12/8/15

Το Eurogroup θα πει την τελευταία λέξη για τη συμφωνία

Κρουστάλλη Δήμητρα  
Νέα επικοινωνία Τσίπρα- Μέρκελ και ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών
Παρά τα διθυραμβικά non paper του Μεγάρου Μαξίμου για τη συμφωνία με τους εταίρους, η διαπραγμάτευση δεν θα λήξει προτού πει την τελευταία λέξη το Eurogroup που συνεδριάζει την Παρασκευή, με φυσική παρουσία σύφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις. Η σπουδή του Αλέξη Τσίπρα να επικυρώσει η Βουλή τη συμφωνία, την παραμονή αυτής της κρίσιμης συνεδρίασης, δεν είναι τυχαία και συνδέεται άμεσα με τον γύρο τηλεφωνημάτων που είχε την Δευτέρα το βράδυ με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τονΖαν - Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός άκουσε με έκπληξη τη γερμανίδα καγκελάριο να υιοθετεί το επιχείρημα του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε ότι δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για να είναι πλήρης η συμφωνία και του προτείνει να δεχθεί το δάνειο - γέφυρα. «Δεν θα πάθετε τίποτα αν δεχθείτε ένα δάνειο - γέφυρα», φέρεται να του είπε. «Δεν θα δεχθώ καμία παρέκκλιση από τη συμφωνία της 12 Ιουλίου» της απάντησε ο κ. Τσίπρας. Η κυρία Μέρκελ δεν υποχώρησε βήμα από τη θέση της ούτε και στη δεύτερη συνομιλία που είχε με τον Πρωθυπουργό την Τρίτη, επιμένοντας ότι δεν έχει προλάβει να μελετήσει τη συμφωνία.     

Τη Δευτέρα, πάντως, ο κ. Τσίπρας μετέφερε τη δυσαρέσκεια του για τη γερμανική στάση στους άλλους δύο συνομιλητές του, διερωτώμενος αν η Μέρκελ θέλει να τορπιλίσει τη συμφωνία. Ολαντ και Γιούνκερ τον προέτρεψαν να κλείσει και να ψηφίσει άμεσα τη συμφωνία. Οι ίδιες πηγές, μεταφέρουν ότι ο Γάλλος πρόεδρος ήταν σαφής ότι η εκκρεμότητα της συμφωνίας θα έπρεπε να έχει λήξει πριν από το Eurogroup ώστε να λυθούν τα χέρια όσων υποστηρίζουν την Ελλάδα. Η Ευρωπαική Επιτροπή από την πλευρά της δεν έμεινε στα λόγια. Την Τρίτη το πρωί, οι εκπρόσωποι της στο κουαρτέτο έλαβαν εντολή να κλείσουν οπωσδήποτε τη συμφωνία. Στους συμμάχους της, η κυβέρνηση προσμετρά τον Ντόναλντ Τούσκ και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τηλεφωνικώς για τις εξελίξεις τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον Σταύρο Θεοδωράκη και τη Φώφη Γεννηματά.   

Για τους λόγους αυτούς προκαλεί απορίες η στάση της Προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία για άλλη μια φορά παίζει καθυστέρηση στη Βουλή, ορίζοντας τη διάσκεψη των προέδρων στις 9.30 το βράδυ της Τετάρτης! Και μάλιστα αφότου έλαβε την επιστολή του Πρωθυπουργού με την οποία της ζητούσε να συγκλιθεί άμεσα η Ολομέλειας της Βουλής προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την επικύρωση της συμφωνίας.  «Η πρόθεση μου», τόνιζε ο κ. Τσίπρας, «ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογημένες αντιδράσεις για το πιεστικό χρονοδιάγραμμα, είναι να κατατεθεί σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους Βουλευτές. Στη συνέχεια μπορούν να συνεδριάσουν οι αρμόδιες Επιτροπές την Τετάρτη 12 Αυγούστου και η διαδικασία να ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Ολομέλειας την Πέμπτη 13 Αυγούστου». Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Βουλής η οποία επέμεινε ότι γιατη συνεδρίαση των επιτροπών αρμόδια να αποφασίσει είναι η διάσκεψη των προέδρων.    

Τα σκηνικό γίνεται πολύ σύνθετο τόσο στο εσωτερικό αν συνυπολογιστεί και ο ανένδοτος αγώνας του Παναγιώτη Λαφαζάνη κατά της συμφωνίας  όσο και στο εξωτερικό όπου η στάση της γερμανικής κυβέρνησης η οποία προκαλεί εύλογο προβληματισμό στο Μέγαρο Μαξίμου. Την Τρίτη το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιένς Σπαν σε μπαράζ συνεντεύξεων και δηλώσεων τόνισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί πως «η συμφωνία θα κρατήσει για τρία χρόνια και όχι για...τρεις μέρες». Επισήμανε ότι χρειάζεται να συζητηθεί διεξοδικά το νέο πρόγραμμα καθώς πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα πως η Ελλάδα θα εξασφαλίσει τα αναγκαία κονδύλια για τον προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια. Επιφυλάξεις διατύπωσε και ο  Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στούμπ, ο οποίος δήλωσε ότι η συμφωνία είναι μεγάλη λέξη, ότι πρέπει να γίνεται ένα βήμα τη φορά, και ότι η χώρα του ζητεί να συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πρόγραμμα.

Εντύπωση προκαλεί η σιωπή του προέδρου του Ευrogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος προηγουμένως έσπευδε να σχολιάσει θετικά η αρνητικά όλες τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα.


Την Τρίτη το μεσημέρι συνεδρίασε η Οικονομική Επιτροπή (EFC) των «28», η οποία αποτελείται από τους στενούς συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ. Η εισήγηση επί του σχεδίου της συμφωνίας, όπως έγινε γνωστό, ήταν θετική. Ωστόσο, δεν συζητήθηκε λεπτομερώς το ύψος της πρώτης δόσης που θα εκταμιευθεί από το πρόγραμμα διάσωσης. Στη συνεδρίαση που έγινε με τηλεδιάσκεψη, η Ντέλια Βελκουλέσκου, είπε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά τον Οκτώβριο εφόσον το χρέος κριθεί βιώσιμο.

Στη συνεδρίαση, όμως, επισημάνθηκε ότι οι στόχοι του προγράμματος ιδιωτικοποίησεων που τον προηγούμενο μήνα υπολογίζονταν σε 2,5 δισ. ευρώ ως το 2017 σύμφωνα με το νέο σχέδιο έχουν εκτοξευθεί στα 6,4 δισ. ευρώ , ποσό το οποίο από ορισμένους θεωρείται υπερβολικό και σημειώθηκε ότι αν δεν εκπληρωθεί το κόστος του προγράμματος θα ανεβεί κι άλλο.   

Επιφυλάξεις για τους στόχους της συμφωνίας διατυπώνονται και από οικονομικούς παράγοντες στην Ελλάδα και έχουν να κάνουν κυρίως με τους χειρισμούς για τα «κόκκινα δάνεια». Η κυβέρνηση μετέθεσε τη σχετική συζήτηση για το φθινόπωρο, όμως όσο καθυστερεί η συμφωνία σε αυτό το θέμα, τίθεται σε κίνδυνο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθλως μπορεί να αυξηθούν τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα. Σε κάθε περίπτωση, το θέμα θα πρέπει να λυθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου, γιατί από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα τεθεί σε ισχύ η οδηγία που προβλέπει «κούρεμα« καταθέσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.   
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.