13/10/13

Μερική συμφωνία Ουάσιγκτον - Καμπούλ για την ασφάλεια στο Αφγανιστάν μετά το 2014

REUTERS/POOL
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, στο προεδρικό παλάτι στην Καμπούλ.
Σε μερική συμφωνία για την παρουσία αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν μετά το 2014 κατέληξαν Ουάσινγκτον και Καμπούλ, μετά από μακρές συζητήσεις στις οποίες όμως δεν κατάφεραν να λύσουν το κρίσιμο θέμα της ασυλίας των αμερικανών στρατιωτών.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε την Παρασκευή και το Σάββατο μαραθώνιες συνομιλίες με τον αφγανό πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι σε μια προσπάθεια να υπογραφεί μια διμερής συμφωνία ασφαλείας.
Η συμφωνία αυτή, για την οποία διαπραγματεύονται οι δύο πλευρές εδώ και 11 μήνες, θα θέτει το πλαίσιο για την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν, μετά το πέρας της αποστολής του ΝΑΤΟ στη χώρα στο τέλος του 2014, θα ορίζει τον αριθμό των αμερικανικών βάσεων και το καθεστώς των στρατιωτών που θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν.
«Καταλήξαμε σε μια σειρά συμφωνιών», κυρίως όσον αφορά στους όρους επέμβασης των αμερικανών στρατιωτών, δήλωσε το Σάββατο βράδυ ο κ. Καρζάι στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κέρι.
Όμως σμείωσε ότι το θέμα της ασυλίας των αμερικανών στρατιωτών, μια απαίτηση της Ουάσιγκτον, δεν έχει λυθεί. «Δεν υπήρξε συμφωνία για το θέμα αυτό», δήλωσε.
Από την πλευρά του ο κ. Κέρι είπε ότι «αν αυτό το θέμα δεν λυθεί, τότε δυστυχώς δεν θα μπορέσει να υπάρξει μια διμερής συμφωνία ασφαλείας».
Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.