12/6/15

Περί συντάξεων

Η οργίλη απάντηση του υπουργού εργασίας (βλ. ρεπορτάζ TVXS) στη γνωστή δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ ("ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι περίπου το μισό από εκείνο της Γερμανίας, η μέση ελληνική σύνταξη είναι σχεδόν όση η γερμανική, ενώ ο μέσος Ελληνας βγαίνει στη σύνταξη έξι χρόνια νωρίτερα") βασίζεται σε μια παραδοσιακή ταχυδακτυλουργία.
Όντως η μέση σύνταξη γήρατος είναι 742 ευρώ το μήνα. Μόνο που το 51,6% των συνταξιούχων παίρνει 2 ή περισσότερες (έως 10) συντάξεις ταυτόχρονα - π.χ. κύρια και επικουρική. Αυτά δείχνουν τα επίσημα στοιχεία (Πίνακας 5, Έκθεση "'Ηλιος"). 
Εάν λοιπόν αθροιστούν τα εισοδήματα από όλες τις συντάξεις, το μέσο εισόδημα ανά συνταξιούχο γήρατος είναι 1.080 ευρώ το μήνα (Πίνακας 2). 
Όχι πολύ κάτω από τα γερμανικά επίπεδα.
Πολύ χρήσιμη η Έκθεση "Ήλιος". Ας ελπίσουμε ότι οι φήμες για κατάργησή της θα αποδειχθούν, απλώς, φήμες.

Manos Matsaganis



Γερμανοί, αυτές είναι οι συντάξεις των «τεμπέληδων Ελλήνων»

Η Αλήθεια

Την κάθετη αντίθεση της κυβέρνησης να συζητήσει με τους «θεσμούς» για νέες μειώσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης, με επιστολή του προς την πρεσβεία της Ελλάδας στο Βερολίνο,
παρουσιάζοντας στοιχεία την ώρα που στο γερμανικό κοινοβούλιο διεξάγεται σχετική συζήτηση. Είχαν προηγηθεί τοποθετήσεις Ευρωπαίων και Γερμανών αξιωματούχων, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ότι το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα παραμένει υψηλό.
Στην επιστολή του ο Δ. Στρατούλης παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για το ύψος της ισχύουσας μέσης σύνταξης στην Ελλάδα, τα οποία αποτυπώνουν με σαφήνεια την εικόνα των συνταξιοδοτικών παροχών της χώρας. Από τα στοιχεία προκύπτει , ότι η μέση κύρια σύνταξη ανέρχεται σε 664,69 ευρώ, ενώ η μέση επικουρική σύνταξη φτάνει έως και τα 168,40 ευρώ. «Τα στοιχεία που καταγράφονται στην επιστολή αποδεικνύουν περίτρανα, ότι τα επιχειρήματα των εκπροσώπων των 'θεσμών', αναφορικά με το ύψος των συντάξεων στην Ελλάδα, είναι ανυπόστατα και δεν έχουν καμία απολύτως βάση», αναφέρει στην επιστολή του ο αναπληρωτής υπουργός.
Για περισσότερα TVXS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.