20/7/16

ΠτΔ Νίκος Αναστασιάδης: Δυσάρεστη εξέλιξη οι συλλήψεις στα κατεχόμενα

Δυσάρεστη εξέλιξη, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τις συλλήψεις, που -όπως μεταδίδεται- άρχισαν στα κατεχόμενα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το βράδυ της Παρασκευής στην Τουρκία.
Το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών παρακολουθεί την κατάσταση στην Τουρκία για να βοηθά στη διαμόρφωση πολιτικών ανάλογα με τις εκτιμήσεις των εξελίξεων, ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη λήξη της σύσκεψης του Συμβουλίου Γεωστρατηγικών Μελετών της οποίας προήδρευσε, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι το Συμβούλιο «όπως καλά ξέρετε είναι συμβουλευτικό Σώμα. Όπως την ίδια ώρα όλοι διαπιστώνουμε υπάρχουν εξελίξεις καθημερινά στην Τουρκία. Ήταν φυσικό να ζητήσω τη σύγκληση, τις απόψεις των μελών του Γεωστρατηγικού Συμβουλίου τα οποία και παρακολουθούν και είναι και οι καθ’ ύλην, αν θέλετε επιστημονικά, αρμόδιοι για να βοηθήσουν έτσι ώστε να διαμορφώνονται πολιτικές ανάλογα με τις εκτιμήσεις των εξελίξεων».
Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες για συλλήψεις στα κατεχόμενα σε σχέση με το πραξικόπημα στην Τουρκία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν μπορώ να σχολιάσω διότι δεν είμαι ενήμερος, όμως είναι ακόμα μια δυσάρεστη εξέλιξη, αλλά αν θέλετε, αξιοποιώντας την εφόσον πλέον συνειδητοποιούν και οι Τουρκοκύπριοι τους κινδύνους από τα τρέχοντα, να συμπεριφερθούμε όλοι με υπευθυνότητα για να δούμε πώς πραγματικά η Κύπρος καθίσταται ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος, έτσι ώστε να μην επεκτείνονται κρίσεις, που δημιουργούνται αλλού, και στην ιδιαίτερη μας πατρίδα».
Ερωτηθείς αν θα διεξαχθούν κανονικά οι συνομιλίες με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας την ερχόμενη Παρασκευή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «βεβαίως, δεν βλέπω λόγο να ακυρωθούν οι συνομιλίες».
Μετά τη σύσκεψη, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου κ. Μιχάλης Ατταλίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ήταν μια συνάντηση ουσίας υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το Συμβούλιο αντάλλαξε απόψεις, (προέβη σε) κάποιες αναλύσεις και κάποιες εκτιμήσεις μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχετικά με τις εξελίξεις στην Τουρκία και για το ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις αυτών των εξελίξεων και στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένου του θέματος του αν εγείρονται και κάποιες ευκαιρίες για τη δική μας πολιτική».
Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο σχέδιο δράσης, ο κ. Ατταλίδης είπε ότι «δεν έχει ετοιμάσει αυτή τη στιγμή το Συμβούλιο σχέδιο δράσης. Έχουμε μια συνεδρίαση μεθαύριο όπου θα συνεχιστεί η προσπάθεια να καταγραφούν οι κύριες διαστάσεις των εξελίξεων».
Πηγή: Ρεπόρτερ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.