28/1/15

Stratfor: Η Ελλάδα, η ΕΕ και η λίστα των κακών επιλογών


Μετά τη νίκη ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές, η ευρωζώνη έρχεται αντιμέτωπη με την πρώτη αντιμνημονιακή κυβέρνηση. Τα αντικρουόμενα συμφέροντα, οι επιλογές και οι επιπτώσεις.
Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχθηκε πρόσφατα πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν αρέσουν τα νέα πρόσωπα». Η ομολογία αυτή δείχνει την έκταση στην οποία το ευρωπαϊκό κατεστημένο αγωνίζεται να διαχειριστεί την άνοδο νέων πολιτικών παικτών που προτείνουν σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης των ευρωπαϊκών πολιτικών.
Είτε αρέσει στους Ευρωπαίους πολιτικούς είτε όχι, η πρόσφατη εκλογική νίκη του αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα τους αναγκάσει να έρθουν αντιμέτωποι με την πρώτη αντιμνημονιακή κυβέρνηση της ευρωζώνης. Το σημαντικότερο, θα αναγκάσει την ευρωπαϊκή ηγεσία να επιλέξει από έναν περιορισμένο αριθμό επιλογών – που όλες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε συνέπειες που δεν θέλει κανείς.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί κύματα στην Ισπανία, όπου το κόμμα Podemos πραγματοποιεί την προεκλογική του εκστρατεία με την υπόσχεση να αναδιαπραγματευτεί το ισπανικό χρέος. Οι Ισπανοί πολιτικοί φοβούνται μήπως μια επιτυχημένη κυβέρνηση στην Ελλάδα ενισχύσει τη δημοφιλία του Podemos και βάλει τέλος στο παραδοσιακό δικομματικό σύστημα της Ισπανίας.
Η Μαδρίτη θα διενεργήσει γενικές εκλογές στα τέλη του 2015, αντιμετωπίζοντας την προοπτική η κοινή στήριξη προς τα κατεστημένα κόμματα να υποχωρήσει κάτω από το 50% για πρώτη φορά από τότε που αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη χώρα, στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το ίδιο συνέβη και στην Ελλάδα το 2012, που ήταν και η τελευταία φορά όπου τα παραδοσιακά κόμματα πέτυχαν στις εκλογές.
Αν και η ισπανική κυβέρνηση ανησυχεί για τα πολιτικά γεγονότα του τελευταίο τριμήνου του έτους, οι κυβερνήσεις της βόρειας Ευρώπης έχουν πιο άμεσες ανησυχίες. Ιδιαίτερα ευαίσθητη είναι η περίπτωση της Γερμανίας: το Βερολίνο ακόμα προσπαθεί να χωνέψει το πικρό χάπι που λέγεται ποσοτική χαλάρωση, το μέτρο που ενέκρινε η ΕΚΤ στις 22 Ιανουαρίου παρά τις προειδοποιήσεις της Bundesbank και του γερμανικού κατεστημένου.
Για περισσότερα Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.