16/7/16

Economist: Πώς οδηγηθήκαμε στο αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία

Το ιστορικό ενός παρ' ολίγον πραξικοπήματος ξετυλίγει ο Economist. Τι έγινε τη νύχτα της Παρασκευής και ποιο ήταν το κλειδί για την ανατροπή μιας στρατιωτικής εξέγερσης που φάνηκε να επιτυγχάνει τους στόχους της. Το ιστορικό, η άνοδος της επιρροής του στρατού και τι μέλλει γενέσθαι.



Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής. Στρατιωτικά οχήματα κατέλαβαν τις δυο γέφυρες του Βοσπόρου. Ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη σηκώθηκαν στον αέρα. Σύντομα μάθαμε και τις ειδήσεις, οικείες σε παλιότερες γενιές Τούρκων αλλά ξεχασμένες από τις τελευταίες γενιές: Ο στρατός είχε ξεκινήσει πραξικόπημα.
Όπως ανέφερε ο στρατός σε σχετικό ανακοινωθέν: «Για την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, του νόμου δικαίου και της δημόσιας τάξης, ο τουρκικός στρατός ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της χώρας».
Μετά από κάποιες ώρες ωστόσο, ο έλεγχος που διακήρυξαν απείχε μακράν από το να θεωρείται πλήρης και φάνηκαν να  χάνουν το παιχνίδι.

Για τη συνέχεια Euro2Day


7 σχόλια:

  1. ΄Οπως συνήθως, ο Εκονομιστ,όργανο της τραπεζικής ολιγαρχίας, σπεύδει να
    επιβάλει την ερμηνεία που την εξυπηρετεί, αποκρύπτοντας τα ουσιώδη διδάγματα της διεθνώς ιστορικής νύχτας:
    1.- Τούς ισχυρούς πραξικοπηματίες (στρατηγούς, συνταγματάρχες -1650 συλληφθέντες μέχρι το πρωί) νίκησε όχι ο Ερντογάν, αλλά η Δημοκρατία: Οι εκατοντάδες χιλιάδες λαού, που με τα στήθη τους, με σημαίες και με τα αυτοκίνητά τους σταμάτησαν και κατέλαβαν τα τανκς και αφόπλισαν τους
    στρατιώτες.
    2.- Το κινητό τηλέφωνο και τα κοινωνικά δίκτυα (που εδίωκε ο Ερντογκάν)
    που κατέστησαν δυνατή την δικτύωση και ενημέρωση της λαϊκής αντίστασης στην επαναφορά της στρατοκρατίας του παρελθόντος και στα οποία προσέφυγε ο Ερντογάν για να επικοινωνήσει.
    3.-Η δυναμική αντίσταση των δημοσιογράφων στην κατάληψη ραδιο-τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων, που τελικά νίκησε.
    4.- Και η άρση όλων των πολιτικών δυνάμεων υπεράνω των διαφορών που τις χωρίζουν μεταξύ τους και με τον Ερντογάν, σε ενιαία καταδίκη των στρατιωτικών και σε υπεράσπιση της δημοκρατίας.
    ΄Ολοι αυτοί κινήθηκαν με το σκεπτικό πως η Δημοκρατία παρέχει πάντα την
    δυνατότητα να ξεφορτωθείς έναν Ερντογάν, ένα Τσίπρα, ένα Κυριάκο, ενώ από μια στρατιωτική κατοχή, ντόπια ή ελεγχόμενη έξωθεν, δεν μπορείς να απαλλαγείς εύκολα, χωρίς αίμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο μεταλλαγμένος ιός είναι ισχυρότερος γιατί μεταλλάσσεται ανάλογα με τις συνθήκες και γίνεται πιο ισχυρός. Έτσι και ο νεοφασισμός είναι πιο ισχυρός από τον παλαιοφασισμό γιατί ο μεν παλαιοφασιμός φαίνεται και αναγνωρίζεται από τα υγιεί κύτταρα ενώ νεοφασισμός έχει ισχωρήσει στα κύτταρα (δημοκρατία) και τα έχει καταλάβει από τα έσω. Με απλά λόγια ο νεοφασισμός έχει φορέσει το ένδυμα της δημοκρατίας για να μην μπορεί να νικηθεί και αποβληθεί.
      Δυστυχώς κάποιοι βρέθηκαν σε ένα στημένο παιχνίδι από τον Ερντογάν και το πλήρωσαν.

      Διαγραφή
  2. Αποτυχημένο αυτό το πραξικόπημα ; Δεν νομίζω !
    Μια τέτοια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή, με υποψήφιο τίτλο «αποτυχημένο πραξικόπημα», δεν θα μπορούσε να βγει στον αέρα για το φιλοθεάμον κοινό παρά μόνο στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης, κάπου εκεί στις 22:00 το βράδυ ! Στις 04:00 το πρωί που όλοι θα κοιμόταν ποιος θα το έβλεπε ;
    Υπερπαραγωγή με τόσους κομπάρσους και μάλιστα στην πλειοψηφία τους αμισθί (!) και με αληθινές απώλειες, κομπάρσους με αληθινές στολές και όπλα και πολίτες να χτυπάνε/ξορκίζουν τα τεθωρακισμένα με ξύλινες βέργες (ούτε καν μπετόβεργες) ή να περιμένουν στην ουρά στα ΑΤΜ με τις κάμερες των τηλεοράσεων πανταχού παρούσες ίσως από την πρώτη στιγμή, τέλειος ο συγχρονισμός. Είχα μείνει με την εντύπωση ότι μόνο εμείς είχαμε τόσο καλούς σκηνοθέτες, να γυρίζουν την υπερπαραγωγή «άδεια ΑΤΜ» πριν από 1 περίπου χρόνο με αμισθί κομπάρσους όλους τους Έλληνες και με τέλειο συγχρονισμό, Παρασκευή βράδυ αν θυμάμαι καλά μετά από ένα διάγγελμα περί capital controls. Ένα διάγγελμα που αν είχε γίνει κατά λάθος ξημερώματα Δευτέρας τα γυρίσματα θα πήγαιναν στο βρόντο !
    Παράλληλα γυρίσματα με άλλους «πολίτες» γυμνασμένους και με φρόνημα να συλλαμβάνουν ένοπλους στρατιώτες με τα όπλα στο χέρι ! Ζήλεψα και ευχόμουν εκείνη την ώρα να είχαν και οι δικοί μας νέοι τέτοια φυσική κατάσταση και τέτοιο δημοκρατικό φρόνημα. Κάτι σαν τον Μπορίς Γιέλτσιν ίσως, κάπου αλλού κάποτε, που έμπαινε μπροστά στα τεθωρακισμένα ή ανέβαινε πάνω σ’ αυτά για να τα εμποδίσει (;!). Βέβαια κάποιοι αμισθί κομπάρσοι ίσως πέσανε ηρωικά κάτω από τις ερπύστριες, πιστεύω θα τους τιμήσουν όπως αρμόζει και κάποιο γιό ή αδερφό θα τον πάρουν στο στρατό τους και ποιος ξέρει κάποτε μπορεί να οδηγήσει και το ίδιο τεθωρακισμένο !
    Τανκς οπωσδήποτε και ελικόπτερα επίσης, δυνατά πλάνα ! Αλλά και αεροσκάφη τύπου jet να κάνουν χαμηλές πτήσεις πάνω από την Πόλη όπως στις παρελάσεις, μιλάμε για «Πόλεμο των Άστρων». Εκτός και αν κάτι κυνηγούσαν ή αναχαίτιζαν πάνω από το θέατρο επιχειρήσεων με συνολική ακτίνα άντε 15 χιλιόμετρα (διάμετρο 30 χλμ) για να βάλουμε και τον διεθνή αερολιμένα Ataturk Havalimani ! Ξέρεις σε πόση ώρα διατρέχει ένα τέτοιο αεροπλάνο τόση απόσταση ή πόσο χώρο χρειάζεται για να κάνει έναν ελιγμό, μιλάμε για φαντασία του σκηνοθέτη, πάλι καλά που δεν έβαλε και κανένα ΑΤΙΑ (UFO στην κοινή Ελληνική) να κυνηγιούνται πάνω από το Βόσπορο !
    Δυνατές οι σκηνές καταστροφής από το Κοινοβούλιο που έχουν στην Άγκυρα, πάλι καλά που δεν το γκρεμίσανε. Είπαμε να μην πάει μόνο ειδική ολιγομελής ομάδα του στρατού (κομάντο στα Ελληνικά) να το καταλάβει γιατί πως θα γινόταν τα γυρίσματα, από τους ίδιους τους πραξικοπηματίες, δεν γίνεται ! Αλλά όχι κι έτσι ρε παιδιά, καινούργιο θα το φτιάξετε !
    Ο δε Σουλτάνος όλα τα λεφτά, έκανε διακοπές απέναντι από τη Ρόδο και (ίσως) μόνο εκεί δεν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα ! Ο δε γυρισμός στο Ataturk Havalimani με πήγε ασυναίσθητα 40 χρόνια πίσω σε μια άλλη ηρωική προσγείωση ενός αεροπλάνου με έναν άλλο διωχθέντα και εξόριστο ήρωα από τη Γαλλία, μέρες που είναι !
    Υπάρχουν και πολλές ακόμη δυνατές επιλογές του σεναριογράφου και του σκηνοθέτη, αλλά μην το παρακάνουμε, αυτά προς το παρόν. Ας δούμε τώρα στο φως της μέρας την εξέλιξη του πράγματος, αντίσταση ηρωικών πυρήνων, προσαγωγές, φυλακίσεις, διαπομπεύσεις προδοτών από ηρωικούς πολίτες και «πολίτες» (αν και αυτοί μάλλον μαζευτήκανε πλέον).
    Σε κάθε περίπτωση συλλυπητήρια στα πραγματικά θύματα Τούρκους και ξένους, απλούς πολίτες και ένστολους, που «παίξανε» στο έργο και χάσανε ότι πολυτιμότερο και μάλιστα για ποιο λόγο !
    Καλό Σαββατοκύριακο και ανοιχτά τα μάτια μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ηταν μια καλη ευκαιρία για την ελληνική διπλωματία να κλείσει τα σύνορα με την τουρκια και να τα ανοιξει υπο ορους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @ Διατηρητέος,

    Κι έλεγα... μα είναι δυνατό μόνο εγω να υποπτευομαι οτι ίιιιιισως η πραξικοπηματική αποπειρα να είναι προσχεδιασμένη από τον ίδιο τον Σουλτανο Ερντογαν? Ε, να λοιπόν που βρέθηκε κι αλλος που σκεφτεται όπως εγω!

    Ξερετε (θα με πειτε καχύποπτο, αλλά πέρασε από το μυαλό μου) αν - λέμε ΑΝ - όλη η φάση στηθηκε από τον ίδιο τον Ερντογαν, πόσο θα ανεβουν οι μετοχές του τώρα στην Ευρώπη? Όχι, δεν είμαι ειδικός στα γεωπολιτικά, κάθε άλλο μάλιστα. Αυτό όμως που με οδήγησε στη σκέψη αυτή, είναι πως το ποινικό μητρώο των Τούρκων ανα τους αιώνες αποδεικνύει, οτι είναι σπεσιαλίστες στις προβοκάτσιες και στα στημένα παιχνίδια. Αρα, ένα δήθεν πραξικόπημα που ακόμη και στα μάτια του άσχετου έδειχνε λίγο "χαλαρό", προκαλεί σοβαρες υποψίες. Απλές σκέψεις κάνω...

    ...όσο για την εκπομπή μηνύματος του Ερντογαν προς τον (λέμε τώρα) Τουρκικό λαό μέσω Skype, ήταν σαν κάποιο ντεζαβού. Ειλικρινά, περίμενα να ακούσω: "...Λαέ, της Τουρκίας. Γνώριμην είναι η φωνή που ακούεις! Είμαι ο Ερντογάν! Είμαιζωντανός..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Unknown
      Ξέρεις του αλλουνού με τη "γνώριμη" φωνή του είχαν κλείσει το μέγαρο από 3 και όχι τις 4 πλευρές, μάλλον για να φυλάξουν τα τριαντάφυλλα που είχε από κει μην τα πατήσουν !
      Του Σουλτάνου λέει χτύπησαν το ξενοδοχείο που έμενε αφού είχε φύγει ! Άστα να πάνε !τα Πολλοί είναι αλλά δεν ασχολούνται !
      Ένας δε μεγάλος δημοσιογράφος στρατιωτικός αναλυτής (κάτσε καλά) σημείωσε (έτσι κάνουν αυτοί ... σημειώνουν !) ότι την κάναν τη δουλειά σούρουπο με τον ήλιο γιατί λέει τους είχαν καταλάβει και θα τους πιάνανε (με 1-2 άρθρα του ΣΠΚ, τώρα τους πιάσανε με όλο τον ΣΠΚ στην πλάτη τους ! - θέλω να δω που θα είναι οι "προδότες" σε δέκα χρόνια από τώρα - αν δεν είναι χρήσιμοι πραγματικοί ηλίθιοι).
      Πολλοί είναι, δεν είσαι μόνος σου, απλά βαρέθηκαν την ηλιθιότητα, δεν πολεμιέται η άτιμη με τίποτε !
      ΥΓ : ΣΠΚ = Στρατιωτικός ΠΚ

      Διαγραφή
    2. ...όσο για την προσγείωση του Σουλτάνου Ερντογαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, είχα μια κρυφή ελπίδα οτι εμφανιζόμενος στην πόρτα θα έκανε νόημα και θα εμφανιζόταν πίσω του η Μιμή.

      Ίσως κι όσα σκεφτόμαστε να είναι απλά θεωρίες συνομωσίας - ίσως είμαστε πολύ καχύποπτοι. Όπως και να εχει, αν δεν ήταν μια στημένη δουλειά από τον ίδιο τον Ερντογαν για να ισχυροποιήσει τη θέση του στο μέλλον και να επιβάλει αλλαγές, τότε μάλλον οι πραξικοπηματίες εκτελούσαν σχέδιο οργανωμένο από τον... Παπαμιμίκο της ΝΔ! Ε, δεν εξηγείται αλλιώς

      Διαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.