4/7/16

Οι έξι μήνες που διέλυσαν τη χώρα

Ενας απολογισμός για το τι πραγματικά προκάλεσε στην οικονομία και στη χώρα το πρώτο εξάμηνο της πρώτης φοράς Αριστερά. Η ελληνική ιδιαιτερότητα των capital controls, ο μύθος των χαμηλών πλεονασμάτων, τα χαμένα χρόνια, οι χαμένες θυσίες και οι παράλογοι πανηγυρισμοί...

Επιχειρώ έναν – τον πιο συντηρητικό – απολογισμό των σημαντικότερων ζημιών που επισώρευσε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν στην επιβολή των capital controls.
Κι αν ο τίτλος του άρθρου φαίνεται υπερβολικός, σας λέω προκαταβολικά ότι οι έξι αυτοί μήνες:
α) στέρησαν τη χώρα από επτάμιση μονάδες ανάπτυξης. Μπορεί να είναι λιγότερο από το 1/3 της ύφεσης των ετών 2009-2013, όμως το -25% της πενταετίας ήταν ο λογαριασμός που πλήρωσε η οικονομία για λάθη και στρεβλώσεις 3 δεκαετιών και τη διόρθωση της φούσκας υπέρμετρου δανεισμού.
β) επιβάρυναν το ελληνικό Δημόσιο με 18 δις. ζημιές από τις τράπεζες. Το νούμερο αυτό αντιστοιχεί στο σύνολο των ζημιών που κατέγραψε το ελληνικό Δημόσιο από τις τράπεζες καθ΄όλη την περίοδο της Μεταπολίτευσης ως το 2014 εδώ*.
γ) πρόσθεσαν στο δημόσιο χρέος 40 δισ. Είναι μόλις το 1/8 του χρέους, είναι όμως το ½ του υπερβάλλοντος χρέους. Γι΄αυτό τα 40 δισ. υπερδιπλασίασαν το πρόβλημα του χρέους.
Κι όλα αυτά ήταν «κατορθώματα» ενός εξαμήνου! Ας τα δούμε ένα-ένα.

Για τη συνέχεια protagon

6 σχόλια:

  1. Στρατόπουλος, Γιώργος
    Γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Μετά το Βαρβάκειο, στο Φυσικό Αθήνας, κι από κει στο Φυσικό της Κρήτης (MSc. Φυσικής). Συνέχισε στο Durham της Αγγλίας (MSc. στη Φυσική Υψηλών Ενεργειών) και επέστρεψε στο Φυσικό Κρήτης (Ph.D. στη Θεωρητική Φυσική).

    Το 1998 μπήκε στον χρηματοοικονομικό τομέα όπου παρέμεινε ως το 2014. Ενδιαμέσως δίδαξε Financial Engineering στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2002-2003) και απ΄ το 2009 ως το 2014 υπήρξε Διευθύνων Σύμβουλος της Millennium ΑΕΔΑΚ.
    ΠΗΓΗ: http://ekyklos.gr/sb/author/600-stratopoylosgiwrgos.html

    ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ;
    ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΟΤΙ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ "στέρησαν τη χώρα από επτάμιση μονάδες ανάπτυξης" ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΔΑΧΘΕΙ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ, ΑΡΑ, ΘΑ ΗΞΕΡΕ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΤΑΜΙΣΗ ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ, ΟΧΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
    ΩΣ ΦΥΣΙΚΟΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.
    ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙ ΔΙΔΑΞΕ FINANCIAL ENGINEERING ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΔΙΕΥΘΥΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΙΑΣ ΑΕΔΑΚ ΕΝΩ ΔΕΝ ΚΑΤΑΝΟΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΩ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν υπάρχει "μεγέθυνση όταν δεν μπορείς να δανειστείς για κατανάλωση.
      Τα έχεις μπερδέψει. Μια χαρά τα λέει ο Στρατόπουλος.

      Η ζημιά στα εισοδήματα για τα 2 χρόνια και τα επόμενα είναι τεράστια και ήδη ενσωματωμένη στην αύξηση του χρέους κατα περίπου 40 δις (βάρος για τις μελλοντικές γενιές). Κλασικό τρύκ.

      Και το κοντέρ δεν έχει σταματήσει να γράφει...

      Διαγραφή
    2. 1. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟ ΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΑ. Ο ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΥΛΑ.
      2. ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ (1) ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΛΕΕΙ ΚΑΛΑ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΣΟΥ "Μια χαρά τα λέει ο Στρατόπουλος." ΕΙΝΑΙ 100% ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ.
      3. ΤΟ ΣΤΥΛ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΟΜΑΔΑ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ. ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΣ ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΑΣ. ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ MANUALS IW, Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ (ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΣΧΕΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ) ΣΟΥ ΜΕ ΘΙΓΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΟΡΑ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΑΝΑΛΟΓΩΣ.

      Διαγραφή
    3. @ Anaconda
      Εγώ ανέφερα το νούμερο Στρατόπουλου. Πως θίγω εσένα?

      Τους δικούς μου μπακάλικους υπολογισμούς τους έδωσα στο σχόλιό μου στην ανάρτηση http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2016/06/capital-controls-100.html

      Αν εσύ έχεις άλλα νούμερα για το κόστος της διαπραγμάτευσης ΣΙΡΙΖΑΝΕΛ, ευχαρίστως να τα ακούσω. Είναι κάτι που ενδιαφέρει όλους μας.

      Διαγραφή
  2. Ότι θέλει γράφει ο ποιητής.

    Η ζημία στον ένα χρόνο της κυβέρνησης είναι τουλάχιστον 100 δις και πιθανόν να φτάσει και στα 200 δις.

    Που τα βρήκε αυτά τα φτηνιάριακα νούμερα των 17 δις, 5,5 δις και κάτι άλλα ψιλά ;

    Χάθηκε τελείως η σοβαρότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην τα παραλέμε. Διαλυμένη ήταν. Απλά ο τούρκος Δρας Αλέξης έκανε αυτά που ήταν αδύνατο να κάνει ο Σαμαράς.
    Ακόμα και μετά το "Μπράβο κύριε Σαμαρά, αλλά μην χαλαρώνετε", της νεοναζίστριας Μέρκελ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.