23/2/15

Επεκτείνει τις επενδύσεις στην Αίγυπτο η ΕΝΙ

Ενθαρρυντικά μηνύματα στη Λευκωσία, στέλνει η νέα συμφωνία της Κυβέρνησης της Αιγύπτου με την ιταλική εταιρεία ΕΝΙ, για άμεση επέκταση των ενεργειακών επενδύσεων στη γείτονα χώρα.
Λουκάς Φέσιας
Αισιοδοξία για περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα αξιοποίησης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκαλεί η νέα συμφωνία μεταξύ της αιγυπτιακής κυβέρνησης και του ιταλικού πετρελαϊκού ομίλου ΕΝΙ, για επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στη γείτονα χώρα.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΝΙ Claudio Descalzi συναντήθηκαν χθες στο Κάιρο και ανακοίνωσαν αύξηση των επενδύσεων του ιταλικού ομίλου στον κλάδο της ενέργειας, ενώ συζήτησαν και το ενδεχόμενο παροχής διευκολύνσεων, μέσω τροποποίησης των σχετικών νομοθεσιών.

«Χαιρετίζουμε αυτό το βήμα της ιταλικής εταιρείας, αφού η αιγυπτιακή αγορά αντιμετωπίζει συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες σε ενέργεια, εξαιτίας και των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που προγραμματίζονται στο άμεσο μέλλον», ανέφερε ο  πρόεδρος της Αιγύπτου.

«Η εταιρεία προγραμματίζει επέκταση των επενδύσεων στην Αίγυπτο, το αμέσως επόμενο διάστημα. Η απόφαση λήφθηκε, καθώς η εταιρεία αναγνωρίζει τις μεγάλες προοπτικές που υπάρχουν στην αιγυπτιακή αγορά» , είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ENI.

Θετικό αντίκτυπο στις προσπάθειες της κυβέρνησης για πώληση ποσοτήτων του κυπριακού φυσικού αερίου στην Αίγυπτο, διαβλέπει στη νέα συμφωνία το μέλος του Συμβουλίου Ενεργειακής Πολιτικής Γιώργος Μπούστρας.

Και εξήγησε στον ΑΝΤ1 ότι οι Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες της Κύπρου και της Αιγύπτου, τέμνονται από τεμάχια που παραχωρήθηκαν στον όμιλο ΕΝΙ. «Υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις, είναι πολύ ενθαρρυντικό για εμάς γιατί η ΕΝΙ δραστηριοποιείται και στις δύο χώρες. Κατά δεύτερο, είναι ενθαρρυντικό για εμάς λόγω των σχεδίων της ΝΟΜΠΛ για εκμετάλλευση του Αφροδίτη μέσω αγωγού στην Αίγυπτο, οπόταν γεωπολιτικά ενισχύεται και αυτή η γραμμή της σύμπλευσης Κύπρου και Αιγύπτου» .

Ο κύριος Μπούστρας επισήμανε ότι οι εξελίξεις ενδυναμώνουν επίσης τους όρους της συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου, για συνεργασία στον τομέα των υδρογονανθράκων.

Νωρίτερα

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι, συναντήθηκε χθες με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Claudio Descalzi στον οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επιτυχημένες δραστηριότητες της ENI στην αιγυπτιακή αγορά, της οποίας η παραγωγή στη χώρα, αντιπροσωπεύει το 28% του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Ο CEO της ΕΝΙ, αφού εξήρε με τη σειρά του τις άριστες σχέσεις Ιταλίας και Αιγύπτου, ανακοίνωσε πως η εταιρεία του, σχεδιάζει την επέκταση των επενδύσεων στην Αίγυπτο το επόμενο διάστημα. Όπως τόνισε αυτό θα γίνει, αφού η ΕΝΙ θεωρεί πως υπάρχουν ευκαιρίες με προοπτική στην αιγυπτιακή αγορά.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, χαιρέτησε τα επόμενα βήματα της ΕΝΙ, ενώ αναφέρθηκε και στις αυξανόμενες ανάγκες της Αιγύπτου σε ενέργεια, λόγω των έργων που προγραμματίζονται την προσεχή περίοδο. Τόνισε παράλληλα, πως η κυβέρνησή του καταβάλλει προσπάθειες για βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, περιλαμβανομένης και μιας ολοκληρωμένης και ευέλικτης νομοθεσίας για τις επενδύσεις, η οποία θα ανακοινωθεί τον επόμενο μήνα σε οικονομικό συνέδριο στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

ANT1 Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.