3/4/14

«Νερό για να σβήσει φωτιές» στο Κυπριακό

Προχωρεί το έργο μεταφοράς από Τουρκία στα κατεχόμενα
Λευκωσία: Το νερό και γενικότερα το υδατικό πρόβλημα θα διαδραματίσει ρόλο στις συζητήσεις για το Κυπριακό; Ή θα αποτελεί την κληρονομιά τής μετά τη λύση εποχής; Τα ερωτήματα αυτά τίθενται ενόψει και της ολοκλήρωσης του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα.
Οι σχεδιαστές του έργου δεν έχουν λάβει υπόψη τη μεταφορά νερού για τις ανάγκες ολόκληρης της Κύπρου, αλλά μόνο για τα κατεχόμενα. Αυτό έχει ξεκαθαριστεί πολλές φορές και δημοσίως.
Τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο, πάντως για το πάρε-δώσε νερού έναντι του φυσικού αερίου!

Ο λεγόμενος πρέσβης της Τουρκίας στα κατεχόμενα, Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσιά, δήλωσε πρόσφατα ότι μεταξύ των στόχων του έργου μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα είναι, σε περίπτωση λύσης, η διασφάλιση των αναγκών σε νερό ύδρευσης και άρδευσης για τη «νότια» Κύπρο.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο κ. Ακτσιά πρόσθεσε ωστόσο ότι στο παρόν στάδιο κάτι τέτοιο δεν είναι στα τωρινά σχέδια. Ενώ σχεδιαζόταν το έργο, είπε, κάποιες προτάσεις είχαν προέλθει από την ακαδημαϊκή κοινότητα της «νότιας» Κύπρου, αλλά καμία πρωτοβουλία δεν έφτασε σε επίσημο επίπεδο.

Ο Τούρκος διπλωμάτης που μιλούσε σε εκδήλωση  για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού στο «πανεπιστήμιο» ανατολικής Μεσογείου, στην Αμμόχωστο, ανέφερε ότι είναι πιθανή η μεταφορά νερού στις ελεύθερες περιοχές, μετά από μια λύση του Κυπριακού, για σκοπούς άρδευσης και ύδρευσης, παρατηρώντας ότι οι ετήσιες ανάγκες του ψευδοκράτους είναι 30 εκατ. κ.μ. και το νερό, που θα μεταφέρεται θα φτάνει τα 75 εκατ. κ.μ.

Σε άλλη δημόσια παρέμβασή του, ο Ακτσιά είπε πως η μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα αρχίσει εκτός απροόπτου στις 20 Ιουλίου.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, μιλώντας στο πλαίσιο τελετής εγκαινίων του νέου πυροσβεστικού σταθμού στο Τρίκωμο, είπε ότι τα έργα κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού συνεχίζονται και ότι το όλο έργο έχει στρατηγική σημασία, σε βαθμό μάλιστα που ενδέχεται να επηρεάσει και τις συνομιλίες.

Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κάποια προβλήματα σχετικά με το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το νερό για σκοπούς άρδευσης, καθώς υπάρχουν πολλές διαρροές στο σύστημα υδροδότησης του ψευδοκράτους.

Ανέφερε ακόμη ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στο ψευδοκράτος είναι πολύ υψηλή και πως αυτή επηρεάζει και την τιμή του νερού. Είπε ότι είναι εφικτή η μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία, υποδεικνύοντας ωστόσο πως μπορούν να μελετηθούν και εναλλακτικά έργα.

Ξεκίνησε η βύθιση των αγωγών

Ο Τούρκος υπουργός Δασών και Υδάτινων Πόρων, Βεϊσέλ Έρογλου, έχει δηλώσει πως το έργο της μεταφοράς νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα θα καλύψει τις ανάγκες του νησιού λόγω της λειψυδρίας και της κακής ποιότητας του νερού, δήλωσε.

Ο Βεϊσέλ Έρογλου ανέφερε ότι ξεκίνησε η βύθιση των αγωγών μήκους 80 χλμ και ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση του πρώτου τμήματος στον βυθό της θάλασσας.

Εξήγησε μάλιστα πως αυτό θα γίνει με τη συνδρομή του πλοίου «Fairplayer» ολλανδικής προέλευσης, που απέπλευσε για τον σκοπό αυτό στις 23 Μαρτίου από το λιμάνι Τασουκού Σέκα στη νότια Τουρκία και ολοκλήρωσε την τοποθέτηση των πρώτων αγωγών στις 24 Μαρτίου το βράδυ.

Πηγή: «Φιλελεύθερος

1 σχόλιο:

  1. Οι εγχωριοι νεροκουβαλητες της Αγκυρας στην Κυπρο να τακουσουν αυτα ,που ξεκινησαν να διαδιδουν οτι ταχατες με την λυση του Κυπριακου θα λυθει και το υδατικο προβλημα της Κυπρου και θα εχουμε φθηνο νερο απο την Τουρκια...θα παθουμε οπως επαθε η Ουκρανια με την Ρωσσια που ξαφνικα το φυσικο αεριο πηγε 50% πανω και οι Ουκρανοι δεν μπορουν να πληρωσουν !! Επισης το νερο που θα ερχεται ισα ισα που θα φτανει για τα κατεχομενα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.