1/9/16

"Θερμή"... υποδοχή από την Τουρκία στο Αιγαίο


Θερμή υποδοχή για το φθινόπωρο στο Αιγαίο επιφύλασσε η Άγκυρα, καθώς με απανωτές ΝΟΤΑΜ και ΝΑVTEX που εξέδωσε χθες 31 Αυγούστου, επανέρχεται στην γνωστή προκλητική τακτική της μονομερούς-παράνομης δέσμευσης για ασκήσεις μεγάλων περιοχών του Αιγαίου, όχι μόνο εντός του FIR Αθηνών αλλά ακόμη και του Εθνικού Εναέριου Χώρου, θέλοντας να δοκιμάσει τις αντοχές της Ελλάδας, στρατιωτικές και διπλωματικές.
Μετα από μια σχετική «ανάπαυλα» που είχε προκληθεί κυρίως λόγω των εσωτερικών εξελίξεων στην Τουρκία και στο ξεκαθάρισμα λογαριασμών με τους «πραξικοπηματίες», η Άγκυρα επανέρχεται στην γνωστή τακτική αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, μια κίνηση που διαψεύδει τις προσδοκίες όσων είχαν πιστέψει ότι η «ηρεμία» του καλοκαιριού ηταν αποτέλεσμα αλλαγής στρατηγικής του τουρκικού καθεστώτος.
Το μήνυμα αυτό που στέλνει η Αγκυρα πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς έρχεται την στιγμή που η συμφωνία της Ε.Ε. με την Τουρκία για το μεταναστευτικό κινείται στην κόψη του ξυραφιού και ενώ, παρά τα χαμογέλα των δυο υπουργών εξωτερικών Ν. Κοτζιά και Μ. Τσαβούσογλου, το κλίμα μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας παραμένει ηλεκτρισμένο όσο δεν ικανοποιείται η απαίτηση του Ερντογάν για άμεση παράδοση των Τούρκων φυγάδων που έφθασαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα.
Η Τουρκία με την ΝΟΤΑΜ 3837/16 της 31ης Αυγούστου ζητά την δέσμευση μιας μεγάλης περιοχής στην καρδιά του Αιγαίου μεταξύ Σκύρου-Ψαρών-Μεγάλου Καλόγερου για την περίοδο: 1, 5-8, 26-28 Σεπτεμβρίου και 10-12, 18 και 31 Οκτωβρίου. Για την ίδια περιοχή εξέδωσε και NAVTEX(536/16). Καθώς οι ελληνικές αρχές στην επικοινωνία με τις τουρκικές ενημέρωσαν ότι θα τροποποιηθεί η δέσμευση των περιοχών, (ώστε να γίνει σύμφωνα με τους Όρους του ICAO) η Τουρκία δήλωσε ότι θα αναλάβει από μόνη της την έκδοση των αναγκαίων ΝΟΤΑΜ για την διεξαγωγή της άσκησης.

Για  τη συνέχεια Liberal

1 σχόλιο:

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.