20/6/16

Ξένος 1 στους 4 πολίτες στην Κύπρο - €2,7 δισ. από πολιτογραφήσεις

Αύξηση αφίξεων Ελλαδιτών – μείωση οικιακών βοηθών και αλλοδαπών από τρίτες χώρες

Γράφει: Μιχάλης Χατζηβασίλης 
Λευκωσία: Ξεπέρασαν τις 208 χιλιάδες οι αλλοδαποί στην Κύπρο σε μια περίοδο που το μεταναστευτικό είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στην Ευρώπη. Μείωση καταγράφουν οι αλλοδαποί από τρίτες χώρες, αύξηση οι αλλοδαποί από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ουδείς όμως γνωρίζει πόσοι είναι οι παράνομοι αλλοδαποί που παλαιότερα υπολογίζονταν στις 15-20 χιλιάδες.   Παρόλο που η χώρα μας δεν επιλέγεται ως προορισμός από μετανάστες που αναζητούν ελπίδα στην Ευρώπη, και παρά το γεγονός ότι λόγω μνημονίου δεν υπάρχουν θέσεις για δουλειά, εντούτοις ένας στους τέσσερις πολίτες που κυκλοφορεί στην Κύπρο είναι μη Κύπριος.
Οι πλείστοι ξένοι που βρίσκονται εδώ είναι Ευρωπαίοι, ενώ οι αλλοδαποί από τρίτες χώρες έχουν μειωθεί λόγω κυρίως της μείωσης των οικιακών βοηθών. Χαρακτηριστικό της μείωσης των αλλοδαπών είναι πως η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης δεν προβαίνει σχεδόν καθόλου σε εκστρατείες εντοπισμού παράνομων αλλοδαπών όπως συνέβαινε προ μιας πενταετίας. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στον «Φ», αξιωματικός της Υπηρεσίας Αλλοδαπών, εφόσον δεν υπάρχει προσφορά εργασίας, δεν υπάρχει και ζήτηση για εργατικά χέρια.  
Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών, στις 12.4.2016 υπήρχαν 208.325 έγγραφα διαμονής σε ισχύ σε μη Κύπριους (δηλαδή σε υπηκόους τρίτων χωρών και σε πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης).  
Όπως επεξηγεί το Τμήμα, δεν σημαίνει απαραίτητα πως όλα τα πιο πάνω πρόσωπα εξακολουθούν να διαμένουν στη Δημοκρατία. Ειδικά σε ό,τι αφορά στους πολίτες της ΕΕ, τα έγγραφα διαμονής των οποίων δεν έχουν ημερομηνία λήξης, μπορεί αυτοί να αναχωρήσουν από την Κύπρο και το έγγραφο που κατέχουν συνεχίζει να φαίνεται σε ισχύ.  
Από τις 208.325 αλλοδαπούς, οι 61.301 αφορούσαν υπηκόους τρίτων χωρών και οι υπόλοιποι 147.024 αφορούσαν σε υπηκόους χωρών της ΕΕ. Σημειώνεται ότι δεν σημαίνει απαραίτητα πως όλα τα πιο πάνω πρόσωπα εξακολουθούν να διαμένουν στη Δημοκρατία.  
 Ειδικά σε ό,τι αφορά στους πολίτες της ΕΕ τα έγγραφα διαμονής των οποίων δεν έχουν ημερομηνία λήξης, μπορεί αυτοί να αναχωρήσουν από την Κύπρο και το έγγραφο που κατέχουν συνεχίζει να φαίνεται σε ισχύ.  
Παρά τη μείωση των αλλοδαπών γενικά, παρατηρήθηκε μια σταδιακή αύξηση των Ελλήνων πολιτών που στράφηκαν προς την Κύπρο για μόνιμη εγκατάσταση και εξεύρεση εργασίας. Τον περασμένο Απρίλιο υπήρχαν κατατεθειμένα στο Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού 43.736 έγγραφα διαμονής πολιτών της Ελλάδας σε ισχύ. Σημειώνεται ότι δεν σημαίνει απαραίτητα πως όλα τα πιο πάνω πρόσωπα εξακολουθούν να διαμένουν στη Δημοκρατία, καθότι εφόσον πρόκειται για πολίτες της ΕΕ, τα έγγραφα διαμονής τους δεν έχουν ημερομηνία λήξης και ως εκ τούτου μπορεί να αναχωρήσουν από την Κύπρο, ενώ το έγγραφο που κατέχουν συνεχίζει να φαίνεται σε ισχύ.  
Μείωση 50% των οικιακών βοηθών: Όσον αφορά στις οικιακές βοηθούς, μέχρι τον περασμένο Απρίλιο υπήρχαν σε ισχύ, 18.764 άδειες διαμονής οικιακών εργαζομένων σε ισχύ. Αυτό σημαίνει ότι οι οικιακές βοηθοί μειώθηκαν τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια κατά το ήμισυ, αφού προ της κρίσης υπήρχαν στην Κύπρο πέραν των 30 χιλιάδων γκουβερνάντων.
Η αιτία της μείωσης είναι πως πολλοί Κύπριοι έχουν αποδεσμεύσει τις οικιακές βοηθούς τους, επειδή δεν μπορούσαν να καταβάλλουν τα μηνιαία έξοδά τους που ξεπερνούσαν τα 450 ευρώ. Λόγω της ανεργίας αλλά και της μείωσης των μισθών, αρκετοί συμπατριώτες μας προτίμησαν να αφήσουν τις οικιακές βοηθούς να επιστρέψουν στη χώρα τους αφού δεν μπορούσαν πλέον να τις συντηρούν.  
Μικρή αύξηση λόγω φοιτητών: Τον περασμένο Νοέμβριο, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, εκδόθηκαν 1.440 αιτήσεις εισόδου στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας και 4.786 άδειες διαμονής.
Και στις δύο περιπτώσεις ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκε είναι αυξημένος σε σχέση με προηγούμενους μήνες. Από τις 1.440 άδειες εισόδου που παραχωρήθηκαν, το 32,22% αφορούσαν την οικιακή απασχόληση, 20,69% τη γενική απασχόληση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία σε ποσοστό 46,25% αφορούσαν φοιτητές. Σε ό,τι αφορά στις άδειες παραμονής που εκδόθηκαν, το 39,03% αφορούν την οικιακή απασχόληση, το 12,41% τη γενική απασχόληση και το 10,15% μέλη οικογένειας Κύπριου πολίτη.

Παραχωρήθηκαν 2.277 κυπριακές υπηκοότητες το 2014   
Η Κύπρος παραχώρησε υπηκοότητα σε 2.277 άτομα το 2014, σύμφωνα με τη Eurostat, από τα οποία το 27,1% προήλθε από τη Ρωσία, το 15,5% από την Ελλάδα και το 15,1% από το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Eurostat αναφέρει ότι, από τα 2.277 άτομα, το 33% ήταν ήδη πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ, ενώ το 67% δεν ήταν.   Σημειώνεται ότι το 2014 περίπου 890.000 άτομα απέκτησαν την ιθαγένεια ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), έναντι 981.000 το 2013. Από το 2009, περισσότερα από 5 εκατομμύρια άτομα συνολικά έχουν λάβει ιθαγένεια ενός κράτους μέλους της ΕΕ.  
Από τον συνολικό αριθμό των ατόμων που απέκτησαν την ιδιότητα του πολίτη το 2014, το 89% ήταν πολίτες άλλων κρατών της ΕΕ. Συνολικά, η μεγαλύτερη ομάδα που έλαβε υπηκοότητα ήταν πολίτες του Μαρόκου (92.700 άτομα, εκ των οποίων το 88% απέκτησε την ιθαγένεια της Ισπανίας, της Ιταλίας ή της Γαλλίας), πολίτες της Αλβανίας (41.000, εκ των οποίων το 96% απέκτησε την ιθαγένεια Ελλάδας ή Ιταλίας), Τούρκοι πολίτες (37.500, το 60% απέκτησε τη γερμανική υπηκοότητα), Ινδοί (35.300, σχεδόν τα δύο τρίτα απέκτησαν τη βρετανική ιθαγένεια), πολίτες του Ισημερινού (34.800, 94% απέκτησε την ισπανική υπηκοότητα), από την Κολομβία (27.800, το 90% απέκτησε ισπανική υπηκοότητα) και από το Πακιστάν (25.100, 50% απέκτησε τη βρετανική υπηκοότητα).

 €2,7 δισ. απέφεραν οι πολιτογραφήσεις   
Στα €2,7 δισεκατομμύρια ήταν η απόδοση του σχεδίου για την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών στην Κύπρο, το οποίο άρχισε να εφαρμόζεται από την 1η Ιουνίου. Πέραν των 150 ατόμων έχουν πολιτογραφηθεί με βάση το σχέδιο, κυρίως από την Κίνα, τη Ρωσία, την Ουκρανία, τη Συρία και άλλες αραβικές χώρες.  
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, το σχέδιο εκπονήθηκε μετά από τις αποφάσεις της 15ης Μάρτιου 2013 για την αναδιάρθρωση των δύο σημαντικότερων κυπριακών τραπεζικών ιδρυμάτων (Κύπρου και Λαϊκής) και τη συνομολόγηση του Μνημονίου.
Στόχοι του σχεδίου είναι:  
-Πρωταρχικός στόχος η διατήρηση των ξένων επενδύσεων και η συνέχιση της παρουσίας τους στη χώρα, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι χώρα η οποία εδώ και δεκαετίες φιλοξενεί επιχειρήσεις διεθνών δραστηριοτήτων.
 -Δευτερευόντως, η προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας.  
Τα οικονομικά κριτήρια που τέθηκαν είναι:
 -Αδρομερώς επένδυση ύψους €5.000.000 σε έναν από τους ακόλουθους τομείς:
 •  Αγορά κρατικών ομολόγων.
 • Αγορά χρηματοοικονομικών στοιχείων κυπριακών εταιρειών ή οργανισμών.
•  Αγορά ακινήτων ή επένδυση σε ανέγερση ακινήτων ή έργων κοινής ωφελείας. • Αγορά ή συμμετοχή σε κυπριακές εταιρείες/επιχειρήσεις που διατηρούν γραφεία στην Κύπρο και εργοδοτούν τουλάχιστον 5 Κύπριους υπηκόους.
• Κατάθεση τριετούς προθεσμίας σε κυπριακή τράπεζα.   Επίσης, αίτηση για υπηκοότητα μπορούν να υποβάλουν επενδυτές οι οποίοι έχουν υποστεί απομείωση καταθέσεων τουλάχιστον €3.000.000 στη Λαϊκή Τράπεζα.   Κατά το ΥΠΕΣ, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει το δικαίωμα σε ειδικές περιπτώσεις να μειώσει τα ανωτέρω κριτήρια (πλην του κριτηρίου της κατάθεσης) σε €2,5 εκατ. για επενδυτές που αποδεδειγμένα συμμετέχουν σε συλλογικό σχέδιο επενδύσεων, εφόσον η επένδυση είναι τουλάχιστον €12,5 εκατ.  
Τα ποιοτικά κριτήρια που καθορίστηκαν είναι:  
• Λευκό ποινικό μητρώο.
•  Να μην περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για δέσμευση της περιουσίας εντός ΕΕ.
•  Μόνιμη ιδιόκτητη κατοικία αξίας τουλάχιστον €500.000, την οποία πρέπει να διατηρήσουν διά βίου.  

Mία στους τρεις ξένους είναι οικιακή βοηθός    
Από την περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, διαφαίνεται πως η πλειονότητα των αδειών διαμονής στην Κύπρο αφορούσε την οικιακή απασχόληση. Ειδικότερα, ο διαχωρισμός των αδειών διαμονής που δόθηκαν τον περασμένο Νοέμβριο, όπως δημοσιεύεται στον ιστότοπο του Τμήματος, έχει ως εξής:
 -Γενική απασχόληση: 7.856 ή 13,83%
-Οικιακή απασχόληση: 18.800 ή 33,11%
-Απασχόληση σε εταιρεία ξένων συμφερόντων: 2.111 ή 3,72%
 -Διεθνής προστασία: 5.794 ή 10,2%
 -Μέλη οικογένειας Κύπριου πολίτη: 6.332 ή 11,15%
-Οικογενειακή επανένωση: 1.669 ή 2,94%
-Άδειες μετανάστευσης: 6.571 ή 11,57%
-Επί μακρόν διαμένοντες: 237 ή 0,42%
-Φοιτητές: 1.912 ή 3,37%
-Επισκέπτες: 5.496 ή 9,68%
-Ειδικές άδειες: 8 ή 0,01%  
Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.