16/1/15

Μόσχα: Εγκαταλείπει Ουκρανία, επιλέγει Τουρκία

Μόσχα: Εγκαταλείπει Ουκρανία, επιλέγει Τουρκία
Η Ρωσία σχεδιάζει να μεταστρέψει όλους τους αγωγούς φυσικού αερίου που διέσχιζαν την Ουκρανία προς την Τουρκία, σε μια πρωτοφανή κίνηση για την οποία ο επικεφαλής θεμάτων ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι θα πλήξει την φήμη της ως τροφοδότριας χώρας, αναφέρει η Elena Mazneva σε ανταπόκρισή της από τη Μόσχα στο BLOOMBERG με τίτλο «Russia to Shift Ukraine Gas Transit to Turkey as EU Cries Foul».
Η απόφαση αυτή δεν έχει κανένα οικονομικό νόημα δήλωσε ο Maros Sefcovic, αντιπρόεδρος της ενεργειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προς τους δημοσιογράφους, μετά τις συναντήσεις του με Ρώσους αξιωματούχους και τους επικεφαλής της Gazprom, στη Μόσχα.

Όπως ανέφερε ο εκτελεστικός διευθυντής της Gazprom, Alexey Miller, η εταιρεία σχεδιάζει την διοχέτευση 63 δις κ.μ. φυσικού αερίου προς την Τουρκία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αντικαθιστώντας πλήρως τις ροές μέσω της Ουκρανίας. Σήμερα το 40% των εξαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και την Τουρκία πραγματοποιείται μέσω της Ουκρανίας.

Ο Maros Sefcovic δήλωσε κατάπληκτος από τα σχόλια του Alexey Miller, ενώ πρόσθεσε ότι η τουρκική οδός, χωρίς την Ουκρανία, δεν ταιριάζει με το σύστημα φυσικού αερίου της ΕΕ. Σημείωσε επίσης ότι η Gazprom σχεδιάζει την παροχή φυσικού αερίου στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα και από εκεί «εξαρτάται από την ΕΕ να αποφασίσει τι θέλει να κάνει» περαιτέρω με αυτό.

Ο Maros Sefcovic δήλωσε ότι επισκέφθηκε τη Μόσχα για να συζητήσει την προμήθεια φυσικού αερίου προς τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης μετά την ματαίωση του σχεδίου South Stream από τον Πρόεδρο Πούτιν, προσθέτοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή, ακόμη και εάν περιληφθεί η Τουρκία, δεν χρειάζεται τις ποσότητες φυσικού αερίου που σχεδιάζει να παράσχει η Μόσχα μέσω του νέου αγωγού.

Αντίθετα η Ουκρανία έχει νόημα, ως χώρα διαμετακόμισης, με δεδομένη την γεωγραφική της θέση στην Ευρώπη και τα «σαφώς καθορισμένα σημεία τροφοδότησης» μέσω των μακροπρόθεσμων συμβολαίων που έχει συνάψει η Gazprom με τους καταναλωτές της ΕΕ.

http://www.businessweek.com/news/2015-01-14/russia-to-shift-ukraine-gas-transit-to-turkey-as-eu-cries-foul/

Ο ΚΕΡΙ ΠΙΕΣΕ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΓΙΑ ΑΠΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, John Kerry, πήγε στη Βουλγαρία, με σκοπό τη συζήτηση θεμάτων ασφάλειας και την εξεύρεση τρόπων για την απεξάρτηση της χώρας από την ρωσική ενέργεια, αναφέρει ανταπόκριση της Nicole Gaouette από τη Σόφια στο BLOOMBERG με τίτλο «Kerry Pressing Bulgaria to End Its Dependence on Russian Energy».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αντάλλαξε επίσης πληροφορίες με τους Βούλγαρους αξιωματούχους σχετικά με τον Γάλλο υπήκοο, που θεωρείται ότι διατηρούσε δεσμούς με έναν εκ των τρομοκρατών που συμμετείχαν στις αιματηρές επιθέσεις στη Γαλλία, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέητ Ντηπάτμεντ ο οποίος ζήτησε τη διατήρηση της ανωνυμίας του.

Όπως επισημαίνουν αξιωματούχοι του Στέητ Ντηπάρτμεντ, ο John Kerry επισκέφθηκε τη Σόφια σε μια στιγμή, όπου η Βουλγαρία χρειάζεται ισχυρή στήριξη λόγω της οικονομικής στασιμότητας, ενώ εξαρτάται από τη Ρωσία για την κάλυψη του 85% των αναγκών της σε φυσικό αέριο, παλεύοντας παράλληλα για να ελέγξει τη διαφθορά.

Τα ενεργειακά προβλήματα της Βουλγαρίας επιδεινώθηκαν τον Δεκέμβριο, μετά την ανακοίνωση του Ρώσου Προέδρου, Βλαδιμίρ Πούτιν, για τη ματαίωση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος θα μετέφερε φυσικό αέριο στη Βουλγαρία, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, και από εκεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ εργάζονται εντατικά με τη Βουλγαρία για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων, δήλωσε ο αξιωματούχος του Στέητ Ντηπάρτμεντ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η διασύνδεση της Βουλγαρίας με έναν τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ελλάδας, όπως επίσης οι δυνατότητες πυρηνικής ενέργειας.

Ο John Kerry συζήτησε τη συμφωνία μεταξύ της αμερικανικής εταιρείας Westinghouse Electric Co. και της Βουλγαρίας για την κατασκευή πυρηνικής μονάδας στο Κοζλοντούι, όπως επίσης και θέματα που αφορούν στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, στην αποστολή στο Αφγανιστάν, τις προκλήσεις που θέτει η μετανάστευση και οι οποίες οδήγησαν στην απόφαση για επέκταση του φράχτη στα σύνορα με την Τουρκία, αλλά και την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας και τις οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία.

mignatiou.com
http://www.bloomberg.com/news/2015-01-15/kerry-pressing-bulgaria-to-end-its-dependence-on-russian-energy.html

1 σχόλιο:

  1. Ο ασήμαντος Maros Sefcovic, αντιπρόεδρος της ενεργειακής ένωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δείχνει να μην καταλαβαίνει μερικά πολύ απλά πράγματα.

    Πρώτον ότι μετά την απροκάλυπτη παρέμβαση των Γερμανών και των δορυφόρων της που κράτησαν υποδειγματικά φανάρι στην Αμερική για να καταλάβει δια της βίας την Ουκρανία, η Ρωσσία δεν βλέπει πλέον την ΕΕ με τον ίδιο τρόπο όπως πρίν το πραξικόπημα.

    Δεύτερον η μαστουρωμένη ηγεσία της ΕΕ, δηλαδή οι Γερμανοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι μπορούν δια της ισχύος και της παλαβωμάρας μιάς ξεπεσμένης γραφειοκρατίας θα κάνουν πολιτική και μάλιστα εκεί που δεν τους παίρνει.

    Αφού λοιπόν οι γραφειοκράτες φαγώθηκαν με γελοίες δικαιολογίες για πάνω από 6 χρόνια εναντίον του SOUTHSTREAM κατ΄ εντολήν των Αμερικανών φυσικά, όταν έφαγαν τις δύο επανωτές κεραμίδες με την ακύρωση αυτού που δεν θέλανε και την επιβολή του TURKEYSTREAM που επίσης δεν θέλουν αντί κατ΄ ελάχιστον να καταλάβουν τι συμβαίνει κάνουν τον ανήξερο και συνεχίζουν να κυνηγάνε τα φαντάσματα.

    Η ουσία είναι ότι οι αγωγοί μέσω Ουκρανίας για τροφοδοσία Ευρωπαικών κρατών καταργούνται μάλλον σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Η υποκατάσταση των ροών του φυσικού αερίου θα γίνει μέσα από ένα νέο αγωγό, ιδιοκτησίας της GAZPROM που ήδη έχει συνεταίρο την Τουρκία που φυσικά δεν ανήκει στην ΕΕ.

    Το λεγόμενο "σημείο" στα Ελληνοτουρκικά σύνορα σηκώνει πολύ συζήτηση γιατί ούτε το σημείο είναι γνωστό ούτε η βέλτιστη διαδρομή είναι ακόμη ορατή για την κατασκευή του νέου αγωγού που θα γίνει με έξοδα της ΕΕ.

    Σημειώστε ότι ενδέχεται να δούμε εκ μέρους των Ρώσσων και καμμία τρελή προθεσμία που "πρέπει" να κατασκευαστεί ο νέος αγωγός γιατί η ροή μέσω Ουκρανίας πρέπει να σταματήσει.

    Σε κάθε περίπτωση έχουμε μπροστά μας μία βαρύτατη αποτυχία της ΕΕ σε ένα καίριο ζήτημα όπως η ενεργειακή τροφοδοσία και ουδείς αισθάνεται την ηθική υποχρέωση να κάνει μία αυτοκριτική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.