7/9/15

Κύπρος: Πάλι το θέμα της μείωσης θητείας στην Εθνική Φρουρά

Με τον Φοίβο Κλόκκαρη 
Με αφορμή την επαναφορά του θέματος της μείωσης της θητείας στην Εθνική Φρουρά (ΕΦ), είναι χρήσιμο να επισημανθούν τα εξής:
1. Η ΕΦ αντιμετωπίζει σοβαρότατα προβλήματα επάνδρωσης, που θα επιδεινωθούν σε κρίσιμο επίπεδο, αν μειωθεί η θητεία χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εκσυγχρονισμό των μέσων και οπλικών συστημάτων, που δεν προβλέπονται, λόγω περιορισμών στους προϋπολογισμούς για την άμυνα, αλλά και έλλειψης πολιτικής βούλησης.
Στο πρόσφατο παρελθόν, η κατάργηση μονάδων εκστρατείας και φυλακίων της γραμμής αντιπαράταξης μονομερώς, χωρίς να έχει μεταβληθεί η τουρκική στρατιωτική απειλή, επιβάρυνε σοβαρά το αξιόμαχο της ΕΦ.

Προβλήθηκε η ανάγκη αναδιοργάνωσης της ΕΦ, αλλά η πραγματική αιτία ήταν η εξοικονόμηση προσωπικού για μείωση της θητείας, που ήταν στόχος μεγάλης ψηφοθηρικής αξίας για την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και για την παρούσα, αφού προσεγγίζουμε τον χρόνο νέων εκλογών. Κάθε φορά που επίκεινται εκλογές, επαναφέρεται το θέμα της μείωσης της θητείας.

Η στρατιωτική ηγεσία της ΕΦ, υπεύθυνη έναντι της πολιτική ηγεσίας για την ασφάλεια της Κύπρου, έχει χρέος να μη συνηγορήσει σε περαιτέρω αποδυνάμωση της ΕΦ, για να ικανοποιηθούν απαιτήσεις της πολιτικής ηγεσίας, όπως δυστυχώς συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν, με αύξηση του βαθμού κινδύνου. Μια επίσκεψη της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής σε ΟΛΗ τη γραμμή αντιπαράταξης θα ήταν πολύ χρήσιμη.

Για να μειωθεί η θητεία στην ΕΦ πρέπει να πληρούνται δύο προϋποθέσεις, που δεν υπάρχουν: (1) μείωση της τουρκικής στρατιωτικής απειλής (2) διάθεση υπέρογκων κονδυλίων για πρόσληψη μονίμου προσωπικού και εκσυγχρονισμό των μέσων και οπλικών συστημάτων, που καθηλώθηκαν, λόγω συμπίεσης των ΠΥ Άμυνας, για παρατεταμένο χρονικό διάστημα πέραν της 10ετίας.

Λύση ασφαλώς υπάρχει και χωρίς ικανοποίηση των προϋποθέσεων, αν αποδεχθούμε υψηλό βαθμό κινδύνου, με αναδιοργάνωση, που θα συρρικνώνει την ΕΦ και θα μειώνει το αξιόμαχό της ακόμα περισσότερο απ' ό,τι είναι σήμερα, με τη δημιουργία σοβαρών επιχειρησιακών κενών. Είναι παραπλανητικό και εξαιρετικά επικίνδυνο να προβάλλεται η δυνατότητα μείωσης της θητείας, χωρίς προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και εκσυγχρονισμό των μέσων και οπλικών συστημάτων της ΕΦ, και χωρίς να επηρεασθεί το αξιόμαχό της. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

2. Η μείωση της θητείας θα μειώσει την αποτρεπτική ικανότητα της ΕΦ και κατ' επέκτασιν τη διαπραγματευτική ικανότητα της ΚΔ, σε μια περίοδο ιδιαίτερα ευαίσθητη, που απαιτεί αύξηση του επιπέδου ασφαλείας, δεδομένου ότι:
(1) Βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές συνομιλίες επίλυσης του Κυπριακού
(2) Η ΚΔ έχει υποβαθμισμένο όχι μόνο τον συντελεστή ισχύος της άμυνας, αλλά και εκείνον της οικονομίας, αφού τελούμε υπό καθεστώς μνημονίου λόγω κατάρρευσης της οικονομίας μας
(3) Το νέο γεωπολιτικό περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο (ασφάλεια, ενέργεια, διμερείς σχέσεις των χωρών της περιοχής) επιβάλλει στρατηγικές συνεργασίες της ΚΔ με Ελλάδα, Ισραήλ και Αίγυπτο, στους τομείς κυρίως της ασφάλειας και ενέργειας, προς ανακοπήν της επιθετικής πολιτικής και των δυναμικών ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος των συμφερόντων της ΚΔ (ΑΟΖ, FIR, φυσικό αέριο κ.ά.).
Η ΚΔ παρουσιάζει μεγάλη τρωτότητα ιδιαίτερα στον θαλάσσιο και εναέριο χώρο, λόγω υποβάθμισης του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου και ανυπαρξίας αεροναυτικών δυνάμεων για την προστασία του θαλάσσιου ενεργειακού πλούτου της, από ασύγγνωστη αμέλεια διαδοχικών κυβερνήσεων της ΚΔ, που συνεχίζουν να διαθέτουν μόνο μικρό μέρος των εισπράξεων του ΤΑΘ για εξοπλισμό της ΕΦ. Η Κύπρος, με ΑΟΖ δεκαπλάσιας έκτασης από το νησί, δεν διαθέτει ούτε ένα εξοπλισμένο με πυραύλους σκάφος ανοικτής θαλάσσης.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Ισραήλ Νετανιάχου στην Κύπρο προέβαλε τη σημασία του παράγοντα της ασφάλειας για την ειρήνη στην περιοχή. Χρήσιμο είναι, για τους πολιτικούς και στρατιωτικούς της πατρίδας μας, να μελετήσουν το εμπεριστατωμένο άρθρο «Ούτε λύση ούτε ειρήνη χωρίς ασφάλεια και δύναμη», της 2ας Αυγούστου 2015 στη «Σημερινή», του αρθρογράφου της Σάββα Ιακωβίδη, που μπορεί να συνοψισθεί στο τρίπτυχο ειρήνη-ασφάλεια-ισχύς:
Για να έχουμε ειρήνη πρέπει να έχουμε ασφάλεια, για να έχουμε ασφάλεια πρέπει να έχουμε ισχύ, για να έχουμε ισχύ πρέπει να έχουμε ισχυρούς συντελεστές εθνικής ισχύος και κυρίως Ένοπλες Δυνάμεις και Συμμαχίες. Χρήσιμο θα ήταν να μελετηθεί από την Κυβέρνησή μας και η τελευταία ανάλυση Νο 109, ISSN 1565 - 9895 του Κέντρου Στρατηγικών Μελετών του Ισραήλ BESA (The Begin - Sadat Center for Strategic Studies), με τίτλο «The New Strategic Equation in the Eastern Mediterranean», του διευθυντή του Κέντρου καθηγητή Efraim Inbar, με ανησυχητικές εκτιμήσεις για την παρουσία των τουρκικών δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο. Το Ισραήλ είναι γειτονική μας χώρα, βαρύνουσας σημασίας για την ασφάλεια και ενέργειά μας.
Με τη χώρα αυτή διαμορφώνονται συνθήκες κοινών συμφερόντων, αλλά και απαιτήσεις κοινής συνεισφοράς σε μια στρατηγική συνεργασία. Λύση του Κυπριακού, που θέτει το νησί υπό τον στρατηγικό έλεγχο της Τουρκίας, επηρεάζει σοβαρά τα ζωτικά συμφέροντα του Ισραήλ (ασφάλεια, ενέργεια, στρατηγικό βάθος, πρόσβαση στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου) ακόμα και αυτά της Αιγύπτου. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ' όψιν από την κυβέρνηση της ΚΔ, η οποία θα πρέπει να επανεξετάσει τις θέσεις μας για τη λύση του Κυπριακού, όπως διαμορφώθηκαν στο κοινό ανακοινωθέν της 11/2/2014.

ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΟΚΚΑΡΗΣ
Αντιστράτηγος ε.α.
Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.