2/4/13

Ρωσική βιομηχανία: Ανοικτός πόλεμος κατά των Mistral

Στην κατά μέτωπο επίθεση κατά του προγράμματος προμήθειας των γαλλικής σχεδίασης πλοίων αμφιβίων επιχειρήσεων τύπου Mistral πέρασε η κρατικά ελεγχόμενη ρωσική ναυπηγική βιομηχανία.
 
Κατά τη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης αμυντικών συστημάτων LIMA-2013, στη Μαλαισία, ο Igor Zakharov αντιπρόεδρος του κρατικού ομίλου USC (United Shipbuilding Corporation) δήλωσε: «ο όμιλος θα καλωσόριζε την απόφαση περιορισμού του αριθμού των Mistral σε δύο [ναυπηγούνται ήδη στη Γαλλία], καθώς το ζήτημα δεν είναι πλέον πολιτικό αλλά περισσότερο άπτεται της μελλοντικής ανάπτυξης της εγχώριας ναυπηγικής βιομηχανίας».

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι η σχεδίαση και ναυπήγηση πλοίων του τύπου, όπως και νέων αεροπλανοφόρων είναι εντός των δυνατοτήτων της ρωσικής βιομηχανίας. «Το έργο δεν αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο για μας. Αν το ρωσικό Ναυτικό θέλει πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων θα τα ναυπηγήσουμε», σημείωσε με έμφαση ο Zakharov.
Υπενθυμίζεται, ότι τον Ιούνιο του 2011 η Ρωσία και η Γαλλία συνήψαν συμφωνία ύψους 1,2 δις ευρώ για την προμήθεια δύο πλοίων αμφιβίων επιχειρήσεων τύπου Mistral με δικαίωμα επέκτασης για άλλα δύο πλοία τα οποία όμως πρόκειται να ναυπηγηθούν στη Ρωσία (που προς το παρόν έχει «παγώσει» μέχρι το 2016). Τα δύο πρώτα πλοία που θα ονομαστούν Vladivostok και Sevastopol, ήδη ναυπηγούνται στα ναυπηγεία STX στο St. Nazaire.



Η συμφωνία, μετά την αποπομπή του πρώην υπουργού άμυνας της Ρωσίας Anatoly Serdyukov, που ήταν ο αρχιτέκτονας αυτής, βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής τόσο από πολιτικούς (ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Dmitry Rogozin τον περασμένο Ιανουάριο χαρακτήρισε τα πλοία ακατάλληλα για τις ρωσικές συνθήκες) όσο και από τη ρωσική ναυπηγική βιομηχανία.
Η τελευταία έχει ενοχληθεί σημαντικά όχι μόνο για την απώλεια του συμβολαίου αλλά και για το πλήγμα στο γόητρο της. Όπως δε φαίνεται και από τις δηλώσεις Zakharov, η ένταση της κριτικής συνεχώς αυξάνει.

DEFENCEPOINT

1 σχόλιο:

  1. Μα το ξανθον γενος εχει υπεροπλα (κοσμοσφαιρες, αντιβαρυτικες συσκευες κ΄π), οπως λεει και ο Λιακοπουλος. Μιστραλ δεν μπορει να φτιαξει????? Μα πως θα εκπληρωθουν οι προφητειες τοτε???? Μηπως δεν καταλαβαν καλα οι γεροντες απο τα "παρασιτα" για να τα πουν στο φιλομας τον τηλεβιβλιοπωλη ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.