28/1/15

Π. Λαφαζάνης: Είμαστε αντίθετοι με το εμπάργκο κατά της Ρωσίας

Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι στην Ε.Ε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει εξωτερικές σχέσεις, οι οποίες κινούνται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
Είμαστε κατά του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Ρωσία δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσιάζοντας παράλληλα τις βασικές κατευθύνσεις για την ανασυγκρότηση του πρωτογενή τομέα.  
Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να γίνει το όχημα για ανασυγκρότηση και διέξοδο από την κρίση, καθώς το κύριο πρόβλημα της χώρας είναι η παραγωγική ερήμωση και διάλυσή της, τόνισε ο κ. Λαφαζάνης. 
Διαβεβαίωσε πως στόχος δεν είναι να κατεδαφιστούν αυτά που έχουν γίνει, αλλά να επιτευχθεί μια συνολικότερη αλλαγή προσανατολισμού του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, όπως είπε.
Γι΄ αυτό σύμφωνα με τον ίδιο θα καταβληθεί σημαντική προσπάθεια να καταστούν πιο ανταγωνιστικά και αποδοτικά τα προϊόντα της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου στη βάση αυτών να διαμορφωθεί μία σύγχρονη βιομηχανία με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Όπως σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης, σε αυτό το πλαίσιο, δύο είναι οι βασικές κατευθύνσεις και αφορούν τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.
«Ο αγρότης υφίσταται μία φορολογική πίεση, η οποία είναι πάρα πολύ ισχυρή, σχεδόν ανυπόφορη γι' αυτούς που είναι ευσυνείδητοι. Το 12.000 ευρώ αφορολόγητο όριο και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑνομίζουμε ότι θα είναι μία σημαντική συνεισφορά στα αγροτικά εισοδήματα» υποστήριξε.
Ο κ. Λαφαζάνης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι στην Ε.Ε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχει εξωτερικές σχέσεις, οι οποίες κινούνται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.
«Γι' αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι με το εμπάργκο που έχει επιβληθεί κατά της Ρωσίας. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία. Δεν έχουμε καμία διαφορά με τη Ρωσία και τον ρωσικό λαό» είπε.
Χαρακτήρισε δε αδιανόητο το γεγονός ότι δόθηκε κείμενο από την Ε.Ε. που προετοιμάζει το έδαφος για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας χωρίς την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Αντιδράσαμε και υπογραμμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο μέσα στην Ευρώπη, ούτε μπανανία κανενός. Η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της Ε.Ε.» είπε χαρακτηριστικά.
Πηγή: ΑΜΠΕ, Ναυτεμπορική

14 σχόλια:

  1. Ο Λαφαζανης κάνει εξωτερική πολιτική; Νομίζω πως το συγκεκριμένο ζήτημα το χειρίζονται υπερβολικά πρόχειρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η τοποθέτηση του Λαφαζάνη έγινε δημόσια αφου έβγαλε ανακοίνωση πρώτα ο Πρωθυπουργός και μετά τις δηλώσεις Γκοτζιά.Θα μπορούσες να το πάρεις και σαν τακτική αυτό.
      Οσο αφορά τώρα την ουσία των δηλώσεων είναι σαφώς για λόγους Ανάπτυξης..καθώς Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

      Διαγραφή
  2. Δεν μπορούμε να είμαστε σαν χώρα και λίγο Νατοικοί και λίγο Ρωσόφιλοι γιατί τότε πατούμε σε δύο βάρκες.

    Αποφασίστε αν θέλετε βγάλτε την Ελλάδα από ΝΑΤΟ και να πάμε στο καινούργιο σύμφωνο της Βαρσοβίας ή όπως το λένε τώρα το SCO κάντε το, ας μην κάνουμε μεσοβέζικες συμμαχίες. Γιατί αν δίνετε ψεύτικες ελπίδες για συμμαχίες με Ρώσους και δεν τις τιμήσετε τότε δημιουργείτε πολύ περισσότερα προβλήματα. Αποφασίστε.

    Πάντως άν αποφασίσετε να πάτε με Ρωσία θα έχετε πολλά στηρίγματα στην Ελληνική κοινωνία όπως την αμέριστη υποστήριξη της ΧΑ, ΚΚΕ(που διακαώς επιθυμείτε), και φυσικά των φίλων σας των ΑΝΕΛ. Αλλά έχετε αναρωτηθεί γιατί Πούτιν & ΧΑ αλληλοϋποστηρίζονται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και κάτι ακόμη: Μάς απευθύνεις τον λόγο στο β' πληθυντικού, προφανώς διότι εσύ δεν συμμετέχεις, αλλά θέλεις να μάς δίνεις συμβουλές από την Washington DC, μην και τα χαλάσουμε μαζί της. Δεν καταλαβαίνω τις ... ανησυχίες σου, αφού ούτε η Nuland δείχνει να τις συμμερίζεται.

      Διαγραφή
    2. Nativist: Ο β πληθυντικός είναι σε αντιδιαστολή με όσους Έλληνες έχουν διαφορετική γνώμη για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας.

      Αν είναι να σωθεί η Ελλάδα να τα χαλάσουμε 10 φορές με την Αμερική δεν με απασχολεί.

      Αλλά σε αρέσει δεν σε αρέσει είμαστε όλοι Έλληνες και θέλουμε ότι καλλίτερο για την Ελλάδα.

      Δεν έχεις μόνο εσύ δικαίωμα να εκφράζεις λόγο για Ελλάδα. Αυτό που κάνεις όμως είναι ανέντιμο και ύπουλο υπονοώντας υστεροβουλία από την μεριά μου γιατί διαφωνούμε. Δηλαδή φέρεσαι φασιστικά.

      Διαγραφή
    3. Για ποια ... εξωτερική πολιτική της Ελλάδος; Υπάρχει κάτι τέτοιο; Εμένα μού ακούγεται σαν προτροπή τρίτου. Αφού, όμως, δίνεις την εξήγηση ("Αν είναι να σωθεί η Ελλάδα να τα χαλάσουμε 10 φορές με την Αμερική δεν με απασχολεί"), είμαι υποχρεωμένος να την δεχθώ. Τίποτε δεν υπονοώ, ούτε και τίποτε τεκμηριώνει φασιστική συμπεριφορά.

      Στο ερώτημα του Than Vit δεν απάντησες.

      Διαγραφή
    4. Than Vit,Όμοιος ομοίω αεί πελάζει

      Διαγραφή
    5. Δεν απαντάς όμως.Τι σε κάνει και πιστεύεις οτι ο Πούτιν και ΧΑ αλληλοϋποστηρίζονται?

      Διαγραφή
  3. @ Pan Karas

    Η Τουρκία πατά σε πολλές και όχι μόνο δύο βάρκες και τα καταφέρνει μια χαρά. Γιατί θα πρέπει η ελληνική εξωτερική πολιτική να είναι μονοδιάστατη και η Ελλάδα πάντα δεδομένη;

    Σού το είχα ξαναθέσει το ερώτημα και μού είχες απαντήσει, αν θυμάμαι καλά, διότι έτσι κάνουν τα ... σοβαρά (sic) κράτη. Εγώ, αντιθέτως, δεν ξέρω κανένα σοβαρό κράτος να κάνει έτσι, παρά μόνο κράτη στερούμενα εθνικής κυριαρχίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nativist και εσύ οπαδός Ερντογκάν σαν την Δούρου?? ΧαΧαΧα

    Λοιπόν η Τουρκία δεν έχει πάντα και την πιο επιτυχημένη η δημοκρατική εξωτερική πολιτική (πχ Συρία, Κούρδοι, Ιρακ). Φυσικά όλα είναι σχετικά. Η Τουρκία τα πάει ‘μια χαρά’ σε ότι αφορά την υπερφίαλη και αλαζονική πολιτική εις βάρος της Ελλάδας και Κύπρου και αυτό είναι που εισπράττουμε και αισθανόμαστε.

    Ούτε καν στην ΕΕ δεν μπορεί να μπει εδώ και 40 χρόνια ενώ έχουν μπει όλες η πρώην ανατολικές χώρες. Υπάρχουν συγγεγραμμένα παραδείγματα από άλλες χώρες οι οποίες δεν επαμφοτερίζουν και οι οποίες τα πάνε πολύ καλλίτερα από Τουρκία. Για παράδειγμα η Πολωνία η οποία από όταν άφησε την ‘δημοκρατική’ Ρωσία το 1989 και μπήκε στο ΝΑΤΟ έχει εξαπλασιάσει το κατά κεφαλή ΑΕΠ.

    Συμφωνώ ότι το να υποστηρίζουμε, σαν Ελλάδα, τα συμφέροντά μας εντός ΕΕ είναι αναγκαίο και θεμιτό. Το να βγάζουμε ανακοινώσεις/υποσημειώσεις, αλά Ανδρέας Παπανδρέου, και να διαχωρίζουμε τις θέσεις μας μας από ειλημμένες δημοκρατικά αποφάσεις από ΕΕ μας περιθωριοποιεί.

    Πιο τίμιο και δημοκρατικό θα ήταν να κάνουμε αυτό που επιθυμεί η πλειοψηφία των Ελλήνων (ΧΑ+Σύριζα+ΚΚΕ+ΑΝΕΛ = 52%) δηλαδή να συμμαχήσουμε με Ρωσία αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει πρώτα να φύγουμε από το ΝΑΤΟ. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οπαδός του Ερντογάν; Από πού προκύπτει κάτι τέτοιο;

      "Δημοκρατική" εξωτερική πολιτική; Τι είναι αυτό ακριβώς; Υπάρχει και "αντιδημοκρατική" αντιστοίχως;
      Η Τουρκία τα πάει μια χαρά παίζοντας σε πολλά ταμπλώ, συμμαχώντας με Ρώσσους, Αμερικάνους, Κινέζους, χωρίς αγκυλώσεις και ισορροπώντας καταστάσεις.

      Το παράδειγμα της Πολωνίας, που δίνεις, είναι εντελώς άσχετο μ' αυτό που συζητούμε. Η Πολωνία εξαπλασίασε το ΑΕΠ της, διότι άλλαξε οικονομικό σύστημα και όχι επειδή άλλαξε στρατόπεδο. Απορώ πώς δεν το καταλαβαίνεις. Τι είναι το ΝΑΤΟ, ταμείο αρωγής; :)

      Μα οι αποφάσεις της ΕΕ δεν είναι δημοκρατικά ειλημμένες, γι αυτό τώρα την βάζει η Ελλάδα στην θέση της. Φαίνεται πως δεν έχεις ιδέα για το πώς λειτουργούν οι Βρυξέλλες. Η ΕΕ έβγαλε ανακοίνωση προσθέτων κυρώσεων για την Ρωσία, χωρίς να ερωτηθούμε καν, παρά το ότι οι αποφάσεις της πρέπει να λαμβάνονται ομοφώνως. Επειδή, όμως, έχουν μάθει να συμπεριφέρονται στην Ελλάδα σαν σκουπίδι, μιλούν για λογαριασμό μας, χωρίς να μάς ρωτήσουν. Η σθεναρά στάση σοβαρού κράτους δεν το περιθωριοποιεί. Αντιθέτως, το περιθωριοποιεί η δουλική συμπεριφορά και δυστυχώς, αυτήν δείχνομε μέχρι σήμερα. Είμαστε yesmen, κατάλαβες;

      Δεν χρειάζεται να φύγομε από το ΝΑΤΟ. Η Τουρκία έχει άριστες σχέσεις με την Ρωσία και εξακολουθεί να είναι στο ΝΑΤΟ. Οι συμμαχίες είναι πρόσκαιρες, έρχονται και παρέρχονται, αρκεί να εξυπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα. Δεν υπάρχουν στην εξωτερική πολιτική οι λέξεις "τίμιο" και "δημοκρατικό". Ούτε και οι ψηφοφόροι των κομμάτων που προανέφερες, ψηφίζουν τα κόμματα αυτά με βάση την εξωτερική τους πολιτική.

      Διαγραφή
  5. Nativist: Αυτή είναι πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που υποστηρίζεις -- FT: European and Nato intelligence officials are now poring over links between the Kremlin and senior figures from Syriza and its coalition partner, the Independent Greeks party."

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.