης σε συνέντευξη του στις 18 Σεπτεμβρίου 2011 στον Φιλελεύθερο [σελίδα 4] απάντησε ως εξής στην ερώτηση 'Πιστεύετε ότι η εξεύρεση φυσικού
    αερίου και η εκμετάλλευσή του θα σώσει οικονομικά την Κύπρο
    ;'

    'Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ποσότητες, όπως φημολογείται, και η συμφωνία είναι όντως συμφέρουσα χωρίς αμφιβολία θα συμβάλει σημαντικά και στην πρόοδο της Κύπρου και της οικονομίας. Και πιθανότατα θα μπορούσε να αποτελέσει κι ένα κίνητρο και για τους Τουρκοκύπριους ακόμα και για την Τουρκία στο να συνειδητοποιήσουν πόσο θα πρέπει να συμβάλουν με θετικές ενέργειες στη συντομότερη λύση του Κυπριακού. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα ως κίνητρο για την Τουρκία, πέραν των Τ/κ που σίγουρα θα έχουν ένα μερίδιο από τις εισροές από την εκμετάλλευση. Ο αγωγός Ναμπούκο είναι ο πλησιέστερος προκειμένου να διοχετεύεται το αέριο από την Κύπρο προς την Ευρώπη. Σήμερα φαίνεται να είναι ασύμφορος. Μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού που θα ξεπερνούσε τα υφιστάμενα προβλήματα, πιθανόν να οδηγούσε όχι μόνο στην εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ αλλά την ίδια ώρα θα ήταν και προς
    όφελος της ίδιας της Τουρκίας. Θα ήταν προς όφελος της Τουρκίας ακόμα γιατί με μια λύση του Κυπριακού και με την κατ’ ευχήν ύπαρξη ικανοποιητικών ποσοτή των αερίου, θα απαλλάττετο από την αιμοδότηση του παράνομου μορφώματος το οποίο συντηρεί
    .'

    Δηλώσεις της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζας Μπάτενχαϊμ την περασμένη εβδομάδα οτι υπάρχει δέσμευση από τον Αναστασιάδη και τον Κασουλίδη για διαδικασία που θα φέρει αποτελέσματα στο Κυπριακό.


    Δηλώση Νίκου Ρολάνδη, πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό τον μήνα: (1)Η Κύπρος από τη στιγμή που θα εμπιστευτεί την Τουρκία για τη λύση του Κυπρακού, γιατί να μην την εμπιστευθεί και στο στο θέμα του φυσικού αερίου και (2)
    Ο Ρολάνδης προειδοποίησε την κυπριακή Κυβέρνηση ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την αποκλειστική εκμετάλλευση του φυσικού αερίου από την Κυπριακή Δημοκρατία
    .

    Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών της Κυπραικής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη στις 15 Απριλίου 2013 στην εκπομπή του ΡΙΚ 'Κωδικός Ευρώπη': (1) 'Η κοινή γνώμη θέλει καιστο κυπριακό να δει δείγματα γραφής, να εμπιστευτεί την Τουρκία, (2) 'Εμείς λέμε οτι μπορούμε να δώσουμε ευκαιρίες για να υπάρξει μια τέτοια μορφής κίνηση - κάποιοι την ονομάζουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά εγώ θα την ονόμαζα έτσι - που θα στείλει μηνύματα για να βγουν κερδισμένοι και η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή κοινότητα αλλά σημαντικά και η ελληνοκυπρική κοινότητα η οποία πρέπει να πιστέψει οτι η Τουρκία εάν συμφωνήσει σε κάτι αυτό θα το τηρήσει', (3) Ο δημιοσιογράφος ακολούθως τον ρωτά εάν αυτά τα λέει γενικά ή αν έχει κάτι υπόψιν του και απαντά 'Όχι δεν το λέω γενικά, έχω κάτι υπόψιν μου...', (4)Στο τέλος της συνέντευξης ο δημοσιογράφος λέει 'Μάλιστα, μας λέτε οτι γίνονται παρασκήνια...' και απαντά ο ΥΠΕΞ 'Ε δεν καθόμαστε με δεμένα τα χέρια'.

    Μπορώ να παραθέσω και άλλα πολλά εάν θέλετε. ΣΑΣ ΚΑΛΩ ΝΑ ΞΕΣΚΕΠΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΟΣΗ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.