7/1/15

Η νέα παράνομη Navtex περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα

Ξεκάθαρη η ευθύνη της Τουρκίας - Δεν επιστρέφει η Κύπρος στις διαπραγματεύσεις
Η νέα παραβίαση του διεθνούς δικαίου από πλευράς τουρκικής κυβέρνησης δεν αποτελεί παρά επιβεβαίωση των καταγγελιών του Προέδρου Αναστασιάδη και της Κυβέρνησης της ΚΔ για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και της ηγεσίας των τ/κ.
Παρά τις επίπονες προσπάθειες του Προέδρου και της ελληνοκυπριακής πλευράς, τη βούληση και επίδειξη εποικοδομητικού πνεύματος, την έντονη και συνεχή διπλωματική δράση της Κυβέρνησης για προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, η νέα τουρκική απόφαση για έκδοση Navtex περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα, ενώ καθιστά προφανές ακόμη και στους πιο δύσπιστους, ποιος φέρει την ευθύνη για τη σημερινή στασιμότητα, την αναστολή των συνομιλιών, καθώς και την συνεχή απειλή περαιτέρω αστάθειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η χθεσινή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η σαφέστατη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, έστω και για τα αυτονόητα, κατέδειξε για άλλη μια φορά ποιοι φέρουν την ευθύνη για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο και την μη λύση του κυπριακού.

Η επανάληψη από πλευράς Τουρκίας μίας άκρως προκλητικής ενέργειας θα πρέπει να προβληματίσει έντονα τη διεθνή κοινότητα και όλους αυτούς που δηλώνουν συνεχώς ενδιαφέρον για έξοδο από τη σημερινή στασιμότητα οδηγώντας τους σε πολύ συγκεκριμένες ενέργειες προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Τόσο η διεθνής κοινότητα συλλογικά, τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και συγκεκριμένα κράτη με ειδικές σχέσεις και ρόλο οφείλουν να αναγνωρίσουν την αιτία του προβλήματος, τις πραγματικές δηλαδή προθέσεις της Άγκυρας, αποδίδοντας ευθύνες και στρέφοντας τις προσπάθειες τους εκεί που πρέπει. Θα πρέπει να γίνει από όλους αντιληπτό ότι το καθεστώς συνεχών απειλών και αλαζονικών συμπεριφορών από την κατοχική δύναμη αποστερεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση τα όποια περιθώρια ελιγμών και ευελιξίας διότι αυτό που προέχει είναι η προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας για το συμφέρον του συνόλου του λαού της.

Μετά τα πιο πάνω, γίνεται σαφές και ξεκάθαρο ότι πως η απόφαση για αναστολή συμμετοχής της ελληνοκυπριακής πλευράς στις συνομιλίες παραμένει αμετάβλητη.
livenews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.