2/7/13

Αφρική, Ο Γιορταστικός Δείπνος της Αράχνης: το Africom πλέκει τον ιστό του

Comaguer στο Le Grand Soir (Γαλλία)       (μτφ. Κριστιάν)
Από την ίδρυση του, το AFRICOM δεν έχει καταφέρει να πείσει καμία αφρικανική κυβέρνηση να ανοίξει την επικράτεια της για να στήσει το Γενικό Επιτελείο του. 

Αυτό το σύμβολο μιας νέας υποταγής της ηπείρου παρά θα ήταν ορατό και σίγουρα προκλητικό. 
Το Γ.Ε. παραμένει συνεπώς στη Γερμανία, όπου από το επεισόδιο της Φράξιας του Κόκκινου Στρατού, και παρά την εξαφάνιση του σοβιετικού μπλοκ, δεν έλαβε χώρα καμία δράση πολιτικής διαμαρτυρίας κατά  της ισχυρής αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας.

Αλλά αυτή η προσεκτική διπλωματική τακτική δεν εμποδίζει σε τίποτα την μόνιμη δράση του Africom στο έδαφος της Αφρικής και πολλές αφρικανικές κυβερνήσεις βάζουν τον στρατό τους να συμμετέχει σε στρατιωτικές ασκήσεις με τα αμερικανικά στρατεύματα, εμπιστεύονται την εκπαίδευση των στρατευμάτων τους από τον αμερικανικό στρατό (στη περίπτωση αυτή: ο Νίγηρας, το Τσαντ, η Μαυριτανία, η Νιγηρία, η Σενεγάλη, το Μαρόκο, η Αλγερία, η Τυνησία και η Ουγκάντα, το Μπουρούντι, η Κένυα, το Λεσότο και η Μποτσουάνα).

Περιττό να διευκρινιστεί ότι δεν πρόκειται ποτέ για την προώθηση της ενίσχυσης στρατηγικά αυτόνομων εθνικών στρατών που θα ήταν εργαλεία κυριαρχίας. Τα αφρικανικά συντάγματα που εκπαιδεύονται είναι αποικιακά στρατεύματα που παρέχουν το χρήσιμο κρέας για κανόνι για τα σχέδια της αυτοκρατορίας και αγοράζουν τον εξοπλισμό και τα πυρομαχικά made in USA.

Σε αυτή τη διείσδυση του αμερικανικού στρατού μέσα στο εσωτερικό των αφρικανικών στρατών, προστίθεται η μόνιμη εγκατάσταση των αμερικανικών στρατευμάτων σε διάφορα μέρη. 
Και πάλι υπάρχει μια σχετική διακριτικότητα και ποτέ δεν αναφέρεται επίσημα το θέμα των μαζικών αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων όπως υπάρχουν για παράδειγμα στην Ιταλία, τη Γερμανία και το Κόσοβο.

Η διαδικτυακή αμερικανική εφημερίδα  TomDispatch μόλις κυκλοφόρησε άρθρο υπό τη πένα του διευθυντή της Nick Turse που μας ενημερώνει για αυτή τη μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ σε διάφορες χώρες της Αφρικής.

Η μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία είναι στο Τζιμπουτί στο στρατόπεδο Lemonnier που άνηκε μία φορά και έναν καιρό στον γαλλικό στρατό, και για αυτή την περίπτωση μπορούμε να μιλάμε για μια πραγματική ξένη βάση η οποία δημιουργήθηκε πριν από το 2002, ήτοι πριν από την ίδρυση της AFRICOM.

Με λιγότερα στρατεύματα, εξάλλου, ο αμερικανικός στρατός εγκαταστάθηκε επίσης:
·         Στη Κένυα στη Garissa, Μαντά Μπάγια και Μομπάσα Λούμα, σημείο εκκίνησης  των δραστηριοτήτων της στη γειτονική Σομαλία όπου παρέχει συνεχή τεχνική υποστήριξη στην δυνάμεις  της AMISOM της Αφρικανικής Ένωσης
·         Στη Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής στη Μπανγκούι
·         Στο Νίγηρα στο Νιαμέι
·         Στο Μπαμάκο του Μάλι
·         Στο Νότιο Σουδάν για να δείξει καλά ότι η νέα ανεξαρτησία αυτής της χώρας είναι μια νέα υποταγή
·         Στη Σενεγάλη όπου το αεροδρόμιο του Ντακάρ είναι ανοικτό στην πολεμική αεροπορική αναγνώρισης του αμερικανικού στρατού
·         Στη Μπουρκίνα Φάσο Ουαγκαντούγκου, όπου μια ειδική βάση τις δυνάμεις, όπου 193 στρατιωτικών πτήσεων απογειώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του 2013
·         Στην Αιθιοπία στο αεροδρόμιο Arba Minch
·         Στην Ουγκάντα ​​στο Entebbe
·         και μόνο για ανεφοδιασμού σε καύσιμα, το AFRICOM έχει πρόσβαση σε όχι λιγότερα από 29 αεροδρόμια αφρικανικών χωρών.

Φυσικά, η αφορμή για την αυτή την όλο και πιο έντονη παρουσία είναι ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» στις διάφορες περιφερειακές εμφανίσεις του (AQMI, BOKO HARAM, κλπ ...), αλλά ο νέος διοικητής του AFRICOM Στρατηγός David Rodrigues παραδέχεται ότι η εισροή της αφγανικής ηρωίνης στην Αφρική μέσω του Ινδικού Ωκεανού είναι ένας παράγων επιδείνωσης της περιφερειακής αστάθειας. 
Είναι αλήθεια ότι η κολομβιανή κοκαΐνη που φτάνει στην αφρικανική ήπειρο από τα δυτικά, είναι πλέον στο επίκεντρο της παγκόσμιας διακίνησης ναρκωτικών.

Για να απεικονίσουμε καλά τις αμερικανικές στρατιωτικές επιρροές πρέπει να σημειωθεί ότι η νέα αποστολή του ΟΗΕ στο Μάλι, η οποία ξεκινά  από το μήνα Ιούλιο θα περιλαμβάνει δώδεκα χιλιάδες άνδρες, και ότι τα δύο μεγαλύτερα σώματα θα παρέχονται από τη Ρουάντα και τη Νιγηρία,  δύο στρατούς υπό στενή επιρροή των ΗΠΑ.

Όσον αφορά την πειρατεία στον Κόλπο της Γουινέας που βιώνει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη και θα υπερβεί σε ένταση την πειρατεία στα ανοικτά της Σομαλίας, δεν θα αργήσει σύντομα μια διεθνή απάντηση, πιθανότατα οδηγούμενη από τις ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτειες . 

Ο ΟΗΕ έθεσε τη βάση αυτής της επιχείρησης με το ψήφισμα 20-39. 
Για να ξεκινήσει, το AFRICOM προχωρά με μετρημένα βήματα, προτείνοντας στα κράτη της ECOWAS, όπως είχε γίνει κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε στο Αμπιτζάν (το οποίο θα μπορούσε να φιλοξενήσει το Γενικό Επιτελείο της μελλοντικής δύναμης) τον Φεβρουάριο 2013, τη συνδρομή του για τη δημιουργία ενός κοινού σώματος ακτοφυλακής.
Αυτή η προσεκτική προσέγγιση δεν πρέπει να επισκιάσει το γεγονός ότι οι πενιχρές ναυτικές δυνάμεις των κρατών αυτών δεν μπορεί να λειτουργήσουν χωρίς την ηλεκτρονική και αεροπορική κάλυψη (GPS, ραντάρ, ...) των Ηνωμένων Πολιτείων.
Χάρτης: Οι βάσεις μη επανδρωμένων αεροχημάτων των ΗΠΑ στην Αφρική (συμπεριλαμβανομένων των Σεϋχελλών!)
Le Grand Soir

Γενική σημείωση (NB): Δεν διαθέτουμε διορθωτή(-τρια) και οι αναρτημένες δημοσιεύσεις (πάντα βιαστικές) περιέχουν λάθη, ορθογραφικά και συντακτικά. Προτιμάμε πάντα την ουσία παρά τη μορφή. Ευχαριστούμε για τη κατανόηση σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.