13/7/16

Ελλάδα ή Ιορδανία – Πού θα στείλει το Βερολίνο τους στρατιώτες του

  • Γερμανικά αεροσκάφη στο Ιντσιρλίκ. Για πόσο ακόμα; (φωτ.: sputniknews.com)
Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας μετά από την απαγόρευση επίσκεψης Γερμανών βουλευτών στη στρατιωτική βάση του Ιντσιρλίκ, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει και στην αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από το τουρκικό έδαφος και τη μεταφορά τους στην Ελλάδα ή την Ιορδανία.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης ζητούν την αποχώρηση των στρατιωτών από το Ιντσιρλίκ!
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο πρόεδρος του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ δήλωσε πως ενδεχομένως να έπρεπε κανείς να σκεφθεί αυτό το ενδεχόμενο και πως οι Γερμανοί στρατιώτες θα πρέπει να σταθμεύουν στα πλαίσια διεθνών αποστολών εκεί όπου είναι ευπρόσδεκτοι. 

(φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΕΡΑ)
Παρόμοια άποψη εξέφρασε σήμερα το πρωί στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk και ο χριστιανοκοινωνιστής Φλόριαν Χαν. Σε ερώτηση για το τι θα γίνει εάν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συνεχίσει να εμποδίζει τις επισκέψεις Γερμανών αξιωματούχων στο Ιντσιρλίκ, απάντησε ότι «σε τέτοια περίπτωση θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες. Τότε θα πρέπει να δούμε πού μπορούμε εναλλακτικά να συνεχίσουμε αυτή την αποστολή. Θα μπορούσα να φανταστώ ότι η Ελλάδα ή η Ιορδανία θα ήταν καλές επιλογές».
Όσο για το εάν η Ελλάδα ή η Ιορδανία συμφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο, ο Φλόριαν Χαν επισήμανε ότι «αυτό θα διαφανεί μέσα από συζητήσεις».
Ωστόσο είπε ότι είναι σίγουρος πως για παράδειγμα, η Ιορδανία θα ήταν πρόθυμη, «διότι μας είχαν δώσει το μήνυμα κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού αυτής της αποστολής». 
Από την πλευρά του, ο τουρκικής καταγωγής βουλευτής των Πρασίνων Τσεμ Έτσντεμιρ δήλωσε στο δημόσιο κανάλι ARD ότι «πρέπει να γνωρίζουμε, ως βουλευτές που στέλνουμε κάπου στρατιώτες, πού βρίσκονται και πώς είναι. Εάν αυτό δεν είναι δυνατόν στην Τουρκία, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν στη Γερμανία».
Παρόμοια είναι και η άποψη του σοσιαλδημοκράτη βουλευτή Νιλς Άνεν, ο οποίος ζήτησε η καγκελάριος Μέρκελ να ζητήσει μια δεσμευτική απάντηση από τον πρόεδρο Ερντογάν, ώστε να επιτρέπεται η ελεύθερη μετάβαση των Γερμανών βουλευτών στο Ιντσιρλίκ.

15 σχόλια:

  1. Πού θα στείλει το Βερολίνο τους στρατιώτες του;;
    Προφανώς στο προτεκτοράτο του, των ΤσιπροΚαμμενοΚουληδοΛενβεντοΠοτάηδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπάρχουν και αυτοί που ενώ ξέρουν ότι σε όλα τα επίπεδα τα πάντα είναι ζήτημα χρήματος και εξουσίας, καλύπτονται κουτοπόνηρα πίσω από αχυρένιες ιδεολογίες, και δώστου ξανά μανά για τους κακούς, διαβολικούς Τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι τούρκοι δεν είναι κακοί ούτε διαβολικοί;

      Διαγραφή
    2. Γιατί δεν αναρωτιέστε καλύτερα τί γυρεύουν τόσους αιώνες τα στρατεύματα μακρινών χωρών στην ανατολική Μεσόγειο; Τους απείλησε κανείς; Ή είναι φυσικό δεδομένο η παρουσία τους εδώ;

      Διαγραφή
    3. Δεν αναρωτιέμαι. Σε ρωτάγω οι τούρκοι δεν είναι κακοί ούτε διαβολικοί;

      Διαγραφή
    4. Θες κι άλλο χρόνο να σκεφτείς; Οι τούρκοι δεν είναι κακοί ούτε διαβολικοί;

      Διαγραφή
    5. Μιαν απάντηση έχει δώσει προσφάτως ο Πούτιν σε έναν δημοσιογράφο που του έκανε μιαν ανάλογη ερώτηση (δυστυχώς δεβ έχω το λινκ του βίντεο), όπου ο Πούτιν απάντησε : δεν υπάρχουν ούτε φιλίες, ούτε καλοσύνες, ή κακίες (εννοείτε στην εξωτερική του πολιτική) είμαι ο Πρόεδρος 150 εκατομμυρίων ανθρώπων και κοιτάζω μέσα στα νόμιμα διεθνώς πλαίσια, να υπερασπιστώ το έθνος που υπηρετώ.
      Νομίζω και οι Τούρκοι το ίδιο κάνουν, οι δικοί μας πολιτικοί -εκτός σπανίων εξαιρέσεων- είναι που δεν σκέφτονται και πράττουν έτσι, ...δυστυχώς.

      Διαγραφή
    6. Οι μανιχαιστικές διακρίσεις καλοί-κακοί αγγελικοί-διαβολικοί εξυπηρετούν τις ανίκανες ηγεσίες.

      Διαγραφή
  4. Κύριε Γεώργιε Παπαδόπουλε, έτσι ήταν είναι και θα είναι πάντα. Ξένοι στρατοί μακρυνών χωρών είναι στην Ανατολική Μεσόγειο και αλλού γιατί και μπορούν και θέλουν. Αν δεν μπορούσαν και δεν ήθελαν τότε στρατοί της Ανατολικής Μεσογείου και άλλων θα ήταν στις μακρυνές αυτές χώρες. Η έννοια της απειλής που επικαλείστε είναι πάρα πολύ σχετική. Θυμάμαι σε ανύποπτο χρόνο έναν Γάλλο επίσημο σε μια συνέντευξη για παρόμοιο θέμα να απαντά απλά και "αφοπλιστικά": "Πηγαίνεις και σβήνεις μια φωτιά-ή ανάβεις μία, θα πρόσθετα εγώ-όσο μακρυά κι αν είναι πριν φτάσει σε σένα". Φυσικά χρειάζεται η ισχύς για κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όταν είχε ισχύ η Ανατολική Μεσόγειος τους ενόχλησε; Eίχε ποτέ η Ανατολική Μεσόγειος ως οργανική οντότητα ποτέ επεκτατικό και επιθετικό χαρακτήρα;

      Διαγραφή
    2. Το αν είχε ποτέ και πόση ισχύ η Α. Μεσόγειος ως οργανική οντότητα είναι προς έρευνα (από μένα, δεν ξέρω ακριβώς). Αν είχε, θα βρισκόταν στις μακρυνές χώρες και αυτές θα ήταν στο παράπονο. Το ότι δεν συνέβη σημαίνει οτι ουδέποτε βρέθηκε στο κατάλληλο κρίσιμο ειδικό βάρος. Ο επιθετικός και επεκτατικός χαρακτήρας είναι πανανθρώπινος. Αξίωμα. Όποιος επρόλαβε τον Κύριο οίδε...
      ΥΓ Δεν κάνουμε εδώ, ελπίζω, σύγκριση μεταξύ καλών και κακών και αντιστρόφως, έτσι; Όλοι οι άνθρωποι είναι φτιαγμένοι από το ίδιο δομικό υλικό.

      Διαγραφή
    3. Aν ήταν έτσι τότε ο Αραβικός κόσμος εκτός από τους δυτικούς θα είχε αρνητικά συναισθήματα και για τους Έλληνες(Βυζάντιο, Χριστιανισμός αλλά και πιο πίσω στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των επιγόνων του)
      Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι φτιαγμένοι από το ίδιο δομικό υλικό, δεν μπορώ εγώ ο Έλληνας που με χτυπάει το αεράκι της Μεσογείου να έχω την ίδια ψυχοσύνθεση και τον ίδιο τρόπο σκέψης με τον Ουζμπέκο για παράδειγμα, είναι και άλλα αλλά τα αφήνω στην άκρη. Βέβαια οι υπαρκτές διαφορές μεταξύ των ανθρώπων δεν μπορεί να είναι ποτέ δικαιολογία για να υπάρχει άγρια και απάνθρωπη εκμετάλλευση όπως κάναν οι δυτικοί με τα σκλαβοπάζαρα, τις αποικίες, τις εξοντώσεις ολόκληρων πληθυσμών, τους επεκτατικούς τους πολέμους και ένα σωρό άλλα διεπραγμένα κακουργήματα εναντίον των ανθρώπων και της φύσης.

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.