11/6/15

Η πρόεδρος της Αργεντινής χαρακτήρισε “σχεδόν αγενή” τον Βρετανό πρωθυπουργό

Η πρόεδρος της Αργεντινής χαρακτήρισε “σχεδόν αγενή” τον Βρετανό πρωθυπουργό
The President of Argentina Cristina Fernandez de Kirchner (C) looks on during her visit at the Argentina Pavilion for the Expo Milano 2015, in Milan, Italy, 09 June 2015. The exhibition runs from 01 May to 31 October. EPA/STEFANO PORTA
Αναζωπυρώθηκε χθες Τετάρτη η ένταση στις σχέσεις Αργεντινής-Βρετανίας με αφορμή και πάλι τα νησιά Φόκλαντ με την πρόεδρο της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες να χαρακτηρίζει τον βρετανό πρωθυπουργό “σχεδόν αγενή” αναφερόμενη στα σχόλια που έκανε ο Ντέιβιντ Κάμερον σε αξιωματούχο της κυβέρνησής της σχετικά με το διαφιλονικούμενο αρχιπέλαγος.

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Κοινότητα των Κρατών της Λατινικής Αμερικής (CELAC) στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής ‘Εκτορ Τίμερμαν είχε έναν έντονο διάλογο με τον Κάμερον σχετικά με την εθνική κυριαρχία των νησιών.

Οι δύο χώρες ενεπλάκησαν σε μικρής διάρκειας πόλεμο για τα εν λόγω νησιά το 1982 από τον οποίο νικήτρια βγήκε η Βρετανία.

Στη συνάντηση που είχαν οι δύο πολιτικοί, ο Τίμερμαν κατήγγειλε τη Βρετανία ότι είναι προσκολλημένη σε μία “αποικιοκρατική” πολιτική, ενώ ο Κάμερον χαρακτήρισε τις δηλώσεις Τίμερμαν “απειλητικές”, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Αργεντινής Telam.

“Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν οργισμένη, σχεδόν αγενής”, δήλωσε η Φερνάντες στη διάρκεια δημόσιας ομιλίας της.

Τον Απρίλιο, η Αργεντινή ξεκίνησε τις νομικές διαδικασίες σε δικαστήριο της χώρας εναντίον πέντε εταιρειών–εκ των οποίων οι τρεις είναι βρετανικές–που πραγματοποιούν γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα ανοιχτά των νήσων Φόκλαντ, μία κίνηση την οποία η Βρετανία καταδίκασε ως εκφοβισμό.

Η Βρετανία διοικεί ως υπερπόντια κτήση τα νησιά, τα οποία στην Αργεντινή είναι γνωστά ως Μαλβίνες. Ο πληθυσμός του αρχιπελάγους αυτού ανέρχεται σε περίπου 3.000 κατοίκους, οι οποίοι σε δημοψήφισμα του 2013 ψήφισαν υπέρ της παραμονής τους υπό βρετανική κυριαρχία.

πηγή  ΜΜ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS

5 σχόλια:

  1. Οι 3.000 κατοικοι των νησιων ψηφισαν υπερ της βρετανιας επειδη 2.500 απο αυτους εισαχθηκαν απο τη βρετανια οπως εκαναν οι τουρκοι στην κατεχομενη Κυπρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σύμπλεγμα των νησιών αυτών ανακάλυψε ο Βρετανός καπετάνιος John Strong το 1690.Το 1764 δημιουργήθηκε το port Louis από έναν Γάλλο καπετάνιο Louis Antoine de Bougainville και το 1766 το Port Egmont από τον Βρετανό καπετάνιο John MacBride.Το 1766 η Γαλλία που θεωρούσε τα νησιά κτήσεις της, αν και αγνοούσε την ύπαρξη του Port Egmont , τα παρέδωσε στην Ισπανία η οποία ανακάλυψε ότι υπήρχαν Βρετανοί στα νησιά και κατέλαβε το Port Egmont το 1770.Το 1771 έδωσε πίσω το Port Egmont στην Βρετανία και έτσι αποφεύχθηκε ο πόλεμος.Έχει και συνέχεια η ιστορία προφανώς στην οποία εμπλέκονται και οι ΗΠΑ στα επόμενα χρόνια αλλά βαριέμαι να γράφω περισσότερα.

      Το θέμα είναι ότι οι Βρετανοί ήταν εκεί πριν τους Ισπανούς και προφανώς ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΙΚΟΙ ΚΑΘΟΤΙ ΠΡΙΝ ΗΤΑΝ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟ!!!!

      Οπότε σας παρακαλώ μην αναγάγετε την τραγική για τους Έλληνες περίπτωση της Κύπρου με την τελείως άσχετη περίπτωση των Falklands.Με την δική σας λογική επειδή τα Falklands είναι μακρυά από την Βρετανία, αυτή πρέπει να τα εγκαταλείψει...Δηλαδή επειδή η Κύπρος είναι μακρυά από την Ελλάδα, η Ελλάδα πρέπει να την εγκαταλείψει...Την τελευταία φορά που εκφράστηκαν τέτοιες απόψεις, είχαμε την εισβολή του Αττίλα το '74...

      Διαγραφή
  2. Aυτη ειναι η αντιληψη των βρετανων. Ειναι ομως καιρος να ξεκουμπιστουν οι βρετανοι απο τις islas Malvinas, τη Κυπρο και το Γιβραλταρ.
    Να επιστρεψουν επισης τα κλεμμενα μαρμαρα της Ελλαδας και τα διαμαντια της Ινδιας.
    Δεν εισαστε πλεον κυριαρχοι του κοσμου απλως κλεφτες. Εαν βαριεσαι η οχι ειναι δικο σου προβλημα δεν ενδιαφερει κανεναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτή δεν είναι η αντίληψη των Βρετανών αλλά η ιστορική αλήθεια.Απλά επειδή τα νησιά βρίσκονται πιο κοντά στην Αργεντινή, αυτή θεωρεί ότι πρέπει να είναι ο επικυρίαρχος τους.Ότι δηλαδή ακριβώς θεωρεί και η Τουρκία για την Κύπρο...

      Για τα άλλα άσχετα περί Γιβραλτάρ και των κομματιών της ζωοφόρου και άλλων σημείων του Παρθενώνα (και όχι απλά μάρμαρα, έτσι τα βλέπουν μόνο οι βάρβαροι) κλπ δεν χρειάζεται να τοποθετηθώ καν...Είναι γνωστό ότι οι Βρετανοί ήταν κλέφτες σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη αλλά είναι άσχετο με την συγκεκριμένη περίπτωση, απλά εσύ δεν μπορείς να το αντιληφθείς.

      Οπότε κόψε το μάγκικο ύφος αφενός γιατί ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ την ιστορία της περιοχής, αφετέρου είσαι αρκετά αφελής και υιοθετείς ουσιαστικά την ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ με τις βλακείες που γράφεις...

      Διαγραφή
  3. Οι Νησοι Μαλβινες βρισκονται στην αλλη ακρη του κοσμου. Η Κυπρος ειναι κοντα .
    Τα τουρκικα συνορα με την Κυπρο καθως και ολες οι παραλιες και οχι μονον ειναι Ελληνικες περιοχες υπο κατοχην . Οταν αυτες οι περιοχες ελευθερωθουν η Κυπρος θα ειναι μακρυα απο το συνοθυλευμα που λεγεται τουρκια. Δεν ειναι το ιδιο.
    Εχουμε διαφορετικη γνωμη . Εχεις μεγαλο στομα και μεγαλη κολοτρυπιδα για αυτο εχει γονατισει η Ελλαδα απο ανθρωπους που τα ξερουν ολα και κανουν τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.