9/6/16

Βρετανός Υπουργός Οικονομικών: Η Τουρκια δεν πρόκειται να γίνει μέλος της ΕΕ

Η Τουρκία παραμένει σημαντικός σύμμαχος της Βρετανίας, αλλά δεν υπάρχει ρεαλιστική προοπτική ένταξής της στην ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο BBC το βράδυ της Τετάρτης, ενόψει του δημοψηφίσματος για την ΕΕ.
Ερωτηθείς επίμονα για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας, που αποτελεί ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα του στρατοπέδου υπέρ του λεγόμενου Brexit, ο υπέρμαχος της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ κ. Όσμπορν είπε: «Πρόκειται να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ; Όχι, δεν πρόκειται».

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι δε νομίζει πως η Τουρκία θα ενταχθεί κατά τη διάρκεια του δικού του βίου και σημείωσε ότι η Τουρκία έχει «οπισθοδρομήσει» σε ό,τι αφορά τους δημοκρατικούς της θεσμούς και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επανέλαβε ότι η τουρκική ένταξη απέχει «εκατομμύρια μίλια» και τόνισε πως «η πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι (η Τουρκία) δε θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ σήμερα».

Οι πολιτικοί σχολιαστές του BBC εκτίμησαν ότι οι δηλώσεις του Τζορτζ Όσμπορν συνιστούν «σκλήρυνση» της βρετανικής θέσης έναντι της τουρκικής ένταξης, την οποία παραδοσιακά υποστήριζε με θέρμη το Λονδίνο. Άλλοι πολιτικοί αναλυτές έχουν επισημάνει πως το Λονδίνο προβληματίζεται από την αυταρχική συμπεριφορά του Προέδρου Ερντογάν.

Εκπρόσωπος της εκστρατείας Leave υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση της έναντι της προοπτικής ένταξης της Τουρκίας. Οι εκπρόσωποι της εκστρατείας χρησιμοποιούν συνεχώς το επιχείρημα ότι η τουρκική ένταξη θα ανοίξει τις πύλες της Ευρώπης και της Βρετανίας σε 70 εκατομμύρια πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Όσμπορν ήταν το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος που στο πλαίσιο της εκστρατείας υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ είχε πει πως η ένταξη της Τουρκίας απέχει πολλά χρόνια ακόμα και ότι η Βρετανία όπως και κάθε χώρα- μέλος, διατηρεί το δικαίωμα άσκησης βέτο κατά της ένταξης νέων μελών.

Στη συνέντευξή του ο Τζορτζ Όσμπορν είπε ότι το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου συνιστά «μάχη για την ψυχή της Βρετανίας» και ότι ενδεχόμενο Brexit θα αποτελούσε υιοθέτηση του «κακόβουλου και διαιρετικού» οράματος του Νάιτζελ Φάρατζ για τη χώρα.

Σημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.