4/7/16

Η Ρωσία, η Ορθοδοξία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο

του Sergei Chapnin
Το Συμβούλιο της Αγίας και μεγάλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, το οποίο σχεδιαζόταν εδώ και περισσότερα από 50 χρόνια, ξεκίνησε στην Κρήτη στις 19 Ιουνίου χωρίς τους αντιπροσώπους τεσσάρων εκ των εκκλησιών -συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας- καθώς αποχώρησαν από τη σύνοδο τρεις μόλις εβδομάδες πριν αυτή ξεκινήσει. Τα θεολογικά και ιστορικά προβλήματα που επικαλούνται όσοι την μποϊκόταραν, είναι στην πραγματικότητα στενά συνυφασμένα με την εκκλησιαστική πολιτική, και η αποχώρηση της τελευταίας στιγμής θα υπονομεύσει την αρχή της Ορθόδοξης ιεραρχίας.
 
Η Αγία Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ψήφισε να μην παραβρεθεί στο Πανορθόδοξο Συμβούλιο σε μια έκτακτη συνεδρίαση στις 13 Ιουνίου. Ανεξαρτήτως των εκτεταμένων δικαιολογιών που παρείχαν, το βασικό αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο: ο Πατριάρχης Μόσχας τορπίλισε την εκδήλωση. Χωρίς τον δεύτερο μεγαλύτερο μέλος του -την ρωσική ορθόδοξη εκκλησία με επικεφαλής τον Πατριάρχη Κύριλλο- το Συμβούλιο δεν θα είχε πλέον το ίδιο κύρος για τον ορθόδοξο κόσμο, αν και ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος της Κωνσταντινούπολης, με έδρα την Κωνσταντινούπολη "πρώτος μεταξύ ίσων” των Ορθοδόξων Πατριαρχών, κατόρθωσε να το ξεπεράσει.
 
Οι εκκλησίες της Βουλγαρίας, της Αντιόχειας, και της Γεωργίας, είχαν αρχικά αρνηθεί να πάρουν μέρος στο Συμβούλιο, επικαλούμενες θεολογικές ενστάσεις ως προς τα έγγραφα, τα οποία έχουν εκπονηθεί από διάφορες γενιές εκκλησιαστικών αξιωματούχων και θεολόγων, για περισσότερο από μισό αιώνα.


για τη συνέχεια Capital

4 σχόλια:

  1. Η αλήθεια είναι ότι οι εν ζωή Ρώσοι Άγιοι που έχουν ένα πνευματικό ύψος, άρα και την αρετή της διάκρισης, αγαπούν πολύ και την Ελλάδα και τους Έλληνες.
    Έγινε ένα λάθος από κάποιους, πιστεύω ότι το καταλάβανε. Και ποιος δεν κάνει λάθη. Αυτές όμως οι αναλύσεις θρησκευτικών θεμάτων με πολιτική προσέγγιση είναι για τα σκουπίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αγαπουν την Ελλαδα; ποθεν προκυπτι εγινε καποιο γκαλοπ; μαλλον να αντικαταστησουμε το ξανθο γενος που δεν πιανει πλεον. Για την τριτη Ρωμη εχετε ακουσει ποτε; ετσι μην μας περνατε για μουζικους

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.