16/4/15

"Δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ αυτό που μας αναγκάζετε να ζούμε."


Στις 26 Σεπτεμβρίου 1989, την ίδια μέρα της δολοφονίας του Παύλου Μπακογιάννη, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκανε την εξής τοποθέτηση: "Πρέπει, όμως, αυτή την ώρα της μεγάλης δοκιμασίας να σταθούμε όλοι μας όρθιοι. Να προστατεύσουμε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της. Σε ό,τι με αφορά, εγώ μια ευχή έχω να εκφράσω: Να 'ναι το αίμα του Παύλου Μπακογιάννη το τελευταίο αίμα που χύνεται άδικα σ' αυτό τον τόπο." Παρόντες στα έδρανα ο Λεωνίδας Κύρκος και ο Χαρίλαος Φλωράκης, δυο από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες της Αριστεράς και πρωταγωνιστές του Εμφυλίου, χειροκροτούν τον τότε Πρωθυπουργό μαζί με τους βουλευτές τους.

27 χρόνια μετά, στα ίδια έδρανα, ένα τσόκαρο που παριστάνει την αγωνίστρια αναφωνεί ότι "έχουν και άλλοι πατέρα εκτός από τον Μπακογιάννη" - και οι σύντροφοί της επιδοκιμάζουν. Στο εν λόγω τσόκαρο δεν αξίζει ούτε ροχάλα στη μούρη, αφενός γιατί (δυστυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις) είναι δυσχερής ο περαιτέρω διαχωρισμός των πραγματικών ανθρώπων από τα ανθρωπόμορφα δίποδα· αφετέρου (αλλά πρωτίστως) γιατί δεν αξίζει τέτοια μοίρα ούτε στο σάλιο μας. Μόνο ντροπή και αποτροπιασμός αξίζει, τόσο σε αυτά τα καρακόλια της δήθεν επανάστασης, όσο και στους συμπολίτες (sic) μας που τους έβαλαν στον Ναό της Δημοκρατίας μας. Δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ αυτό που μας αναγκάζετε να ζούμε.
Α.Μ.


Από το facebook

Ένα μήνυμα από τον γιο του Νίκου Τεμπονέρα


Ο Διονύσης Τεμπονέρας μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και γιος του δολοφονημένου από τη Δεξιά αγωνιστή καθηγητή, Νίκου Τεμπονέρα, έστειλε ένα μήνυμα προς τη Δεξιά μέσω facebook: 
«Ας μιλήσουμε για τη Δεξιά λοιπόν. Αυτή που όχι μόνο μιλά με τους δολοφόνους αλλά για αυτή που τους ενίσχυσε και υλικά και ηθικά και πολιτικά. Να θυμίσουμε στους ευερέθιστους γόνους της δεξιάς ότι ο δολοφόνος του καθηγητή Ν. Τεμπονέρα, ο Γιάννης Καλαμπόκας, δικάστηκε στο Βόλο έχοντας ως συνηγόρους υπεράσπισής του τρία κορυφαία ονόματα του τότε νομικού κόσμου, όλους προερχόμενους πολιτικά από το χώρο του κόμματος της Ν.Δ. και συγκεκριμένα τους Απόστολο Ανδρεουλάκο, Κώστα Κωνσταντινίδη (καθηγητής Ποινικού Δικαίου, γνωστός από τη δίκη για το Σκάνδαλο Κοσκωτά όπου συμμετείχε σαν δημόσιος κατήγορος) και Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλο (πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ) καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά (απόφαση 22-24/93 ΜΟΔ Βόλου), ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες (απόφαση 59/94 ΜΟΕ Λάρισας). Αποφυλακίστηκε 7 χρόνια μετά την φυλάκισή του. Σήμερα εργάζεται ως προϊστάμενος της Εθνικής τράπεζας σε παράρτημα του Βόλου.
Δικό τους το αίμα, δική τους και η ενοχή! Θα είναι ΠΑΝΤΑ εκεί να θυμίζει στους φασίστες ότι η Αριστερά απολογείται μόνο στον εργαζόμενο λαό και σε κανέναν άλλο!»

3 σχόλια:

  1. Τα πράγματα όπως τα έζησα τότε, όντας μέλος της ΚΝΕ, έχουν ως εξής:
    Λίγο πριν την δολοφονία Τεμπονέρα μία ομάδα σκληροπυρηικών στελεχών του ΚΚΕ υπό τον Μιχ. Βασιλάκη, έρχεται σε σύγκρουση με την επίσημη γραμμή, γιατί θεωρούσε ότι το επίσημο ΚΚΕ κρατούσε υποχωρητική οπορτουνιστική στάση (!), απέναντι στην αστική δημοκρατία και τελικά δημιουργείται νέος ακροαριστερός φορέας (ΕΑΜ). Σε αυτήν την πολιτική κίνηση εντάχτηκε και ο Τεμπονέρας.
    Στο όνομα της εκκολαπτόμενης επανάστασης έκαναν διάφορες ακρότητες, όπως την κατάληψη επί μήνες του εργοστασίου της ΜΙΣΚΟ (τελικά έκλεισε το εργοστάσιο και έμειναν οι εργαζόμενοι χωρίς δουλειά) και καταλήψεις δημοσίων κτιρίων, όπως τα σχολεία (επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη). Ο καθηγητής Τεμπονέρας λοιπόν ήταν καταληψίας Ελληνικού Δημόσιου σχολείου(!), χωρίς να έχει καμία νομιμοποίηση προς τούτο.
    Από την άλλη πλευρά, η ΟΝΝΕΔ έστειλε στελέχη της, να ανακαταλάβουν τα σχολεία (!)
    Στην σύγκρουση που ακολούθησε ένας ΟΝΝΕΔΙΤΗΣ (πιθανότατα όχι ο Καλαμπόκας, αλλά ένας από αυτούς που ήταν μαζί του), δολοφόνησε με σίδερο τον άτυχο Τεμπονέρα.
    Αξιολογώντας τώρα τα γεγονότα της εποχής εκείνης, κρίνω ότι ήταν απαράδεκτη και φασιστική, η ενέργεια των ΟΝΝΕΔΙΤΩΝ, να ανακαταλάβουν το σχολείο διά της βίας. Όμως ήταν εξίσου φασιστική η ενέργεια του Τεμπονέρα και του κάθε Τεμπονέρα, να καταλαμβάνει Δημόσιο κτίριο που ανήκει στον Ελληνικό λαό.
    Και σωστά ο Καλαμπόκας πλήρωσε για την συμμετοχή του στην δολοφονία Τεμπονέρα. Αυτοί που καταλαμβάνουν δημόσια κτίρια, αυτοί που δολοφόνησαν τους υπαλλήλους στην MARFIN, αυτοί που σκότωσαν εν ψυχρώ τα μέλη της ΧΑ, πότε θα πληρώσουν για τις απαράδεκτες πράξεις τους;
    Επίσης είναι εντελώς αντιδημοκρατική η άποψη του γιου Τεμπονέρα (στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ), ότι η αριστερά απολογείται μόνο στον "εργαζόμενο λαό". Πως ορίζεται ο "εργαζόμενος λαός";
    Δηλαδή η αριστερά δεν πρέπει να λογοδοτεί απέναντι στην Δικαιοσύνη και σε όλον τον Ελληνικό λαό;
    Η Αριστερά είναι υπεράνω του Δημοκρατικού πολιτεύματος;
    Τέλος είναι έγκλημα να αποενοχοποιούνται και να ηρωοποιούνται τα δειλά φασιστοειδή της 17Ν, επειδή κάποιοι ανεγκέφαλοι σκότωσαν στον Τεμπονέρα. Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το τσόκαρο που λες, μας είπε πως οι επίσημοι προσκεκλημενοι απ' τη βουλή, μέλη οικογενειών θυμάτων τηε τρομοκρατίας, "...έκαναν διαδήλωση στο περισρύλιο της βουλής". Και καλά αυτή. Οι Βενιζέλος με τον Σαμαρά που τη ψήφισαν; Δεν ήξεραν το ποιόν της; Δεν είχαν δείγματα της συμπεριφοράς της; Αν το δούμε όμως κι απ' την άλλη μεριά, καλό κάνει στους πολέμιους του Συριζα και προβλέπω πως πολύ σύντομα θα παρασύρει την κυβέρνηση στη πτώση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.