18/12/15

Κοτζιάς-Ποπόσκι: Προσπάθεια βελτίωσης των διμερών μας σχέσεων

Συνάντηση του έλληνα ΥΠΕΞ με τον σκοπιανό ομόλογό του στην Αθήνα
Την προσπάθεια βελτίωσης των διμερών σχέσεων Ελλάδας-πΓΔΜ, υπογράμμισαν ο ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο σκοπιανός ομόλογός του Νικολα Ποποσκι, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
«Συζητήσαμε με βάση τη διάθεσή μας για πρωτοβουλίες προκειμένου να εμπλουτίσουμε τη συνεργασία σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός, τις ευρωπαϊκές της προοπτικές της πΓΔΜ, για σειρά μεταρρυθμίσεων σε όλη την περιοχή για την καταπολέμηση οργανωμένου εγκλήματος» δήλωσε ο Νίκος Κοτζιάς κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Νικολα Ποπόσκι. Ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν και για τα ενεργειακά. Παράλληλα πρόσθεσε ότι «θέλουμε και οι δύο καλή συνεργασία, να απομονώσουμε φωνές ακραίου εθνικισμού, να μην επιδείξουμε αδράνεια» ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης των συζητήσεων που γίνονται στον ΟΗΕ για το όνομα».

Από την πλευρά του ο κ. Ποποσκι σημείωσε ότι είναι σημαντικό το βήμα των ελληνικών φορέων που μιλούν μαζί μας. Νομίζω ότι είναι ο σωστός δρόμος της διμερούς μας σχέσης.

Συμπεράναμε ποιοι είναι οι τομείς που διαφέρουν οι θέσεις μας και προσδιορίσαμε ποιοι τομείς είναι σημαντικοί για τις δύο χώρες μας, πρόσθεσε.

Σχετικά με την διαφορά του ονόματος ανέφερε ότι γίνεται μια συζήτηση και πρόσθεσε ότι «η πΓΔΜ έχει στρατηγική να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να οδεύουμε. Με την Ελλάδα μπορούμε να μοιραστούμε εμπειρίες ωφέλιμες και να τις αξιοποιήσουμε στην ενταξιακή μας πορεία στην ΕΕ».

Αναφερόμενος στη προσφυγική κρίση σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας των δύο χωρών. Πρέπει να προσφέρουμε ανθρώπινες συνθήκες σε αυτούς τους ανθρώπους, σημείωσε ο κ. Ποπόσκι.

Επιθυμούμε συνεργασία σε περισσότερους τομείς με την Ελλάδα, δεδομένου ότι και οι δύο χώρες κάνουμε προσπάθειες να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας, είπε

Να σημειωθεί ότι επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί σήμερα Πέμπτη ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, ύστερα από πρόσκληση του έλληνα ομολόγου του Νίκου Κοτζιά.

Πρόκειται για ανταποδοτική επίσκεψη εκείνης του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στα Σκόπια, στις 24 Ιουνίου, στην διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκαν 11 Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ των δύο χωρών.

Τα μέτρα αφορούν στην συνεργασία στους τομείς της παιδείας, του πολιτισμού, του εμπορίου, των μεταφορών, της ενέργειας, της εσωτερικής ασφάλειας και δικαιοσύνης και της επαναφοράς των πολιτικών διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.