7/4/15

Stratfor: Το νέο σχέδιο επίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ


Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα μνημόνια στοχεύει να κρατήσει ενωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Η στρατηγική της ΝΔ, η «προτίμηση» των δανειστών σε κυβέρνηση τεχνοκρατών και το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει πολιτικές μάχες τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο εξωτερικό. Την ώρα που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Ευρώπης, η ελληνική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την εσωτερική δυσαρέσκεια, προσπαθώντας ταυτόχρονα να αποδυναμώσει την αντιπολίτευση. Η πρόταση για σύσταση κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις ευθύνες για τα ελληνικά μνημόνια, είναι μέρος της προσπάθειας του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να διατηρήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο. Έχει επίσης το πλεονέκτημα ότι βάζει στο στόχαστρο επιφανή πρόσωπα της αντιπολίτευσης. Η στρατηγική αυτή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας προεκλογικής εκστρατείας για χρεοκοπία της Ελλάδας, ενέχει όμως σοβαρούς κινδύνους.
Στις 30 Μαρτίου η Βουλή ανακοίνωσε τα σχέδια για τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης της χώρας από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Η επιτροπή επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις συνθήκες που οδήγησαν την Αθήνα στο να ζητήσει δύο πακέτα διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο


Ένα σημαντικό σχέδιο


Η απόφαση αυτή έχει σημασία για πολλούς λόγους: Πρώτον, η δημιουργία μιας τέτοιας Επιτροπής αποτελούσε προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε μια περίοδο που οι πιστωτές της Ελλάδας προσπαθούν να πείσουν το αριστερό κόμμα να μην τηρήσει πολλές από τις προεκλογικές του προτάσεις, ο Τσίπρας πιθανότατα θεωρεί την Επιτροπή μια σχετικά χαμηλού κόστους στρατηγική ώστε να κατευνάσει την εσωκομματική δυσαρέσκεια.

Για  περισσότερα Euro2Day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.