19/2/15

Fitch: Γιατί βλέπει παρατεταμένη οικονομική ζημιά ακόμα και με συμφωνία

Η συνεχιζόμενη ακροσφαλής διπλωματία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των επίσημων πιστωτών της έχουν αυξήσει τους κινδύνους για το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας, προειδοποιεί η Fitch. Όπως σημειώνει ο αντίκτυπος στα οικονομικά του Κράτους παραμένει ασαφής αλλά η αβεβαιότητα που προκαλείται ενισχύει την οικονομική ζημιά που προκαλείται απ' την υποχώρηση της εμπιστοσύνης.
Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα ζητήσει παράταση της επίσημης χρηματοδότησης. Όμως παραμένει αβέβαιο εάν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στους όρους με τους Ευρωπαίους πιστωτές καθώς το τελευταίο Eurogroup είχε ολοκληρωθεί χωρίς συμφωνία.
Το βασικό μας σενάριο παραμένει ότι τα κίνητρα στο να φθάσουν οι δύο πλευρές σε μία συμφωνία είναι ιδιαίτερα ισχυρά, αλλά οι κίνδυνοι για ένα λάθος στην πολιτική που ακολουθείται και απ' τις δύο πλευρές έχει αυξηθεί.

Σύμφωνα με την Fitch η ελληνική πλευρά είναι εκείνη που τελικά θα κάνει πίσω και θα σπεύσει σε συμβιβασμό. Οι επίσημοι πιστωτές θα αντισταθούν να δημιουργήσουν ένα προηγούμενο αναφορικά με το πρόγραμμα στο οποίο μπήκαν και άλλες χώρες για να λάβουν χρηματοδοτική υποστήριξη και για το οποίο υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις.

Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης "όσο περισσότερο χρόνο χρειαστεί γι αυτή τη συμφωνία, τόσος ο μεγαλύτερος κίνδυνος καθυστέρησης χορήγησης των κεφαλαίων στην Ελλάδα (7,2 δισ ευρώ θα μπορέσουν να είναι διαθέσιμα στην περίπτωση επιτυχούς ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος)".

"Η ζημιά για την εμπιστοσύνη των επενδυτών, των καταναλωτών και των καταθετών αυξάνουν τους κινδύνους για την ανάπτυξη και την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας που μόλις έχει ξεκινήσει", προειδοποιεί η Fitch. Μάλιστα τονίζει πως "ακόμα και εάν επιτευχθεί μία συμφωνία τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να επιδιορθωθεί η ζημιά". Κάτι που υπενθυμίζει το 2012, όταν τότε το 30% των καταθέσεων έφυγαν απ' τις ελληνικές τράεπζες μέσα σε δύο μήνες, το Μάιο και τον Ιούνιο, και οι οποίες δεν επέστρεψαν στο β' εξάμηνο, παρά το γεγονός ότι είχε περιοριστεί ο φόβος για έξοδο της Ελλάδας απ' την Ευρωζώνη". Επίσης η Fitch υπενθυμίζει ότι ο ιδιωτικός τομέας είχε βιώσει μία μακρά περίοδο περιορισμένης ή ιδιαίτερα ακριβής πρόσβασης στη χρηματοδότηση απ' τις αγορές.

Ο οίκος αξιολόγησης προαναγγέλει μάλιστα νέα υποβάθμιση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ για το 2015 προκειμένου να αντικατοπτριστεί το ρίσκο επιστροφής της Ελλάδας στην ύφεση. Τον Ιανουάριο είχε υποβαθμίσει την εκτίμηση του στο 1,5%.

Η Fitch σημειώνει πως στις 10 Φεβρουαρίου είχε θέσει τις ελληνικές τράπεζες σε καθεστώς αρνητικής αναθεώρησης της πιστοληπτικής τους αξιολόγησης (Rating Watch Negative) λόγω του ζητήματος της άντλησης χρηματοδότησης και του ρίσκου της ρευστότητας. Μία κίνηση που αντανακλά την εκτίμηση ότι οι δύσκολες διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε περισσότερες εκροές καταθέσεων που μπορούν να πυροδοτήσουν πολιτικές ελέγχου στη διακίνηση Κεφαλαίων, ιδίως εάν η πρόσβαση στην έκτακτη χρηματοδότηση της ΕΚΤ περιοριστεί.

Ήδη η ΕΚΤ έχει σηματοδοτήσει ότι μπορεί να λάβει μία πιο πιεστική προσέγγιση σταματώντας να αποδέχεται ως εχέγγυα τα ελληνικά ομόλογα για την παροχή ρευστότητας. Και η έκτακτη χρηματοδότηση μέσω του ELA αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα (κάθε δύο εβδομάδες).

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης μία συμφωνία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία διευθέτηση των υποχρεώσεων της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα (OSI). Το κούρεμα στην ονομαστική αξία τους φαντάζει απίθανο.

Η υφιστάμενη αξιολόγηση της Fitch εμπεριέχει την πιθανότητα μίας στάσης πληρωμής στους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα. Στην περίπτωση ενός OSI, η αξιολόγηση δεν θα επηρεαστεί όπως είχε γίνει κατά την αναδιάρθρωση του χρέους που κρατούσαν ιδιώτες πιστωτές το 2012, σημειώνει ο οίκος και υπενθυμίζει ότι το Μάρτιο του 2012 είχε υποβαθμίσει την αξιολόγηση σε "RD" (Restricted Default) καθώς η ανταλλαγή κρατικών ομολόγων συνιστούσε στάση πληρωμών με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει.

Η Fitch θεωρεί ότι η πιθανότητα νέου PSI το 2015 είναι λιγότερο πιθανό καθώς μόνο το 20% του ελληνικού χρέους πλέον βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών, και ως εκ τούτου οι ωφέλειες θα ήταν περιορισμένες. Ο αντίκτυπος ενός OSI στην αξιολόγηση της Ελλάδας θα εξαρτηθεί περισσότερο απ' το συνολικό αντίκτυπο που θα έχει η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, που μπορεί να είναι θετικός αν και πιθανόν περιορισμένος.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.