14/7/16

Ποιος είναι ο Τζέιμς Σταυρίδης, που η Κλίντον τον θέλει για αντιπρόεδρο των ΗΠΑ

  • (Φωτ.: Facebook)
Το παρατσούκλι του είναι Ζορμπάς, και σύμφωνα με τους New York Times πρόκειται για έναν από τους καλύτερους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων της γενιάς του. Ο ναύαρχος Τζέιμς Σταυρίδης, ο άνθρωπος που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα έχει πολλές πιθανότητες να είναι ο επόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σε περίπτωση εκλογής της Χίλαρι Κλίντον, δεν κρύβει τις ελληνικές του ρίζες.

Γιος του επίσης στρατιωτικού Τζορτζ Ζαφείρη Σταυρίδη, υπηρέτησε ως ανώτατος διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, από το 2009 έως το 2013.
Κατά τη διάρκεια αυτής της θητείας ήρθε κοντά στις ρίζες των Πόντιων προγόνων του, μια εμπειρία που αποτύπωσε στο βιβλίο του Destroyer Captain: Lessons of a First Command Captain. «Στις αρχές του 1920, ο παππούς μου, ένας κοντός και γεροδεμένος Έλληνας δάσκαλος ονόματι Δημήτριος Σταυρίδης, απελάθηκε από την Τουρκία στο πλαίσιο της “εθνικής εκκαθάρισης” που έγινε εναντίον των Ελλήνων που ζούσαν στα απομεινάρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
»Μόλις που σώθηκε βάζοντας σε κίνδυνο τη ζωή του για να περάσει το Αιγαίο με μια μικρή βάρκα για την Αθήνα και από εκεί στη Νήσο Έλις. Ο αδελφός του δεν στάθηκε τόσο τυχερός και σκοτώθηκε από τους Τούρκους στο πλαίσιο της βίας που ασκήθηκε στην ελληνική μειονότητα», γράφει ο Τζέιμς Σταυρίδης.
Όπως αναφέρει, μια άσκηση του ΝΑΤΟ στα ανοιχτά των ακτών της Τουρκίας ήταν «η πιο απίστευτη ιστορική ειρωνεία», και αποτέλεσε το έναυσμα για να γράψει για τον Πόντιο παππού του. «Ο εγγονός του, που ξέρει μόλις και μετά βίας λίγες λέξεις στα ελληνικά, επιστρέφει ως διοικητής ενός αντιτορπιλικού αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ίδια την πόλη, τη Σμύρνη που τώρα ονομάζεται Ιζμίρ, από την οποία εκείνος έφυγε με ένα προσφυγικό σκάφος πριν από τόσα χρόνια».
Ο 61χρονος σήμερα Τζέιμς Σταυρίδης μετά την αποστράτευσή του, το 2013, έγινε κοσμήτορας της Σχολής Νομικής και Διπλωματίας Φλέτσερ του Πανεπιστημίου Tufts, κοντά στη Βοστόνη.
Σε εκτενές δημοσίευμα της Washington Post, άνθρωποι που βρέθηκαν σε θέσεις-κλειδιά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιγράφουν τον ναύαρχο εν αποστρατεία ως ένα στρατιώτη και λόγιο, ως έναν άνθρωπο ταλαντούχο τον οποίο όσοι γνωρίζουν τον τοποθετούν πολύ ψηλά. Ο ίδιος, το 2012 σε ομιλία του για την παγκόσμια ασφάλεια τον 21ο αιώνα, είχε πει: «Η θέση μου για εμάς σήμερα είναι ότι αντί να χτίζουμε τείχη για να δημιουργήσουμε ασφάλεια, χρειάζεται να χτίσουμε γέφυρες».
Σε ό,τι αφορά στο ρόλο της διεθνούς διπλωματίας, η Χίλαρι Κλίντον κατά τη διάρκεια της εκστρατείας της έχει χρησιμοποιήσει παρόμοια ρητορική. Αν και κανένας από το στρατόπεδο της υποψήφιας των Δημοκρατικών δεν επιβεβαιώνει την είδηση για τον Τζέιμς Σταυρίδη, εντούτοις τονίζουν ότι υπάρχει πάντα η πιθανότητα να διαλέξει κάποιον με στρατιωτική εμπειρία για τη θέση του αντιπροέδρου των ΗΠΑ.
«Ο κ. Σταυρίδης ταιριάζει απόλυτα στην περιγραφή», σχολίαζαν, ενώ το Reuters σημειώνει ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο θα δώσει ένα στρατιωτικό βάρος στο ψηφοδέλτιο της Κλίντον.

17 σχόλια:

  1. Επίσης ο Ναύαρχος Σταυρίδης είναι αυτός που είπε το περίφημο και αξέχαστο: "Όχι εγώ, αυτός έχει εξοντώσει όλο μου το σόι" όταν του συνέστησαν οι Τουρκικές αρχές να καταθέσει ως είθισται στεφάνι στο μνημείο του Μουσταφά Κεμάλ στην Άγκυρα.

    Είναι γνωστό ότι πολλοί Έλληνες πολιτικοί και ανώτατοι στρατιωτικοί που έχουν επισκεφθεί την Άγκυρα δεν μπόρεσαν να αρνηθούν να καταθέσουν στεφάνι στον σφαγέα του Ελληνισμού.

    Χάρης Ν. Γκατζιώνης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να φτάσει στο βαθμό που έχει είναι μέλος της μασονικής στοάς από εκεί και πέρα μην περιμένετε πολλά από τέτοιους ανθρώπους, μια από τα ίδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπάρχουν οι σωστοί και οι λάθος παντού. Αφού δεν έχεις υπερηφάνεια για ένα Έλληνα που έφτασε ψηλά, και που έχει τέτοιο μυαλό και ήθος, τότε δεν εκτιμάς τους συμπατριώτες σου.

      Διαγραφή
    2. Δεν βλέπω λογική σ αυτό που λες, εγώ πιστεύω πως ανήκει σε μασονική στοά όπως και όλοι οι πολιτικοί που έχουν εξουσία σε όλο των κόσμο! Το ότι έχει ελληνική καταγωγή δεν πάει να πει ότι είναι πατριώτης η ότι θα ωφελήσει κάπως την Ελλάδα και μακάρι να βγω ψεύτης! Άλλωστε μην ξεχνάς η χώρα μας έχει βγάλει μέχρι τώρα αμέτρητους χαφιέδες, δοσίλογους, προδότες, μισσέλληες όπως θες πες τους.

      Διαγραφή
    3. Οι δικοί μου ήρωες δεν είναι αυτοί που λές. Η Ελλάδα έχει βγάλει και τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ανθρωπότητας. Εσύ βλέπεις τη χειρότερη πλευρά. Εγώ βλέπω ότι σήμερα ο Ελληνισμός διαθέτει ένα υπεράξιο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο δυστυχώς δεν είναι ενωμένο. Εάν το ενώσουμε θα δούμε θαύματα.

      Διαγραφή
    4. Οχι ρε φίλε είσαι πολύ λάθος δεν διαφέρουμε σε τίποτε ότι αφορά την Ελλάδα, απλά πρέπει να μάθεις να τους ξεχωρίζεις τους σκάρτους απο τους καλούς και μόνο καλός δεν είναι ο τύπος, ψάξε να μάθεις πως φτάνουν σ αυτό το βαθμό και θα καταλάβεις.

      https://youtu.be/zyCmUKS2UjM

      Διαγραφή
    5. δηλαδη τι περιμεμες να σου εκανε;

      Διαγραφή
  3. Κάτι σαν Spiro Agnew... Καλός και ΝΑΤΟ γίνεται ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έπρεπε να είχαν κυριαρχίσει στον πλανήτη ο Στάλιν και ο Μάο να βλέπαμε τι ωραία ανθρωπότητα θα είχαμε σήμερα. Έπρεπε να ήταν η Τουρκία και όχι η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, και η Ελλάδα να πολεμάει ενάντια στο ΝΑΤΟ, να βλέπαμε που θα είμασταν σήμερα. Όποιος είναι αυτοκράτορας και υπερδύναμη από μόνος του δεν υπάρχει λόγος να γράφει σχόλια. Ας ασχοληθεί με το βασίλειό του, ή ας συνεχίσει τις πτήσεις με το καλάμι του πάνω στα σύννεφα.

      Διαγραφή
  4. Πρεπει να μας απασχολησει πολυ σοβαρα γιατι η ελληνικη διασπορα ουσιαστικα μενει αδιαφορη στα δεινα της Ελλαδος ενω η εβραικη για παραδειγμα αγωνιζεται ευθεως για το συμφερον του Ισραηλ που το θεωρει δικη της μητερα πατριδα. Κατι θα πρεπει να κανει το ελληνικο κρατος πολυ λαθος διαφορετικα δεν εξηγειται. Ισως γιατι απο την Ελλαδα ο κοσμος φευγει με πικρα ισως γιατι δεν θελει να φυγει ισως γιατι ειναι διωγμος και οχι ταξιδι, για τους Μικρασιατες παλι ισως γιατι θεωρησαν υπευθυνο για τα δεινα τους το ελληνικο κρατος. Πρεπει καποια στιγμη να κατσουμε κατω ο καθενας με τον εαυτο του και ολοι μαζι και να αποφασισουμε τι Ελληνες θελουμε να ειμαστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το Ελλαδικό κράτος είναι ανθελληνικό τα περισσότερα χρόνια από την εποχή του 1914 μέχρι σήμερα. Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότεροι ομογενείς, αν και αγαπούν βαθιά τη χώρα και τον πολιτσμό μας, ακούνε Ελλαδικό κράτος και δεν θέλουν ούτε καν να πατάνε στην Ελλάδα. Ο ανθελληνισμός της κρατικής μας μηχανής είναι ακραίος.

      Διαγραφή
    2. θα μπορουσατε να μου εξηγησετε την χρονολογια αυτη;

      Διαγραφή
  5. Alexandros , πάνω από τα δικά σου σχόλια είναι τρία στο σύνολο !! και τα τρία σε διαφορετική κατεύθυνση !! Γιατί λοιπόν αναρωτιέσαι !!!
    Παρ όλα αυτά εγώ πιστεύω ότι μακάρι να επιλεγεί, γιατί και σαν πόντιος που είμαι πιστεύω και νιώθω ότι η αγάπη και ο πόθος για την πατρίδα είναι στο DNA μας !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ουαου ειναι Ελληνας αρα νικησαμε ρε θα κανουμε οτι θεμε. θα απελευθερωθουν ολα τα σκλαβωμενα εδαφη Πολη, Ηπειρος, Κυπρος, θα φτασουμε μεχρι Ναιρομπι. Εχουμε και τον Πουτιν που μας αγαπαει γιατι ειναι ορθοδοξος ρε.

    ουπς ο ναυαρχουκος ειναι ορθοδοξος; ωχ την πατησαμε μαλλον μασωνος ειναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όταν ήταν Διοικητής του ΝΑΤΟ τηρούσε ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Τώρα που πάει για άλλου είδους καριέρα (ψήφους κλπ) θυμήθηκε τη γενοκτονία;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα συμφωνήσω με το τελευταίο σχόλιο. Για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους "θυμήθηκε" την Ποντιακή του καταγωγή. Τώρα την ανακάλυψε; Τόσα χρόνια πού ήταν; Γνωρίζει ότι στην Αμερική ζουν πολλοί Πόντιοι και προσπαθεί να υφαρπάξει την ψήφο τους. Κι εγώ πιστεύω ότι έχει εξαμερικανιστεί πλήρως και δεν έχει κανένα απολύτως ίχνος Ελληνικής συνείδησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.