8/8/15

Ανοιχτά όλα τα μέτωπα στο Κυπριακό - Τι θα φέρει ο Σεπτέμβριος

Με γενικό απολογισμό, ανασκόπηση της διαπραγματευτικής διαδικασίας και καταγραφή των έως τώρα συγκλίσεων και αποκλίσεων, ολοκλήρωσαν τις προς το παρόν συναντήσεις τους Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί. Οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων συναντήθηκαν σήμερα στην παρουσία του Έσπεν Μπαρθ Έιντε και για τον καθορισμό της ατζέντας για τις επόμενες συναντήσεις των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντηθούν ξανά την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ η επόμενη συνάντηση των δύο διαπραγματευτών θα πραγματοποιηθεί στις 25 Αυγούστου.
A good, last negotiators' meeting before a short summer break. Here w/ core teams.
Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό οι τεχνικές επιτροπές θα συνεχίσουν το έργο τους και τις επόμενες μέρες. Χθες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις τεσσάρων επιτροπών (Περιουσιακού, Οικονομικών, Επιχειρηματικών Θεμάτων και Ισότητας των Φύλων) παρουσία των δυο διαπραγματευτών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε πολύ θετικό κλίμα.
Πάντως, το ΡΙΚ μετέδωσε χθες βράδυ ότι στην επιτροπή για το περιουσιακό δεν συνεχίστηκε η συζήτηση για τα κριτήρια, στην επιτροπή επιχειρηματικότητας συζητήθηκε κατά βάση η προσπάθεια διασύνδεσης της κινητής τηλεφωνίας και στην επιτροπή για την οικονομία σημειώθηκε πρόοδος σε ορισμένα θέματα.
Τα έξι κριτήρια στο περιουσιακό
Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στο περιουσιακό η συζήτηση φαίνεται ότι επικεντρώνεται σε έξι σημαντικά κριτήρια. Σημερινό δημοσίευμα στο «Φιλελεύθερο» αναφέρει ότι τα έξι αυτά κριτήρια αφορούν στο χρήστη, την προτεραιότητα, τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, τους προσφυγές, τους κληρονόμους και τους πολίτες τρίτων χωρών.
Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρουν ότι παρά το γεγονός ότι υπάρχει εμβάθυνση της συζήτησης, οι δύο πλευρές βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους. Γεγονός που μεταφράζεται στο ότι θα χρειαστεί ακόμα αρκετός χρόνος διαπραγματεύσεων προκειμένου να θεωρηθεί ότι πλησίασαν σε ακτίνα συμφωνίας. 
Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα
Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διέψευσε το χθεσινό δημοσίευμα στη Μιλλιέτ, η οποία προέβλεπε συμφωνία μέχρι το τέλος του χρόνου. Μιλώντας το πρωί το Ράδιο Πρώτο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για λύση του κυπριακού.
Αναφορικά με τις χθεσινές δηλώσεις Ακιντζί για τα θέματα της διακυβέρνησης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία.
«Καυτός» Σεπτέμβρης
Αμέσως μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές διακοπές, το... θερμόμετρο της διαπραγμάτευσης αναμένεται να χτυπήσει «κόκκινο». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές αναμένεται εντός Σεπτεμβρίου να αποφασίσουν εάν θα προβούν σε εκτενέστερη ενημέρωση των πολιτών για τα συμφωνηθέντα.
Όπως έχει ανακοινωθεί, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να ενημερώσει εντός του Αυγούστου τους Πολιτικούς Αρχηγούς για όλες τις εξελίξεις.
Θυμίζουμε ότι περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, Αναστασιάδης και Ακιντζί θα μεταβούν στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ένα ταξίδι που ωστόσο δεν αναμένεται να φέρει σημαντικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.