1/7/16

Kακή εξέλιξη: Κομισιόν-Άγκυρα ένωσαν φωνές για ξεπάγωμα κεφαλαίων που μπλοκάρει η Λευκωσία

Διπλό φάουλ από τον Επίτροπο Γιοχάνες Χαν
Βρυξέλλες: Η άρση του γαλλικού βέτο και το άνοιγμα χθες του διαπραγματευτικού κεφαλαίου 33 για τις «Χρηματοοικονομικές και Οικονομικές Διατάξεις», «άνοιξε την όρεξη» όχι μόνο της Άγκυρας, αλλά και της Κομισιόν... που θέλουν κι άλλα.
 Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ και ο Επίτροπος Διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, ένωσαν τις φωνές τους και ζήτησαν προώθηση των κεφαλαίων 23 και 24, για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και τη Δικαιοσύνη, τα οποία μπλοκάρει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία.
Στην παρθενική του παρουσία σε διακυβερνητική διάσκεψη, ο νέος υπουργός Ευρώπης της Κυβέρνησης Ερντογάν «εισηγήθηκε» όπως τα δύο κεφάλαια ξεπαγώσουν, άμεσα, επί Σλοβακικής Προεδρίας, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα σήμερα 1η Ιουλίου και θα βρίσκεται στο τιμόνι το δεύτερο εξάμηνο του 2016. Η θέση της Άγκυρας ήταν αναμενόμενη. Όχι όμως και αυτή του αρμοδίου Επιτρόπου της Κομισιόν, ο οποίος έκανε λόγο για περαιτέρω πρόοδο «διά της επίσπευσης της εργασίας προς το άνοιγμα άλλων κεφαλαίων, περιλαμβανομένων και αυτών που σχετίζονται με το κράτος δικαίου (σ.σ. έχουν παγώσει με μονομερή απόφαση της Λευκωσίας το 2009)».
Αυτό που προβληματίζει, είναι ότι ο κ. Χαν «ξέχασε» να αναφέρει ότι η επίσπευση της εργασίας για ξεπάγωμα κεφαλαίων, «δεν προδικάζει τις αποφάσεις των κρατών-μελών», αναφορά η οποία συνοδεύει τα κοινοτικά έγγραφα και έπρεπε να είχε λεχθεί από τον Επίτροπο της Κομισιόν, ως θεματοφύλακα των συνθηκών και των αποφάσεων που λαμβάνει η Ένωση. Άλλωστε, η εν λόγω θέση υιοθετήθηκε από την Ε.Ε μετά από παρέμβαση της Λευκωσίας, η οποία κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να άρει το βέτο της και να συναινέσει στο ξεπάγωμα των τουρκικών κεφαλαίων που η ίδια έχει μπλοκάρει.  
Το φάουλ του κ. Χαν δεν ήταν το μοναδικό σε σχέση με την Κύπρο. Ο αρμόδιος Επίτροπος δεν είπε λέξη για τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας. Αντίθετα, o Ολλανδός ΥΠΕΞ Bert Koenders, στην τελευταία πράξη της Ολλανδικής Προεδρίας, υπενθύμισε αν μη τι άλλο την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο (άνοιγμα λιμανιών προς την Κυπριακή Δημοκρατία). Όπως μάλιστα πληροφορείται ο «Φ», νωρίτερα, στην κεκλεισμένων των θυρών διακυβερνητική διάσκεψη, ο Ολλανδός αξιωματούχος αναφέρθηκε πέραν του Πρωτοκόλλου και στην υποχρέωση της Τουρκίας να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ την κάλεσε να συμβάλει και στην επίλυση του Κυπριακού, κάτι που όπως επεσήμανε θα έχει θετική επίδραση στην προώθηση της ενταξιακής της πορείας.  
Σημειώνεται ότι το κεφάλαιο υπ’ αριθμόν 33, είναι το 16ο κεφάλαιο που ανοίγει η Τουρκία στο πλαίσιο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων, από σύνολο 35 διαπραγματευτικών κεφαλαίων.   Τόσο στις τοποθετήσεις που έγιναν, όσο και στις συζητήσεις Ε.Ε.-Τουρκίας, το ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας επισκιάστηκε από την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι κάλεσαν την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη να συμπεριφερθούν στο PKK με τον ίδιο τρόπο που συμπεριφέρονται και στο λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος».
 Σε ακτίνα συμφωνίας για τις βίζες   Σε ακτίνα συμφωνίας βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η Κομισιόν και η Άγκυρα γύρω από το μείζον ζήτημα της αλλαγής της τουρκικής αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, που αποτελεί το βασικό εκκρεμές προαπαιτούμενο για άρση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για 79 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες.
Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ και τον ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ομάδες τεχνοκρατών από τις δύο πλευρές φέρονται να συζητούν πλέον επί συγκεκριμένης φόρμουλας.
Η φόρμουλα, όπως πληροφορούμαστε, θα διαφοροποιεί τον «ορισμό» της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας, με κάποιες διακοσμητικές αλλαγές, χωρίς να ανατρέπει την ουσία του. Αυτό φωτογράφισε και ο Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος έκανε λόγο για κάποιες αλλαγές που δεν θα περιορίζουν την Κυβέρνηση Ερντογάν, στην προσπάθεια για πάταξη της τρομοκρατίας.    
Φιλελεύθερος

5 σχόλια:

  1. Το ελληνικό ΥΠΕΞ μένει απρακτο με τον ΥΠΕΞ να κοιτάει σαν χάνος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ενώ το το μαχητικό Κυπριακό ΥΠΕΞ έχει αναλάβει δράση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν μπορώ να καταλάβω πως η Τουρκία τα βρίσκει ταυτοχρόνως με τη Ρωσία και την Ευρωπαική Ένωση και είναι όλοι χαρούμενοι και ευτιχισμένοι ενώ εμείς όταν πάμε να κάνουμε κάτι με τη Ρωσία αμέσως ακούμε ότι καταστρέφεται η εξωτερική πολιτική και κινδυνεύουμε.Να ταν το μόνο που δεν μπορώ να καταλάβω σε αυτόν τον αλλοπρόσαλο κόσμο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η Τουρκία συνεχίζει να δίνει μαθήματα διπλωματίας: Σε χρόνο ρεκόρ τα φτιάχνει με Ισραήλ, Ρωσία και ΕΕ (με την τελευταία δεν θυμάμαι να τα χάλασε ποτέ) και κρυφοϋποστηρίζει και το ΙΚ.

    Κατά τ' άλλα, η Τουρκία διαλύεται, χάνεται, τελειώνει, τελείωσε κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κάνετε λάθος. Ο Ανανστασιάδης είναι μάλλον ο κινών τα νήματα ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.