3/2/15

Think tank Bruegel: Γιατί η Ελλάδα πρέπει να συμφωνήσει άμεσα με τους πιστωτές της

Σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι έχει εβδομάδες ή ίσως και μήνες για να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές της. Η βασική ιδέα του νέου ελληνικού υπουργού Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, ακόμα και αν λήξει η επέκταση του προγράμματος, στις 28 Φεβρουαρίου, και πως η ΕΚΤ θα συνεχίζει να στηρίζει το αδύναμο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το το think tank Bruegel, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους πιστωτές της, αν θέλει να μείνει στη ζώνη του ευρώ. Οι λόγοι όπως εξηγεί είναι απλοί:

Αρχικά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έχει δηλώσει ότι η χώρα του είναι αφερέγγυα. Όταν ένας υπουργός Οικονομικών δηλώνει την αφερεγγυότητα της χώρας του, τότε η ποιότητα του συνόλου του χρέους που έχει εκδοθεί θα πρέπει να πέσει κάτω από τα όρια του ELA. Αν και η ΕΚΤ δεν θα προβεί σε μια τέτοια πράξη άμεσα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα συνεχίσει να δανείζει στη χώρα για μεγάλο διάστημα ακόμα.

Επιπλέον, ο ενιαίος εποπτικός μηχανισμός της ΕΚΤ (SSM), θα πρέπει τώρα να εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τη φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών. Οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν σημαντικά ποσά δημόσιου χρέους. Ως επόπτης, θα πρέπει να υποβάλλει δύσκολες ερωτήσεις για να μάθετε αν οι τράπεζες θα αντέξουν σε περίπτωση που η κυβέρνηση επιλέξει να οδηγήσει τη χώρα στην χρεοκοπία.

Τέλος, ο SSM θα πρέπει επίσης να απαγορεύσει στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν οποιοδήποτε έγγραφο που εκδίδεται από την αφερέγγυα ελληνική κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι η έμμεση κρατική χρηματοδότηση με την έκδοση βραχυπρόθεσμων έντοκων γραμματίων και τις συμφωνίες επαναγοράς τους στην ΕΚΤ ή στον ELA θα καταστεί αδύνατη.

Όπως επισημαίνει το think tank Bruegel οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τις δυνατότητες της Ελλάδας να εκπληρώσει τα όσα δηλώνει η νέα κυβέρνηση, ενώ παράλληλα δοκιμάζει τα όρια των δυνατοτήτων χρηματοδότησης της ΕΚΤ.

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/ellada/item/219138-bruegel-giati-i-ellada-prepei-na-simfonisei-amesa-me-tous-pistotes-tis

1 σχόλιο:

  1. Από που ξεφύτρωσε αυτή η think κατσαρόλα Bruegel ;

    Η κυβέρνηση δεν δήλωσε αφερέγγυη, απλώς δήλωσε ότι το χρέος όπως μας το φόρτωσαν οι Γερμανοί και σε συνδιασμό με την διάλυση της οικονομίας, δεν είναι δυνατόν να ξεπληρωθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.